Aikuisia valkoposkihanhia on nyt vähemmän kuin aiemmin – Näillä alueilla Helsingissä on eniten lintuja

Eniten valkoposkihanhia oli heinäkuussa Kaivopuistossa, Suomenlinnassa ja Töölönlahdella.

Suomen ympäristökeskus laski Helsingin ja itäisen Espoon rannoilla ja puistonurmilla laiduntavia hanhia tänä kesänä yli 5 000 yksilöä.

27.7. 9:54

Pääkaupunkiseudun valkoposkihanhien määrä pysyi ennallaan edelliskesään verrattuna.

Suomen ympäristökeskus laski Helsingin ja itäisen Espoon rannoilla ja puistonurmilla laiduntavia hanhia 5 036 yksilöä. Viime vuonna hanhia laskettiin 5 044.

Aikuisten hanhien määrä laski yhdeksän prosenttia. Määrä laski jo toista vuotta peräkkäin. Aikuisten hanhien vähenemistä selittää hanhien talvehtimisalueilla Pohjanmeren ympäristössä jylläävä lintuinfluenssa. Talven 2020–2021 aikana lintuinfluenssaan arvioitiin kuolleen Itämeren–Venäjän populaatiosta noin 10 000 valkoposkihanhea.

Sen sijaan poikasten määrä kasvoi 30 prosenttia edelliskesästä ja poikasia on ollut tänä kesänä 1 020.

Heinäkuun laskennassa eniten valkoposkihanhia havaittiin Kaivopuistossa (677), Suomenlinnassa (604), Töölönlahdella (453) ja Arabianrannassa (449). Näiden alueiden hanhien osuus on 43 prosenttia havaittujen hanhien kokonaismäärästä.

Seurasaarenselällä eniten hanhia havaittiin Hietarannan uimarannalla (163), Merikannontiellä (162) ja Lapinlahdessa (126). Itä-Helsingin suurimman kerääntymät löytyivät Herttoniemenrannasta (52), Aurinkolahden kanavalta (50) ja Strömsinlahdesta (49).

Helsingissä linnut ovat vähentyneet Korkeasaaren, Mustikkamaan, Sörnäisten ja Merihaan alueella. Tähän on todennäköisenä syynä Kruunuvuoren siltatyömaa, joka haittaa hanhien oleskelua alueilla.

Espoon Itäosissa valkoposkihanhia havaittiin noin 700 yksilöä, mikä on 150 enemmän kuin edellisenä vuonna. Suurimmat valkoposkihanhimäärät havaittiin Otsolahdella (311), Otarannassa (115) ja Vermossa (84). Itäisen Espoon osuus laskennassa havaituista hanhista on 14 prosenttia.

Suurimmat valkoposkihanhien poikuemäärät keskittyivät perinteisille alueille.

Helsingissä poikueita havaittiin eniten Suomenlinnassa (86 poikuetta), Kaivopuistossa (64), Töölönlahdella (53) Arabianrannassa (38) ja Töölön Merikannontiellä (27).

Itä-Helsingissä poikueita oli edellisvuosia vähemmän, suurimmat määrät havaittiin Strömsinlahdella (7) ja Herttoniemenrannassa (6). Itäisessä Espoossa poikueita oli eniten Otsolahdella (13) ja Keilalahdella (13).

Poikueiden keskikoko oli 2,2 poikasta, mikä on samansuuruinen kuin edelliskesänä ja vuosien 2006–2019 seurantajaksolla keskimäärin. Kylmästä keväästä huolimatta valkoposkihanhet onnistuivat pesinnöissään hyvin.

Poikasten osuus kannasta oli tänä vuonna 26 prosenttia.

Valkoposkihanhet pesivät Helsingin ja Espoon saaristossa ja tuovat poikasensa kesä–heinäkuussa kaupungin nurmikoille ruokailemaan. Valtaosa poikasista saavuttaa lentokykynsä heinä–elokuun vaihteessa, jolloin perhekunnat alkavat hyödyntää ravinnonhankinnassaan kasvavassa määrin sisämaan puistoja ja peltoalueita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat