USS Kearsarge -aluksen vierailu veti Herne­saareen pienen kansain­vaelluksen: ”Ihan kuin olisimme elokuvassa”

Yhdysvaltalaisen maihinnousutukialuksen luo Helsingin Hernesaareen virtasi perjantaina pieni kansainvaellus. ”Vierailu luo turvallisuutta, erityisesti tässä maailman­tilanteessa”, pohti Jani Hyvönen.

Katja Takala ja hänen lapsensa Susanna, 12, ja Tomi (oik.), 14, kiipesivät kivikasan päälle tarkkailemaan amerikkalaisalusta.

5.8. 19:45

Hellepäivän aurinko paahtaa massiivisen yhdysvaltalaisen maihinnousu­tukialuksen yläpuolelta Helsingin Hernesaaren laiturialueelle. Vierailu saa aikaan pienen kansain­vaelluksen. Alueelle virtaa yhtenään väkeä perjantaisena iltapäivänä.

Kännykkäkamerat ovat ahkerassa käytössä, kun sadat uteliaat kuvaavat 257 metriä pitkää USS Kearsargea. Helikopterit ja hävittäjät näkyvät kannelta hyvin.

Laivan ja katsojien välissä on aita. Aluksen keulapuolella tehdään huoltotöitä lautalla olevan nosturin avulla.

Jani Hyvönen ja Pilleriin Visnap luonnehtivat amerikkalaisalusta massiiviseksi näyksi.

”Ihan kuin olisimme jossain elokuvassa. Amerikka tuli lähelle”, luonnehtii tunnelmaa Jani Hyvönen, joka on saapunut katsomaan USS Kearsargea avopuolisonsa Pilleriin Visnapin kanssa Vantaalta.

Elokuvamaista tunnelmaa luo osaltaan aidan takana englanniksi koko ajan selostava herra, joka edustanee laivan miehistöä.

Hyvönen ja Visnap sanovat, että maihinnousutukialus näyttää ”massiiviselta”.

”Suomen olosuhteissa laivavierailu luo turvallisuutta, erityisesti tässä maailman­tilanteessa”, Hyvönen pohtii. ”Onhan aluksella parituhatta sotilasta. Vierailu viestii ystävyydestä ja luottamuksesta.”

USS Kearsarge osallistui vuonna 1995 Bosnian sodan aikana alas ammutun yhdysvaltalaisen hävittäjälentäjän pelastamiseen. Moni on nähnyt aiheesta tehdyn elokuvan Vihollisen keskellä (Behind Enemy Lines).

Aluksen ja katsojien välissä on tukeva aita.

Maihinnousutukialusta katsomaan tulleet ovat kirjavaa joukkoa: miehiä, naisia, kaiken ikäisiä. Rento, utelias tunnelma leijuu ranta-alueella. Vähän kuin oltaisiin kesäisillä markkinoilla.

USS Kearsage viipyy Hernesaaren satamassa maanantaihin asti. Sen jälkeen se jatkaa harjoittelemaan pohjoiselle Itämerelle ja Hangon seudulle yhdessä Merivoimien kanssa.

Keravalta saapuneet Katja Takala ja hänen lapsensa Tomi, 14, ja Susanna, 12, tarkkailevat alusta hyvistä asemista korkean kivikasan päältä. Päivällä he olivat olleet purjehtimassa.

Idean käydä katsomassa maihinnousu­tukialusta esitti Tomi huomattuaan vierailun netistä. Sen sijaan Susanna oli suostuteltava mukaan jäätelöllä.

”Alus ei oikeastaan kiinnosta”, hän toteaa.

”Hienon näköinen. Harvinainen näky”, kommentoi puolestaan Tomi. ”Se on vielä isompi kuin kuvittelin.”

”Mietin, mitä mahtaa olla sisällä. Varmasti erilaista kalustoa ja miehistöä”, Katja Takala sanoo. Hän kertoo aiemmin nähneensä lentotukialuksen Venäjällä Murmanskissa.

Kari Janhonen kuvasi yhdysvaltalaisvierasta vähän kauempaa. Hän kertoi, että alueella lensi hetki sitten sotilashelikopteri.

Sotalaivaa tähyilee myös Kari Janhonen. Hän on tullut paikalle Helsingin keskusta-alueelta. Pian hän jatkaa pelaamaan padelia lähistölle.

”Upealta näyttää, jos sotalaivoista voi sanoa, että ovat upeita. Tuntuu turvalliselta. Ehkä tämä on nyt Suomen turvallisin paikka.”

Janhonen oli tutustunut etukäteen USS Kearsargen asejärjestelmiin, joten hän tietää, minkälainen sotavoima amerikkalaisvieras on.

”Tässä maailman tilanteessa tällainen vierailu on Suomelle vain positiivinen asia, niin valitettava kuin tilanne onkin”, Janhonen pohtii.

Helsingin Vallilasta paikalle tullut Jari Ylämäki kuvaa alusta erityisen keskittyneesti.

”Tulin mielenkiinnon vuoksi. Otan kuvia, joita firma voi mahdollisesti käyttää.”

Jari Ylämäki otti USS Kearsargesta kuvia keskittyneesti.

”Alus on juuri sellainen kuin odotin. Ei hetkauta suuntaan eikä toiseen.”

Ylämäki sanoo, että ennen pitkää Suomikin on todennäköisesti Naton jäsen ja vastaavaa nähdään enenevissä määrin.

Lue lisää: USS Kearsarge on merijalka­väen tukipilari – kuvat ja grafiikat esittelevät aluksen ominaisuuksia

Lue lisää: Yhdysvaltain laivaston yli 250-metrinen maihin­nousu­tukialus USS Kearsarge saapui Helsinkiin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat