Helsinki yrittää ratkoa palkkasotkuaan: konsulttiyhtiölle yli kaksi miljoonaa euroa

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat jatkuvat edelleen.

Helsingin palkanmaksussa on ollut vakavia ongelmia keväästä asti. Kuvassa Helsingin kaupungintalo.

22.7. 12:28

Helsingin kaupunki on maaliskuun jälkeen ostanut konsulttiyhtiö Deloittelta tukea palkanmaksuongelmiin yli kahdella miljoonalla eurolla.

Palveluita ”palkkahallinnon tuen vakauttamiseksi ja kehittämiseksi” on ostettu kahdessa erässä. Deloitte on kansainvälinen yritys, joka tarjoaa Suomessa muun muassa konsultointi- ja riskienhallintapalveluita.

Sarastia-järjestelmän käyttöönotossa on ollut merkittäviä ongelmia, minkä vuoksi lukuisat kaupungin työntekijät ovat saaneet vääriä palkkoja tai jääneet palkatta. Kuukausien työstä huolimatta ongelmat jatkuvat edelleen.

Lue lisää: ”Absurdia”– Sadoilla Helsingin kaupungin työntekijöillä on edelleen palkka saamatta

Ensimmäinen päätös on kirjattu 30. maaliskuuta, ja se on arvoltaan 440 000 euroa.

Päätösasiakirjan mukaan ”järjestelmän käyttöönotossa on ilmennyt aiemmin arvioitua enemmän tuen tarvetta”, minkä vuoksi käyttöönoton akuutteihin tehtäviin tarvitaan konsultointia.

Toinen päätös on sen sijaan merkittävästi suurempi. Heinäkuun 6. päivänä kaupunki päätti ostaa Deloitten konsulttipalveluita 1 827 000 eurolla.

Jälkimmäinen päätösasiakirja kertoo kaupungin epätoivoisesta tilanteesta.

”Kaupungin palkanmaksun tilanne on kolme kuukautta käyttöönoton jälkeen kriisiytynyt: Useista syistä johtuen joka palkkapäivänä jää osa palkoista maksamatta. Yhteensä palkkavirheitä muodostuu noin viisi prosenttia joka palkkapäivän palkoista”, asiakirjassa todetaan.

Tilanteen ratkaisemiseksi riittää vielä tekemistä.

Heinäkuun päätösasiakirjassa kerrotaan, että ”tähänastisista ponnisteluista huolimatta” palkkavirheiden määrä on edelleen nousussa.

Kumpikin päätös on toteutettu suorahankintana, eli hankintaa ei ole kilpailutettu.

Päätöksissä on hyödynnetty hankintalain kahta kohtaa, joiden mukaan kilpailutus voidaan jättää tekemättä, jos ”vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan tai sopimuksen tekeminen on ehdottoman välttämätöntä, eikä säädettyjä määräaikoja voida noudattaa hankintayksiköstä riippumattomasta, ennalta arvaamattomasta syystä aiheutuneen äärimmäisen kiireen vuoksi”.

Helsingin mukaan Deloitte on ainoa konsulttiyritys, joka on ollut tukemassa mittavia Sarastia-käyttöönottoja – siis Helsinkiä ja Espoota.

Kaupunki hankki Deloittelta tukea käyttöönoton tueksi jo aivan projektin alkuvaiheessa marraskuussa 2020. Päätös tehtiin minikilpailutuksella, johon ei tullut muita tarjouksia. Haku oli auki vain viikon.

Tuolloin päätettiin 899 580 euron sopimuksesta.

Yhteensä Deloittelta on ostettu tukea Sarastia-projektiin siis yli kolmella miljoonalla eurolla.

Miten Deloitte auttaa kaupunkia ratkaisemaan tämän hetkisiä ongelmia?

Henkilöstöjohtaja Nina Gros sanoo, että käyttöönoton myötä Sarastian käytettävyydessä on huomattu merkittäviä ongelmia, mikä lisää paljon manuaalista työtä.

”Deloitte tukee kaupunkia Sarastian käyttöönoton vakauttamisessa. Tämä pitää sisällään järjestelmän tietosisällön korjauksia sekä toimintatavan kehittämistä niin, että varmistetaan käyttäjien osaaminen ja sujuvat prosessit”, Gros kertoo.

”Edistämme aktiivisesti Sarastian kanssa sitä, että järjestelmä olisi käytettävä suuren kaupungin tarpeisiin. Tällä hetkellähän se ei sitä ole.”

Lue lisää: Näin 39 000 ihmisen palkan­maksu ajettiin lohduttomaan seka­sortoon – Helsingin kaupungin sisä­piiriläiset kertovat painajaismaisesta kaaoksesta

Oikaisu 22. heinäkuuta klo 12.47: Deloitte on kansainvälinen yritys, joka toimii myös Suomessa. Aikaisemmin jutussa luki virheellisesti, että Deloitte on suomalainen yritys.

Oikaisu 15. elokuuta klo 15.33: Kaupunki on ostanut Deloittelta palveluita yhteensä yli kolmella miljoonalla eurolla. Aikaisemmin jutussa luki, että kaupunki on maksanut Deloittelle yli kolme miljoonaa euroa. Deloitten mukaan koko summaa ei ole vielä maksettu, vaan se veloitetaan vasta työn toteutuessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat