MTV Uutiset: Havis Amandan suihku­lähde aiotaan korjata, kiipeilyn estämistä suunnitellaan

Osan suihkulähteen kärsimistä vaurioista epäillään olevan peräisin urheilu­juhlinnasta.

Havis Amandan vaurioita tutkittiin alkukesästä.

29.7. 20:17

Helsingissä sijaitseva Havis Amandan suihkulähde on saamassa peruskorjauksen, MTV Uutiset kertoo. Korjauksen ajaksi suihkulähteeseen kuuluva, naista esittävä veistos viedään sisätiloihin konservoitavaksi.

Suihkulähteen korjauksesta kertoo MTV Uutisille Helsingin kaupungin vs. kulttuuri­johtaja Reetta Heiskanen. Hänen mukaansa korjauksen suunnittelutyö voisi edistyä talven aikana ja varsinainen peruskorjaus käynnistyä ensi keväänä.

Suihkulähde vaatii peruskorjauksen, koska siinä on havaittu vaurioita. Muun muassa suihkulähteen yläosassa olevassa altaassa on halkeama.

”Se on meidän tämän hetken suurin huolenaiheemme”, Heiskanen kertoo MTV:lle.

”Kun tämä kokonaisuus hahmottuu, voi olla, että peruskorjaus vaatii vuoden tai ylikin.”

Lue lisää: Tietty kohta Mantan patsaassa paljastaa naarmujen alkuperän

Havis Amandan suihkulähde on ollut suosittu kokoontumis­paikka muun muassa Suomen miesten jääkiekkomaa­joukkueen menestyksen juhlinnassa. Juhlahumun yhteydessä juhlijoilla on ollut tapana kiipeillä suihkulähteessä. Osan suihkulähteen kärsimistä vaurioista epäillään olevan peräisin urheilujuhlinnasta.

Heiskasen mukaan Helsingin kaupunki selvittää myös suihkulähteen suojaamista esimerkiksi aidalla, jotta siinä ei vastaisuudessa pääsisi kiipeilemään.

”Tutkitaan mahdollisuutta, voisiko olla jämerä aita, joka voitaisiin varastoida ja tarvittaessa kuljettaa ja asentaa paikoilleen. Saataisiinko vaikka katukiveykseen sopiva kiinnitysmekanismi tällaiselle aidalle”, Heiskanen sanoo.

Havis Amandan suihkulähteellä ja eritoten siihen kuuluvalla veistoksella on myös toinen perinteinen asema suomalaisessa juhlakulttuurissa: opiskelijat ovat lakittaneet ja pesseet veistoksen vuosittain vappuna. Nyt perinne saattaa olla korjaustöiden vuoksi katkolla.

”On todennäköistä, että tällainen vappu voi osua helsinkiläiseen jatkumoon”, Heiskanen sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat