Vaarallisten jätteiden polttolaitos huolettaa Vantaalla

Vantaalle kaavaillaan vaarallisten jätteiden polttolaitosta. Hanke herättää huolta alueen asukkaissa ja yrityksessä.

Vantaan Energian jätevoimala sijaitsee Porvoonväylän ja Kehä III:n liittymän läheisyydessä.

3.8. 13:02

Vantaan kaupunki suunnittelee uuden vaarallisen jätteen polttolaitoksen rakennuttamista Långmossebergenin laitosalueelle, Vantaan jätevoimalan yhteyteen.

Hanke otti toukokuussa merkittävän askeleen eteenpäin, kun Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) myönsi laitokselle ympäristöluvan ja antoi siunauksensa jätteiden polton aloittamiselle.

Laitoksessa olisi tarkoitus käsitellä teollisuudessa ja kotitalouksissa syntyviä jätteitä kuten lääkkeitä, jäteöljyjä, öljynsuodattimia, maaleja, liuottimia, liimoja ja lakkoja ja sairaalajätteitä. Vaarallisen jätteen lisäksi polttolaitoksessa poltettaisiin myös muita jätteitä.

Lopullista päätöstä uuden jätteiden polttolaitoshankkeen toteuttamisesta ei ole vielä tehty.

Vantaan kaupungin antaman lausunnon mukaan varallisen jätteen polttolaitoksella ei arvioida olevan haittavaikutuksia asukkaille tai lähiseudun virkistysalueiden käyttöön.

Vaarallisen jätteen polttolaitos on osa suurempaa hankkeiden kokonaisuutta, jonka avulla Vantaan Energia Oy:n on tarkoitus luopua fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

Porvoonväylän ja Kehä III:n liittymän viereen kaavaillun voimalan läheisyydessä sijaitsevalla Fazerilla ollaan huolissaan ongelmajätteiden vaikutuksesta alueen pohjavesiin.

”Kyseisen kaltaisen laitoksen perustamiseen alueelle, jossa on tiheää asutusta, maanviljelyä ja elintarviketeollisuutta, ei ole miestämme asianmukaista”, Fazerin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Joséphine Mickwitz toteaa.

Alueella sijaitsevat Fazerin keksi- ja suklaatehtaat, vierailukeskus, pääkonttori sekä suurleipomo.

Fazer ei ole tehnyt avin ympäristöpäätöksestä virallista valitusta, mutta Mickwitz huomauttaa, että yritys on esittänyt huolensa hankkeen mahdollisista vaikutuksista alueen pinta- ja pohjavesiin, ilmanlaatuun, sekä turvallisuuteen.

”Avin selvityksessä ei ole riittävästi huomioitu mahdollisia jätekuljetusten tai vuotojen yhteydessä sattuvia ympäristövahinkoja.”

Suunniteltu jätevoimala ei ole pohjavesialueella.

Fazer ilmoitti aiemmin tänä vuonna suunnittelevansa uuden makeistehtaan rakentamista Lahteen. Vantaan suklaatehtaan muutto ei MIckwitzin mukaan johdu Vantaan polttolaitoshankkeesta.

Ongelmajätelaitosta vastaan ovat asettuneet Fazerin lisäksi myös Vaaralan omakoti- ja pientaloalueen asukkaat.

”Vaarala on pohjavesialuetta, emmekä me halua omille kulmillemme näin riskipitoista laitosta”, Vaarala-seura ry:n puheenjohtaja Marja Uistola sanoo.

Uistola kysyykin Vantaan kaupungilta, onko vaarallisten jätteiden käsittelyä varten tarkoitetun laitoksen perustaminen alueelle loppuun asti harkittua. Asukkaita huolettaa vaarallisten jätteiden polttamisen turvallisuus.

”Myös jätteiden kuljettamiseen ja säilyttämiseen liittyvät omat riskinsä.”

Vantaan Energia ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä jätteiden polttolaitoksen rakentamisesta.

”Suunnittelu on vielä tietyiltä osin kesken. Pidän sitä kuitenkin melko todennäköisenä, että hanke toteutetaan”, Vantaan Energian tuotantojohtaja Kalle Patomeri toteaa.

Tällä hetkellä Suomen ainoa vaarallisten jätteiden käsittelyyn kykenevä jätelaitos sijaitsee Riihimäellä. Patomeren mukaan Riihimäellä voidaan käsitellä noin puolet Suomessa syntyvästä vaarallisesta jätteestä, jonka vuoksi suuri osa joudutaan kuljettamaan ulkomaille.

Vantaan laitoksen myötä valtaosa ongelmajätteestä voitaisiin käsitellä kotimaan rajojen sisällä.

”Vantaalle suunnitteilla oleva laitos on melko pieni, ja sen päästöt tulisi muodostamaan vain kymmenyksen jätevoimalan kokonaispäästöistä. Laitoksessa ei myöskään tulla käsittelemään lähellekään kaikkia eri ongelmajätteitä.”

Polttolaitoksessa ei tulla käsittelemään ihmiselle erittäin vaarallisia jätteitä, kuten happoja, ammuksia- ja räjähdysaineita tai säteileviä jätteitä. Patomeri mainitsee, että Vantaalle vietävät jätteet lasketaan vaarallisiksi lähinnä siksi, ettei maaleja ja öljyjä sovi laskea luontoon.

Suunnitteilla olevan polttovoimalan läheisyydessä toimivien elintarvikeyritysten ja asukkaiden huolet on otettu huomioon suunnitteluvaiheessa.

”Vantaan jätevoimala-alue ei ole pohjavesialuetta. Laitosalueella on oma vedenkeräys, jonka myötä pohjaveteen ei päädy jätteitä, ja erilaisiin ongelmiin pystytään varautumaan.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat