Korkea­saaressa syntyneitä metsäpeuroja vapautettiin luontoon

Vuonna 2016 aloitettu metsäpeurojen suojeluhanke on päättymässä. Hankkeen aikana luontoon pääsi myös viime talvena Helsinkiin eksynyt yksilö.

Metsäpeura kuvattuna Kuhmossa, lähellä Viiksimon kylää.

1.8. 9:28

Metsäpeurojen seitsenvuotinen suojeluhankeen viimeiset peurat vapautettiin heinäkuussa luontoon, Helsingin kaupunki tiedottaa. Joukossa oli seitsemän Korkeasaaressa syntynyttä peuraa.

Peurat palautettiin Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan kansallispuistoihin.

Viimeisten vapautusten jälkeen EU:n rahoittama suojeluhanke on päättymässä. Hankkeen tavoitteena oli palauttaa Suomen alkuperäislajistoon kuuluva metsäpeura sen entisille asuinsijoille länsi-Suomeen.

Nyt vapautetuista 39 metsäpeurasta suurin osa syntyi totutustarhoissa hankkeen aikana. Totutustarhat ovat kansallispuistoihin rakennettuja suuria aitauksia, joissa peurat harjoittelevat selviämään luonnossa.

Hankkeen aikana ehdittiin vapauttaa yhteensä 81 yksilöä. Näistä viiden tiedetään menehtyneen, kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Vapautettujen joukossa on myös viime talvena Helsingissä harhaillut metsäpeura. Peuraa kuntoutettiin Korkeasaaren Villieläinsairaalassa.

Luontoon sopeutuminen vaikuttaa onnistuneen, sillä osa vapautetuista peuroista on saanut vasoja jo kolmen kesänä peräkkäin. Vasoja arvioidaan syntyneen ainakin 15.

Metsäpeurojen liikkeitä ja selviytymistä seurataan jatkossa seurantalaitteiden avulla. Tyhjilleen jääneitä totutustarhoja ei aiota purkaa. Kaupungin mukaan uusi EU:n suojeluhanke voisi alkaa vuonna 2025.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat