Sinilevätilanne paheni nopeasti Helsingissä: uimista suositellaan nyt vain harvalla rannalla

Sinilevätilanne voi muuttua nopeasti tuulten mukana, kertoo Suomen ympäristökeskuksen asiantuntija.

Helsingin uimarannoilla on nyt paljon sinilevää. Kuva on Munkkiniemen uimarannalta.

22.7. 13:50 | Päivitetty 22.7. 15:44

Sinilevätilanne on pahentunut äkisti Helsingin uimarannoilla. Perjantaina monet kaupungin uimarannoista hehkuivat punaisina ulkoliikuntakartalla.

Punainen merkintä tarkoittaa, että rannalla on runsaasti sinilevää, eikä uimista suositella.

Suomen ympäristökeskuksen kehittämispäällikkö Mika Raateoja selittää nopeaa muutosta kumpuamisilmiön päättymisellä.

”Kun alkuviikosta oli voimakkaita länsi-luoteistuulia, se aiheutti Suomenlahden etelärannikolle kumpuamista.”

Kumpuamisessa lämmin pintavesi siirtyy ulommas rannikolta ja korvautuu syvemmältä tulevalla kylmällä vedellä, jossa on vähemmän levää.

”Kun tuulet ja kumpuamisilmiö loppuvat, vesi pikkuhiljaa tasoittuu. Pintavesi ja sen mukana sinilevä tulevat takaisin rannikolle.”

Raateojan mukaan ilmiö ei ole mitenkään poikkeuksellinen: vastaavaa on joka kesä ja muutos nopeaa.

”Jos illalla veden lämpötila on yli 20 astetta ja yöllä tulee kovaa lännestä tai luoteesta, aamulla vesi voi olla kahdeksan astetta.”

Viime viikolla Helsingin kaupunki asetti Munkkiniemen uimarannan uimakieltoon vaikean sinilevätilanteen takia. Nyt Laajalahdella oleva ranta on merkitty keltaiseksi, eli siellä on vähän sinilevää.

Raateojan mukaan kumpuamisilmiö on tyypillinen erityisesti rannikolla lähellä avomerta, koska ilmiön syntyminen edellyttää valtavia vesimassoja. Laajalahti on suojassa avomereltä.

”Sanoisin kuitenkin, ettei Munkkiniemen uimarannalle ole tullut mitään pysyvää helpotusta. Vedet ja levät kuitenkin kiertävät siinä.”

Myös suosittu Hietaranta on saarten suojassa avomereltä. Hietarannalla sinilevää ei ulkoliikuntakartan mukaan toistaiseksi ole.

Helsingin kaupunki on suositellut, etteivät ihmiset uisi tänä kesänä Pikkukosken uimarannalla rankkasateiden yhteydessä eivätkä Marjaniemen uimarannalla lainkaan huonon vedenlaadun takia.

Nyt Pikkukosken uimaranta on ulkoliikuntakartalla vihreä. Voiko siellä uida hyvällä omallatunnolla?

Raateojan mukaan ulkoliikuntakartta toimii hyvin apuna rantaa valitessa. Silti hän kehottaa kaikkia uimareita arvioimaan sinilevätilanteen rannalla itse omin silmin, sillä tilanne voi muuttua tunneissa.

”Maalaisjärkeä kannattaa käyttää tässä asiassa.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat