Helsingin palkkasotku laajenee: Työntekijöiden palkkoja on jäänyt ilmoittamatta verottajalle

Helsingin palkkasotku voi välillisesti vaikuttaa myös Kelan etuuksiin.

Helsingin kaupunki on rikkonut lakia jättämällä palkkatietoja ilmoittamatta verottajalle.

31.7. 20:32 | Päivitetty 3.8. 14:29

Helsingin kaupunki on laiminlyönyt laillisen velvollisuutensa ilmoittaa palkkatietoja tulorekisteriin.

Kuukausia jatkuneiden palkkaongelmien vuoksi tuhannet kaupungin työntekijät ovat saaneet virheellisiä palkkoja tai jääneet palkatta. Väärät palkat eivät ole kuitenkaan ainut asia, johon ongelmat uudessa palkanmaksujärjestelmässä ovat johtaneet.

Palkkavirheitä on kaupungin omien tietojen mukaan ilmaantunut kuukausittain noin viidelle prosentille Helsingin palkansaajista. Helsingin taloushallintopalvelun (Talpa) mukaan tulorekisteritietoja on kuitenkin ilmoittamatta myös heiltä, jotka ovat saaneet palkkansa normaalisti.

Lain mukaan työnantajan tulee ilmoittaa palkat, palkkiot, luontoisedut ja työkorvaukset tulorekisteriin viiden päivän kuluessa maksupäivästä.

HS:n haastatteleman kaupungin työntekijän tulorekisteri näyttää tyhjää parilta viime kuukaudelta. HS on nähnyt heinäkuun loppupuolelle päivätyn tulorekisteriotteen, jossa työntekijälle ei ole kirjattu minkäänlaisia tuloja toukokuun jälkeen.

Toukokuunkin tiedot ilmestyivät tulorekisteriin parin kuukauden viiveellä.

Palkkaa työntekijälle on tullut, vaikkakin väärin ja väärällä veroprosentilla.

Koska työeläkemaksut ja työttömyysvakuutus­maksut kirjataan tulorekisteriin ilmoitettujen tietojen perusteella, myös nämä kohdat ovat työntekijän palkkakuitissa tyhjillään.

Lue lisää: Näin 39 000 ihmisen palkan­maksu ajettiin lohduttomaan seka­sortoon – Helsingin kaupungin sisä­piiriläiset kertovat painajaismaisesta kaaoksesta

Talpan väliaikainen toimitusjohtaja Päivi Turpeinen myöntää, että tietoja on ilmoitettu pari kuukautta myöhässä.

”Olemme saaneet huhti- ja toukokuun tiedot nyt kokonaan toimitettua, mutta kesäkuulta tietoja on vielä toimittamatta”, Turpeinen sanoo.

Hänellä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka monen työntekijän tulorekisteritiedoissa on ollut puutteita, mutta kyseessä on hänen mukaansa ”laajamittainen joukko”.

On todella harvinaista, että julkisen työnantajan tulorekisteritiedot ilmoitetaan myöhässä.

Jos tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin myöhästyy, verohallinto perii myöhästymismaksua. Työnantajakohtainen yläraja kuukausittaisille myöhästymismaksuille on 15 135 euroa.

Turpeisen mukaan kaupunki on tähän mennessä saanut tasan 15 000 euron myöhästymismaksun huhtikuulta.

Hänen mukaansa kaupunki pyrkii keskustelemaan verohallinnon kanssa siitä, voidaanko myöhästymis­maksuja alentaa tai antaa anteeksi kaupungin poikkeuksellisen tilanteen vuoksi.

”Olemme hakeneet myöhästymis­maksuun verottajan ohjeiden mukaan kirjallista muutosta”, Turpeinen sanoo.

Päätöstä muutokseen ei ole vielä tullut.

Veronkantolain mukaan myöhästymis­maksu voidaan jättää osaksi tai kokonaan perimättä, jos veroilmoituksen antaminen on viivästynyt ”verovelvollisesta riippumattomasta syystä, pätevästä syystä tai muusta erityisestä syystä”.

Tulorekisteritietojen pohjalta lasketaan työttömyysvakuutus­maksut ja työeläkemaksut. Siksi ne jäävät maksamatta, kunnes tiedot on ilmoitettu tulorekisteriin.

Työttömyysvakuutus­maksu on raha, jonka työnantaja pidättää palkasta ja maksaa Työllisyys­rahastoon. Maksulla rahoitetaan muun muassa työttömyysturvaa, aikuiskoulutus­tukea ja eläke-etuuksia.

Työeläkemaksu on osittain työnantajan rahoittama ja osittain palkasta perittävä maksu, jonka työnantaja maksaa työeläkelaitokselle.

Julkisten alojen työeläkevakuuttajana toimii Keva.

Kevan lakiasiainjohtaja Jussi-Pekka Rantanen kertoo, että jos tiedot tulevat tulorekisteriin myöhässä, työeläkemaksu laskutetaan seuraavassa erässä.

Työeläkemaksujen myöhästymisestä ei hänen mukaansa pitäisi olla haittaa työntekijälle. Jos eläke lasketaan puuttuvien tietojen vuoksi virheellisesti, se oikaistaan heti oikean tiedon saavuttua.

Rantasen mukaan on todella harvinaista, että julkisen työnantajan tulorekisteritiedot ilmoitetaan myöhässä.

Lue lisää: Miksi Sarastian kaltaiset uudistukset epä­onnistuvat yksi toisensa perään? Professoria se ei yllätä

Turpeisen mukaan osa tulorekisterivirheistä johtuu tiedonsiirto-ongelmista, joita uuden palkanmaksujärjestelmän käyttöönotossa on ilmennyt. Toisaalta tulorekisteri­tietoihin vaikuttavat myös esihenkilöiden ja palkanlaskijoiden osaaminen.

”Tämä on niin monisyinen asia, ettei tämä ole ihan yksinkertaista kouluttaa tai omaksua. Yhteistyössä Sarastian kanssa tässä täsmennämme ohjeita.”

Turpeisen mukaan kaupunki on ollut erikseen yhteydessä eläkelaitos Kevaan, Kelaan sekä verohallintoon ja kertonut ongelmista tulorekisteritietojen välittämisessä.

Kaupunki on toiminnallaan rikkonut lakia ja saattaa joutua maksamaan sanktioita.

Entä mihin virheelliset tulorekisteritiedot voivat palkansaajan elämässä vaikuttaa?

Jos palkansaaja hakee kesken vuotta muutosverokorttia, virheelliset tulorekisteri­tiedot voivat vaikuttaa veroprosenttiin. Verohallinnolta kehotetaan, että tällaisessa tapauksessa palkansaajan kannattaa ilmoittaa todelliset tulonsa erikseen verohallinnolle.

Lukuisat Kelan etuudet lasketaan tulorekisteriin kirjattujen tietojen perusteella.

Esimerkiksi vanhempain­päivärahan tai sairauspäivä­rahan määrää voi laskea, jos tulorekisteriin jää tietoja kirjaamatta, ja vuositulot näyttävät todellista pienemmiltä.

Virheelliset tiedot voivat vaikuttaa myös aikuiskoulutustuen määrään, kerrotaan Työllisyysrahastosta.

Omat tulorekisteritietonsa voi tarvittaessa tarkistaa verohallinnon verkkopalvelusta ennen erilaisten etuuksien tai tukien hakemista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat