Häkellyttävä käänne Helsingissä: Pienten asuntojen hinnat laskevat

Helsingin asuntomarkkinoilla on tapahtunut poikkeuksellinen käänne: pienten asuntojen hinnat on kääntyneet laskuun.

Uusien asuntojen kauppa Helsingissä laski 71 prosenttia vuoden takaiseen. Uusia asuntoja valmistuu lähivuosina valtavasti esimerkiksi Helsingin Kruunuvuorenrantaan.

29.7. 11:26 | Päivitetty 29.7. 16:15

Helsingin asuntomarkkinoilla on tapahtunut poikkeuksellinen käänne. Pienten asuntojen hinnat ovat kääntyneet laskuun.

Lisäksi kaikkien asuntojen hinnannousu on hidastunut Helsingin alueella vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskuksen perjantaina julkaistut ennakkotiedot.

Kerrostaloyksiöiden hinnat Helsingissä puolestaan laskivat 1,2 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla yksiöt halpenivat 1,9 prosenttia.

Pääkaupunkiseudun vanhojen asuntojen hintojen nousu hidastui ja jäi kesäkuussa 2022 vain puoleen prosenttiin vuoden 2021 kesän hinnoista.

Lue lisää: Vanhojen osakeasuntojen hintojen nousu miltei pysähtyi suurissa kaupungeissa kesäkuussa, uudisasuntojen myynti sakkasi

Helsingissä ja Vantaalla uusien osakeasuntojen hintojen nousu oli alle prosentin. Koko pääkaupunkiseudulla uusien osakeasuntojen hinnat nousivat 3,2 prosenttia.

Kolmioiden ja sitä suurempien kerrostaloasuntojen hinnat nousivat Helsingissä 1,4 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 2,1 prosenttia.

Rivitaloasuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 1,9 prosenttia.

Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla uusien asuntojen kauppa on hidastunut selvästi. Kauppoja tehtiin uusista asunnoista selvästi vähemmän kuin vuotta aiemmin. Laskua oli edellisestä vuodesta 65 prosenttia.

Vuoden toisella neljänneksellä uusien asuntojen kauppoja tehtiin 383 ja vastaavaan aikaan viime vuonna 1122.

Helsingissä lasku oli vielä dramaattisempaa, kun uusien asuntojen kauppa laski 71 prosenttia.

Helsingissä kuluvan vuoden toisella neljänneksellä uusien asuntojen kauppoja tehtiin 128. Viime vuonna uusien asuntojen kauppoja oli samaan aikaan toisella neljänneksellä tehty 444.

Yksiöiden hintojen laskulle ja suurempien asuntojen hinnannousun hyytymiselle pääkaupunkiseudulla on monia syitä, sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

Vuokra-asunnon etsijöistä on tullut aiempaa laatutietoisempia, eivätkö huonossa kunnossa olevat tai heikosti varustellut asunnot enää kelpaa kuten aiemmin.

Tästä syystä vanhempien pienten asuntojen kysyntä on laskenut. Seurauksena myyntiin on tullut paljon vanhoja pieniä asuntoja, mikä on nostanut pienten asuntojen tarjontaa markkinoilla ja laskenut hintoja entisestään.

Pandemia entisestään laski pienten asuntojen kysyntää pääkaupunkiseudulla, eikä kysyntä ole palautunut sitä edeltäneelle tasolle.

Myös kuluttajien epävarmuus on tällä hetkellä huippuluokkaa, mikä ei Kyhälän mukaan voi olla vaikuttamatta asuntokauppaan kaikenkokoisten asuntojen osalta. Lisäksi yleinen elämiskustannusten nousu laskee ihmisten uskallusta ostaa asunto.

”Olemme kokeneet ennennäkemättömän asuntojen hinnannousun isoissa kasvukeskuksissa ja nyt olemme tulleet tilanteeseen, jossa hinnat ovat saavuttaneet huippunsa ostokykyyn nähden.”

Kyhälän mukaan vuoden 2005 jälkeen rakennetut ajanmukaiset ja energiatehokkaat asunnot, joissa on hyödynnetty uusia energiamuotoja, kuten maalämpöä tai aurinkoenergiaa ovat edelleen kysyttyjä.

”Vastaavasti vanhat talot nähdään hankalina, koska asumiskustannusten nousu näkyy eniten vanhoissa taloissa.”

Yksiöiden hinnan laskemisesta voi hyötyä Kyhälän mukaan hyötyä ensimmäisen pienikokoisemman omistusasunnon hankkimista harkitsevat vakaavaraiset henkilöt.

Kyhälän mukaan asuntomarkkinoilla on edessään todellisia ongelmia, jos työllisyystilanne ja korkotaso lähtevät laskuun. Jo nyt ongelmia alkaa Kyhälän mukaan olla asuntorakentamisessa.

”Uudiskohteiden hinnat ovat nousseet rakentamiskustannusten nousun vuoksi ja tässä markkinatilanteessa rakentaminen vaikeutuu.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat