Hus kiistää palkkakartellin: ”Mahdollisuudet nostaa hoitajien palkkoja ovat rajalliset”

Husin toimialajohtajan kommentit palkkakilpailua rajoittavasta valta­kunnallisesta sopimisesta herättivät kysymyksiä. Husin mukaan kyse ei ole palkkakartellista.

Matti Bergendahl aloitti Husin toimitusjohtajana tämän vuoden helmikuussa.

4.8. 19:19

Palkkoihin liittyvät kysymykset tulee ratkaista yhdessä eri sote-toimijoiden kanssa, jotta kilpailu henkilöstöresursseista ei muuttuisi taloudellisesti kestämättömäksi, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) toimitusjohtaja Matti Bergendahl sanoo.

Sijaispula ja ruuhkautunut sairaanhoito ovat olleet kesällä runsaasti esillä. Husin toimialajohtaja Jukka Louhija kommentoi HS:lle alkuviikosta, että ongelma on henkilöstön saatavuudessa.

Lue lisää: Hus: Päivystyksen ruuhkat johtuvat opiskelijoiden asenteiden muutoksesta

Louhijan mukaan Hus ei voi valtakunnallisen sopimuksen vuoksi kilpailla henkilöstöstä palkoilla.

Kommentit herättivät keskustelua muun muassa sosiaalisessa mediassa. Epäselvää oli, viittasiko Louhija työehtosopimukseen. Työehtosopimus ei aseta palkalle ylärajaa vaan määrittelee minimipalkan.

Hus ei vastannut HS:n soittopyyntöihin. Bergendahl kommentoi aihetta sähköpostin välityksellä.

”Hus ei ole mukana tai tietoinen mistään palkkakartellista”, hän vastasi.

Bergendahl vetoaa omistajakuntien asettamiin budjettiraameihin. Hänen mukaansa etenkin koronaviruspandemia on kurittanut Husin taloutta kovalla kädellä, minkä vuoksi mahdollisuudet palkkojen korottamiseen ovat rajalliset.

”Erityisesti ensi vuoden alusta alkaen, kun hyvinvointialueiden ja Husin rahoitus tulee suoraan valtiolta, on myös palkkoihin liittyvät kysymykset ratkaistava eri sote-toimijoiden kanssa yhdessä, jotta emme kilpailisi taloudellisesti kestämättömällä tavalla samoista henkilöstöresursseista”, Bergandahl vastaa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vt. johtaja Petri Virolainen sanoo, että sairaanhoitopiireillä ei ole varsinaista sopimusta vaan ennemmin yhteinen tahtotila.

”Ainahan meillä on eroavaisuuksia, että jotkut maksavat parempaa palkkaa kuin toiset, mutta tahtotila on se, ettei kilpailtaisi toisiamme hengiltä”, Virolainen sanoo.

Tämänhetkisessä työmarkkinatilanteessa Virolainen haluaa keskittyä odottamaan kansallisista yhteisymmärrystä hoitajien palkkakiistaan.

”Nyt kun on kierros meneillään, eivät sairaanhoitopiirit lähde sooloilemaan omilla ratkaisuilla.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat