Vuokrat nousevat jälleen Helsingin asunto­markkinoilla

Asuntojen vuokrahinnat ovat jälleen nousemassa Helsingissä.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat huhti-kesäkuussa alkuvuoteen verrattuna Helsingissä 0,4 prosenttia.

4.8. 13:11 | Päivitetty 4.8. 14:31

Syksy tulee ja asuntojen vuokramarkkinoilla käy taas kuhina. Moni muuttaa opintojen tai työn perässä uuteen kaupunkiin.

Pandemian aikana vuokra-asuntojen tarjonta pääkaupunkiseudulla kasvoi ja vielä keväällä vuokrat laskivat. Nyt tilanne on kääntymässä.

Tilastokeskuksen torstaina julkaisemien tilastotietojen mukaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat huhti-kesäkuussa alkuvuoteen verrattuna Helsingissä 0,4 prosenttia ja koko pääkaupunkiseudulla 0,6 prosenttia.

Vuoden takaiseen verrattuna vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla 0,3 prosenttia ja Helsingissä 0,2 prosenttia.

Suomen vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen pitää tuoreita tilastoja pienenä yllätyksenä.

”Kaksi edellistä vuosineljännestä vuokrat olivat laskussa. Vuokrakehitys on selvästi kiihtynyt loppukeväästä”, Rokkanen sanoo.

Hänen mukaansa kiihtyvä inflaatio eli kuluttajahintojen nousu ja vuokra-asuntojen kasvavat ylläpitokustannukset lisäävät painetta vuokrankorotuksille lähitulevaisuudessa.

Lisäksi korkotason nousu on lisännyt rahoituskustannuksia vuokranantajilla, joilla on lainaa.

”Yleisesti kun kustannukset nousevat, vuokranantajilla voi olla halua siirtää nousseita kustannuksia vuokriin”, Rokkanen sanoo.

HS uutisoi kesäkuussa, että nykyinflaation mukaisesti vuokriin voitaisiin tehdä jopa yli viiden prosentin korotuksia. Tyypillisesti vuokraa korotetaan esimerkiksi vuosittain.

Lue lisää: Suomalaisten vuokrat voivat nousta tänä vuonna rajusti, ja syynä on yksi pienellä präntillä kirjoitettu pykälä

Yksityisillä vuokramarkkinoilla korotus on suurimmassa osassa vuokrasopimuksista sidottu kuluttajahintaindeksiin.

Samaan aikaan kun vuokrat ovat nousussa, vuokra-asuntojen kysyntä on Rokkasen mukaan piristymässä. Hän sanoo, että vuokra-asuntojen markkinointiajat ovat lyhentyneet viime kesästä.

”Toki ne ovat pidempiä kuin ennen koronaa, mutta trendi on kääntynyt.”

Rokkasen mukaan vuokrayksiöiden kysyntä on kehittynyt Helsingissä heikommin kuin muualla pääkaupunkiseudulla ja Suomessa.

”Pandemian varjo vaikuttaa yhä muuta maata enemmän pääkaupunkiseudulla vuokriin.”

”Vuokranantajan täytyy tarkasti punnita, millaisia korotuksia vuokriin voi tehdä. Riskinä on, että vuokralainen vaihtaa kilpailukykyisempään vuokra-asuntoon.”

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtajan Anne Viidan mukaan vuokrayksiötä vaikeampaa Helsingissä on tällä hetkellä löytää kohtuuhintaista kaksiota tai kolmiota korkean kysynnän vuoksi.

”Moni ymmärsi korona-aikana, että asunnossa saattaa joutua viettämään muutenkin aikaa kuin nukkuessa.”

Vielä keväällä vuokrat Helsingissä laskivat muun muassa kasvaneen vuokra-asuntojen tarjonnan seurauksena. Pienemmillä yksityisillä asuntosijoittajalla on ollut painetta laskea vuokraa alle markkinahinnan, kun vuokralaista ei ole muuten löytynyt.

”Jos yksityiset vuokranantajat ovat pystyneet joustamaan, siihen on ollut helppo tarttua. Suurilla toimijoilla ei ole ehkä ollut intressejä koronan aikanakaan alentaa vuokria. Voi olla, ettei heitä koeta miellyttävinä vuokranantajina nytkään”, Viita sanoo.

Asuntoja vuokraavat Sato ja Lumo eivät ole laskeneet vuokria korona-aikana.

Saton toimitusjohtaja Antti Aarnio sanoo, ettei yhtiössä ole tehty vielä päätöksiä mahdollisista vuokrankorotuksista. Hän myöntää silti, että painetta korotuksille on.

”Vuokranantajan kulut, kuten energiakustannukset, ovat nousseet valtavasti. Myös polttoaineen hinnannousu vaikuttaa, kun huolto- ja jäteliikkeet käyttävät autoja. Kaikki se kumuloituu kustannuksiin vuokranantajille.”

Saton asuntojen taloudellinen vuokrausaste oli ensimmäisellä vuosipuoliskolla 94,8 prosenttia. Yrityksellä on pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa noin 19 000 vuokra-asuntoa.

”Kun historiaa katsoo, tyhjien asuntojen osuus on korkea. Vuokrausaste on ollut 96–97 prosentin tasolla aiemmin”, Aarnio sanoo.

Hän perustelee muutosta sillä, että uusia vuokra-asuntoja on tuotettu pääkaupunkiseudulle merkittävästi ja niitä on edelleen runsaasti rakenteilla.

”Tarjontaa ja kilpailua on enemmän, ja se näkyy kaikilla toimijoilla vuokrausasteessa. Saa nähdä, laskeeko vuokrausastetaso pysyvämmin.”

Toisen suuren vuokranantajan Kojamon toimitusjohtaja Jani Nieminen ei halua kommentoida, paljonko vuokra-asuntoja yhtiöllä on pääkaupunkiseudulla tyhjillään. Yritys vuokraa asuntoja Lumo-nimellä.

Nieminen kuitenkin sanoo, että vuokra-asuntoja on vielä runsaasti tarjolla ja tarjonta todennäköisesti vähenee syksyä kohti.

Hänen mukaansa yhtiö on parin viime vuoden aikana tehnyt jonkin verran maltillisia vuokrankorotuksia. Tarkemmin hän ei halua ottaa asiaan kantaa.

”Emme tee keskimääräisiä vuokrankorotuksia, vaan hinnoittelemme jokaisen asunnon yksilönä. Yleisellä tasolla, kun puhutaan esimerkiksi yksityisistä vuokranantajista, vuokrankorotuksia on tulossa.”

Vuokralaisten Viita kehottaa uutta vuokrasopimusta tehdessä lukemaan pykälän vuokrankorotuksesta huolella, ettei esimerkiksi vuosittaisen vuokrantarkistuksen yhteydessä nouseva vuokra yllätä.

Suomen vuokranantajien Rokkasen mukaan vuokrankorotuksilla on riskejä vuokranantajalle, sillä vuokrataso määräytyy markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan.

”Vaikka kysyntä on piristynyt, vuokralaisilla on edelleen enemmän valinnanvaraa kuin ennen pandemiaa”, hän sanoo.

”Vuokranantajan täytyy tarkasti punnita, millaisia korotuksia vuokriin voi tehdä. Riskinä on, että vuokralainen vaihtaa kilpailukykyisempään vuokra-asuntoon.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat