Opiskelijat vastaavat Husin kritiikkiin asenteiden muutoksesta – ”Totta kai ihmiset haluavat pitää lomaa”

Opiskelijat korostavat lomajaksojen tärkeyttä kuormittavan työn vastapainoksi.

Meilahden sairaalan päivystys keväällä 2022.

5.8. 14:56

Opiskelijat kieltäytyvät ottamasta vastuuta Husin päivystysten ruuhkista.

Hus määritteli aiemmin tällä viikolla opiskelijoiden muuttuneiden asenteiden olevan oleellinen syy ruuhkiin.

Husin syyllistävät lausunnot eivät ole saaneet alan opiskelijoilta tyytyväistä vastaanottoa, kertoo Mikael Kutvonen, Metropolia-ammattikorkeakoulun sairaanhoitajapohjaisten alojen opiskelijayhdistys TXO ry:n puheenjohtaja.

Hänen on vaikea uskoa, että Husin ongelmat johtuisivat opiskelijoiden lomailusta.

Lue lisää: Hus: Päivystyksen ruuhkat johtuvat opiskelijoiden asenteiden muutoksesta

”Husin kommentit kuulostavat omiin korviini hieman omituisilta. Opiskelijat kokevat, että Husin ongelmat juurtaa paljon syvemmälle, ja että päivystysten ruuhkat ja rekrytointihaasteet johtuvat jostain aivan muusta kuin opiskelijoiden lomailuista.”

On kuitenkin totta, että monet opiskelijat haluavat pitää kesällä lomaa, Kutvonen myöntää. Hän tuntee itsekin useita opiskelijoita, jotka pitävät töiden ohella lomaa kesällä. Hänen mukaansa kenenkään ei voida odottaa jaksavan ympärivuotista työntekoa ilman lomajaksoja.

Kutvonen tehnyt kesän aikana töitä sairaanhoitajaopiskelijana yksityisellä sektorilla. Elokuussa hän on päättänyt itsekin ottaa lomaa, ladaten akkuja alkavaa syyslukukautta varten.

”Sairaanhoitoa opiskelevat suorittavat opintoja ja palkattomia työharjoittelujaksoja ympäri vuoden, ja minusta myös heillä tulisi olla oikeus pitää välillä vapaata.”

Useimmat sairaanhoitoa opiskelevat Kutvosen mukaan pitävät alasta, ja monet haluaisivat tehdä oman alan töitä.

Opiskelijoiden keskuudessa kuitenkin tiedetään, että alalla on heikot työolosuhteet. Työ koetaan ylikuormittavaksi ja ylitöitä kertyy paljon ilman, että työpanos näkyy palkkakuitissa.

”Se, että kesätöihin meneviltä opiskelijoilta odotetaan valmistuneen osaamista, samalla kun perehdytys ja työolot ovat henkilövajeen vuoksi huonolla tasolla, ei varmasti kannusta nuoria.”

Toisen vuoden sairaanhoitajaopiskelija Eelis Nieminen on tehnyt toukokuusta lähtien töitä Meilahden sairaalan keuhko- ja ruokatorvikirurgian osastolla. Varsinaista lomaa hän ei ole pitänyt, sillä hän on onnistunut sopimaan kolmepäiväisistä työviikoista.

Husin kommentteja nuorten työinnon puutteesta hän pitää ihmeellisenä.

”Totta kai ihmiset haluavat pitää lomaa kaikkien lakkostressien, koronan ja palkattomien harjoittelujaksojen jälkeen. Tämä on kuormittavaa työtä ja työharjoittelujaksot ovat usein yhtä rankkoja kuin oikeatkin työt.”

Nieminen toteaa, että olisi itsekin varmasti ollut loman tarpeessa, mikäli olisi täyspäiväisessä työssä.

”Minun osastolla on kesän aikana lopettanut noin viisi hoitajaa ja tekemistä on riittänyt. Kokopäivätyössä oleminen ei varmasti olisi ollut hyväksi mielenterveydelle, ja kesäisin haluaa pystyä tekemään myös muita asioita.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat