Fysioterapeutteja käytetään paikkaamaan hoitaja­pulaa –  ”Ehdin tehdä omaa työtäni vain pari tuntia viikossa, muun ajan tein alapesuja ja syötin potilaita”

Fysioterapeutti kertoo, kuinka hän joutui jopa keittäjäksi vanhusten palvelutalossa, koska henkilökuntaa oli niin vähän.

Fysioterapeutit opastavat vanhuksia omatoimisiksi, joten kuntoutuksen laiminlyönti hoitokiireiden vuoksi lisää hoitajien työtaakkaa.

31.7. 2:00 | Päivitetty 31.7. 11:31

Suomen hoitajapula on äitynyt niin pahaksi, että osa fysioterapeuteista ei pysty tekemään varsinaista työtään.

Fysioterapeuteilla on paikattu hoitajapulaa sosiaali- ja terveydenhuollon toiminta­yksiköissä, kertoo Suomen Fysioterapeutit ry. Liitto vaati kesäkuun alussa avoimessa kirjeessään ”kaikkia sote-alan toimijoita lopettamaan fysioterapeuttien käytön hoitotyössä”.

”Hoitajapulan ratkaisu ei ole fysioterapeutin käyttäminen hoitotyöhön, vaan hoitoa tarvitsevien määrän vähentäminen kuntoutusta lisäämällä. Nykyinen toimintatapa karkottaa fysioterapeutit vuodeosastotyöstä, lisää sairaanhoidon kustannuksia ja heikentää potilaiden kuntoutumista”, liitto totesi.

Liiton varapuheen­johtaja Tanja Balk sanoo kuntoutuksen laiminlyönnin tulevan yhteiskunnalle kalliiksi ja aiheuttavan inhimillistä kärsimystä.

”Hoitajapulaa ei ratkaista sillä, että korkeasti koulutetut fysioterapeutit siirretään hoitotyöhön. Sen sijaan kuntoutukseen panostaminen vähentää hoitajien kuormitusta, sillä kuntoutetut potilaat ovat helpompia hoitaa kuin vuoteeseen kiireen vuoksi jätetyt. Omatoimisuus parantaa myös potilaiden mielialaa", Balk sanoo HS:lle.

Kaksi HS:n haastattelemaa fysioterapeuttia kertoo, kuinka työajalla ei ehdi hoitamaan varsinaisia työtehtäviään, sillä kaikki aika menee hoitajien auttamiseen. Haastateltavat eivät esiinny jutussa omilla nimillään asian arkaluonteisuuden vuoksi.

Helsinkiläinen Joonas valittiin kevättalvella fysioterapeutiksi pääkaupunkiseudulla sijaitsevaan yksityiseen vanhusten palvelukotiin. Kyseessä oli hänen ensimmäinen työpaikkansa fysioterapeuttina.

Ensimmäisenä työpäivänä Joonaksen esimies kysyi, voisiko Joonas auttaa kiireisiä hoitajia aamutoimissa. Työsopimuksessa ei mainittu, että työhön kuuluisi muuta kuin fysioterapeutin työtä.

”Sanoin, että mielelläni, jos voin tehdä sen kuntouttavalla otteella. Pomoni sanoi, että se sopii.”

Joonas ihmetteli, miksi hoitajat alkoivat opettaa hänelle potilaiden hoitamista.

”Sanoin useaan kertaan, että en ole hoitaja ja ihmettelin, ettei sitä muisteta. Joku sitten sanoi, että täällä kaikki tekevät kaikkea.”

Aamuisin Joonaksen piti hoitaa yhtä monta potilasta kuin varsinaisten hoitajienkin. Sovittua kuntouttavaa otetta oli mahdotonta toteuttaa.

”En ehtinyt tehdä muuta kuin vaihtaa vaippoja, pestä alapäitä ja syöttää aamupalaa.”

Kiire ei hellittänyt aamutoimien jälkeenkään.

"Potilaat tarvitsivat koko päivän niin paljon apuani, etten ehtinyt tehdä varsinaista työtäni kuin pari, kolme tuntia viikossa. Jos minä en olisi hoitanut heitä, kukaan muukaan ei olisi sitä ehtinyt tehdä."

Joonas kuuli, kuinka yksikön johtaja kehuskeli palvelutaloon tutustumaan tulleille ihmisille, että talossa on töissä täysipäiväinen fysioterapeutti.

”Käytännössä olin kuitenkin täysipäiväinen hoitaja ilman hoitajan koulutusta."

Potilaat tiesivät, että Joonas on fysioterapeutti ja kyselivät kuntoutusta.

"Oli musertavaa tajuta, että yritin ohittaa heidät mahdollisimman nopeasti ja hoin, etten nyt ehdi.”

Joonas joutui toisinaan myös kauhan varteen, kun paikalla ei syystä tai toisesta ollut laitoshuoltajia eikä hoitajia. Silloin Joonaksen oli pakko kehittää syömään tuleville potilaille ruokaa.

"Tein ruokaa aineista, joita löysin kaapeista. Laitoin muusiainesta isoihin peltivuokiin, lisäilin maitoa ja voita. Se meni jo huumorin puolelle, että minusta tehtiin keittäjäkin. Kyselin potilailta, että maistuuko ja sanoin, että ihan ite tein.”

Joonas irtisanoutui koeajalla, koska hänen työnkuvaansa ei muutettu pyynnöistä huolimatta.

”Kiinnostukseni sote-alaan katosi, ja menin aivan muun alan töihin kesäksi.”

Lue lisää: Hallituksen vaalilupaus vanhuspalveluiden hoitajamitoituksesta ei ole toteutumassa kuin paperilla – ”Tänä kesänä on varmasti vaikein tilanne, mitä historiassa on ollut”

Kokenut fysioterapeutti Johanna kertoo joutuvansa joka päivä taistelemaan työpaikallaan vanhusten hoitokodissa siitä, että saisi tehdä fysioterapeutin työtään.

Hän erehtyi vuosi sitten allekirjoittamaan työsopimuksen, jossa työnantaja voi määrätä hänelle myös muitakin kuin fysioterapeutin töitä.

”Ihmettelin lausetta ja sanoin, etten suostu tekemään hoitotyötä. Työnantaja sanoi, että muut työt tarkoittavat esimerkiksi potilaiden viemistä kauppaan, ja siihen annoin suostumukseni.”

Paine siihen, että fysioterapeutit tekevät myös hoitotyötä, on Johannan mielestä ”valtava". Se myös kiristää työpaikan tunnelmaa.

”Se, etten esimerkiksi suostu viemään potilaita vessaan ei johdu siitä, etten pitäisi sitä arvolleni sopivana. Se johtuu siitä, että sen jälkeen joutuisin tekemään sitä jatkuvasti ja kuntoutus jäisi tekemättä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat