Ronja Aaltonen joutui pohtimaan muuttoa, kun asuminen kallistui – HS:n laskuri näyttää vuokrannousun asuin­alueellasi

Asuntojen vuokrat kohoavat lähitulevaisuudessa pääkaupunkiseudulla. Monelle parinkympin kasvu menoissa voi tuhota koko talouden.

Kallion alue on pitkään ollut haluttu vuokra-asujien keskuudessa.

16.8. 17:28

Asunnon vaihtaminen edullisempaan tuli espoolaiselle Ronja Aaltoselle mieleen jo viime syksynä, kun hänen vuokransa nousi runsaalla 20 eurolla kuukaudessa, 813 euroon.

Se melkein ylitti kipurajan. Aaltonen on opiskelija ja asuu yksin 34 neliön yksiössä Leppävaarassa.

”Vaikka saan täydet asumistuet, vuokrasta jää puolet maksettavaksi. Onhan vuokra yhdelle ihmiselle korkea.”

Aaltonen ei ole yksin, sillä asuntojen vuokrat ovat pääkaupunkiseudulla nousussa.

Kiihtyvä inflaatio eli kuluttajahintojen nousu ja vuokra-asuntojen kasvavat ylläpito­kustannukset lisäävät painetta vuokrankorotuksille lähitulevaisuudessa.

Tilastokeskuksen elokuun alussa julkaiseman tilaston mukaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat huhti–kesäkuussa alkuvuoteen verrattuna Helsingissä 0,4 prosenttia ja koko pääkaupunkiseudulla 0,6 prosenttia.

HS kysyi lukijoilta, miten vuokra-asumisen kallistuminen vaikuttaa elämään. Moni pienituloinen kertoi jo muutaman kymmenen euron nousun tuntuvan kukkarossa.

Lue lisää: Vuokrat nousevat jälleen Helsingin asunto­markkinoilla

Näin kuvaili tuntojaan 49-vuotias Espoossa asuva nainen:

”Olen monen muun pienituloisten tapaan eräänlainen väliinputoaja. Palkka on pieni, mutta Kelan mielestä se on liikaa ja vuosituloni riittävät”, hän kirjoittaa.

Hieman yli tuhannen euron kuukausivuokra tuntuu pienituloisen 49-vuotiaan naisen arjessa ja on ”epämiellyttävän kallis”.

Moni vastaaja kertoi harkitsevansa muuttamista kohonneiden vuokrien vuoksi.

Vuokraa on korotettu 63 euroa eli 7 prosenttia nousua. Korotettu vuokra ylittää alueen markkinatason ja vauhdittaa aikomuksiamme muuttaa”, kirjoittaa 32-vuotias helsinkiläisnainen.

Menoja lasketaan erittäin tarkasti myös Etu-Töölössä asuvan Meijun perheessä.

Kolmihenkinen perhe on asunut helmikuusta lähtien 60 neliön kaksiossa. Meiju esiintyy jutussa pelkällä etunimellään epävarman taloudellisen tilanteensa vuoksi.

Perheen vuokra on 1 260 euroa kuukaudessa ilman käyttövettä.

Meiju neuvotteli sopimukseen, että vuokrantarkistus on sidottu kuluttajaindeksiin. Vuokranantajan alkuperäisen ehdotuksen mukaan vuosittainen korotus olisi ollut 3–5 prosenttia.

”Nyt korotus tulee varmaan olemaan alkuperäistä ehdotusta suurempi.”

Meiju on äitiyslomalla. Hänen aviomiehensä opiskelee. Heidän tulonsa pienevät ensi vuonna, kun Meijun vanhempainpäiväraha lakkaa.

Perhe on miettinyt autosta ja harrastuksista luopumista, ja mies onkin jo karsinutkin joitain harrastusmaksujaan. Meiju on suunnitellut harrastuksia vauvan kanssa, kuten vauvauintia. Ne joudutaan ehkä perumaan.

”Olimme laskeneet budjetin tarkkaan, että pystymme tässä pari vuotta asumaan. Jos vuokra nousee paljon, pitää miettiä asunnon vaihtoa.”

Meiju aikoo neuvotella vuokranantajansa kanssa mahdollisuudesta jättää korotus tekemättä.

”Oikeita muutoksia täytyy varmasti tehdä, jos kaikki kauhukuvat realisoituvat.”

Ronja Aaltonen päätti lopulta jäädä asuntoonsa. Huoli seuraavasta mahdollisesta korotuksesta ja hintojen noususta painaa kuitenkin mieltä, vaikka vuokranantajan kanssa saatiin lopulta sovittua, että vielä tänä syksynä korotuksia ei tule.

Lisääntyvät kustannukset ovat saaneet Aaltosen harkitsemaan jostain harrastuksista, kuten kuntosalikortista ja ravintoloissa käymisestä, luopumista, kun ”rahaa kuluu selkeästi enemmän”.

”Kauppalaskusta huomaa, ettei samalla summalla enää saa lähellekään niin paljon kuin aiemmin."

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat