Oikeusasiamies: Husin viime kesän päivystysruuhkat rikkoivat lakia – hoitoa joutui odottamaan jopa vuorokausia

Husin sairaaloiden yhteispäivystyksen odotusajat poikivat moitteet eduskunnan oikeusasiamieheltä.

Oikeusasiamiehen ratkaisun mukaan yhteispäivystyksen odotusajat olivat kohtuuttomia. Meilahden sairaala-alue Helsingissä heinäkuussa 2022.

1.8. 15:13 | Päivitetty 1.8. 15:39

Eduskunnan oikeusasiamies moittii Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) päivystyksen toimintaa lainvastaiseksi toukokuussa annetussa ratkaisussaan. Sen mukaan odotusajat Husin yhteispäivystyksen toimipisteissä olivat viime kesänä kohtuuttomia ja lainvastaisia.

Odotusajat olivat viime kesänä jopa useiden vuorokausien pituisia. Oikeusasiamiehen mukaan tämä oli vastoin potilaslain edellyttämää laadultaan hyvää terveyden- ja sairaanhoitoa. Pitkät odotusajat olivat oikeusasiamiehen mukaan myös vastoin hallintolaissa säädettyä palveluperiaatetta.

Helsinkiläinen mies teki kantelun oikeusasiamiehelle Helsingin Sanomissa 13.7.2021 olleen uutisen perusteella.

Terveydenhuoltolain mukaan päivystävissä yksiköissä on oltava riittävät voimavarat ja osaaminen, jotta hoidon laatu ja potilasturvallisuus toteutuvat.

Husin sairaaloiden päivystyksen ruuhkat ovat saaneet laajasti huomiota myös kuluvana kesänä. HS on uutisoinut sekä potilaiden kokemuksista että hoitajien kokemasta kiireestä.

Lue lisää: ”Tilanne on katastrofaalinen” – Husin työntekijät kertovat toistuvista vaara­tilanteista päivystyksessä

Lue lisää: Aivoverenvuodosta kärsinyt mies odotti lääkärille pääsyä yli kuusi tuntia päivystyksessä –  Husin ruuhkat ovat nyt ennennäkemättömät

Oikeusasiamies oli pyytänyt selvitystä viime kesän ruuhkiin Hus Akuutilta.

Selvityksen mukaan Husin yhteispäivystysten ruuhkautumisen taustalla oli useita tekijöitä. Kevään aikana oli ollut laaja-alaista henkilöstövajetta, jota koronapandemian aikainen tartunnanjäljitys, näytteenotto ja rokottaminen pahensivat entisestään.

Oikeusasiamiehen mukaan lomakauteen, ruuhkiin ja helteisiin tulisi varautua etukäteen.

Kesän poikkeuksellisen pitkä hellejakso taas lisäsi päivystyksen käyntimääriä. Ne olivat koronapandemian aikana olleet pitkään alhaisempia kuin aiempina vuosina.

Samaan aikaan jatkohoitopaikkoja oli käytössä tavanmukaista vähemmän. Sen vuoksi osa potilaista joutui odottamaan päivystyspoliklinikalla jatkohoitopaikkaa pidempään kuin tavallisesti.

Oikeusasiamiehen mukaan nämä ovat seikkoja, jotka tulee ottaa huomioon päivystystoiminnan suunnittelussa: lomakauteen, ruuhkiin ja helteisiin tulisi varautua etukäteen.

Oikeusasiamies kiinnittää ratkaisussa erityisesti huomiota päivystyksessä asioivien iäkkäiden henkilöiden tilanteeseen. Iäkkäille potilaille tulisi oikeusasiamiehen mukaan järjestää rauhallisia tiloja, ja heidät pitäisi ottaa nopeasti hoitoon.

Oikeusasiamies muistuttaa, että päivystystoiminta on merkittävä osa terveydenhuoltoa. Perustuslaissa nimetään oikeus kiireelliseen hoitoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat