Helsingin Kalliossa asuva Max Saari aloitti koulutiensä torstaina – Koulumatkalla pitää varoa autoja ja sähkö­potkulautoja

Koulutiensä aloitti lähes 12 000 oppilasta. Liikenneturva muistuttaa autoilijoita kiinnittämään erityistä huomiota suojateiden kohdalla.

Max Saari oli torstaina ensimmäistä päivää Aleksis Kiven peruskoulun alakoulussa Alppiharjussa.

11.8. 9:24 | Päivitetty 11.8. 10:23

Peruskoulujen syyslukukausi käynnistyi pääkaupunki­seudulla torstaina.

Koulutiensä perusopetuksessa aloitti Helsingissä noin 5 600, Espoossa 3 600 ja Vantaalla 2 450 ekaluokkalaista.

Helsingissä perusopetukseen osallistuu yhteensä miltei 47 000 lasta. Valmistavassa opetuksessa on myös parisataa ukrainalaista sotapakolaista.

Ensimmäisen luokkansa aloitti myös Max Saari Aleksis Kiven peruskoulun alakoulussa. Hän on Kallion ala-asteen koulun oppilas, mutta aloitti koulutaipaleensa oman koulunsa tulevan remontin vuoksi evakossa.

Ensimmäisenä päivänä Max käveli koulumatkan kodistaan Hakaniemestä yhdessä äitinsä Tuuli Saaren kanssa. Isä Mirko Leskinen oli tullut koulun pihalle vastaan saattelemaan poikansa.

Vanhempien Tuuli Saaren ja isä Mirko Leskisen kanssa Max Saari on sopinut, ettei koulun aitojen ulkopuolelle koulupäivän aikana mennä.

Koulumatkan varrella on Maxin mukaan paljon sähköskuutteja, autontienylityksiä ja liikennevaloja. Toisin kuin isovanhempien luona Jyväskylässä, jossa läheiselle kentälle pääsee kulkemaan ilman yhtään tienylitystä.

Matkan varrelle osuu muutama erityistä tarkkuutta vaativa tienylitys, kuten risteys Karhupuiston kohdalla. Toinen on vilkkaan Hämeentien ylitys, missä pitää varoa kaikkea autoilijoista busseihin ja raitiovaunuista polkupyöräilijöihin.

”Pään pitää pyöriä kuin venttiilikumin”, Max sanoo tienylityksistä.

Muistisäännön opetti hänen isoisänsä.

Koulussa Max odottaa eniten matematiikan opiskelua. Luontaista laskupäätä on.

”100 + 100 on 200”, hän sanoo.

Toiseksi eniten Max odottaa liikuntatunteja. Hänen suosikkilajinsa on jalkapallo, jota hän myös pelaa joukkueessa. Jalkapalloharjoituksissa käytetty musta Adidaksen reppu toimii nyt koulureppuna.

Koulun pihalla on kaksi jalkapallomaalia. Ne pistetään välitunneilla testiin, ennustaa Max. Hänen suosikkipelaajansa on juuri maalintekotaidostaan tunnettu espanjalaisjätti Real Madridin ranskalaishyökkääjä Karim Benzema.

Koulun ympäristö on Maxille ennestään tuttu. Hän kävi lähistöllä viime lukuvuonna esikoulua. Eräs koulun pihan kiipeilytelineistä on suosikki ennestään.

Koulutaipaleen alkaminen jännittää vanhempia vähintään yhtä paljon kuin poikaa.

”Lapsien kanssa aika menee nopeasti. Vuosi sitten, kun saatoin häntä eskariin ensimmäistä päivää, tuli tippa linssiin vähän ennen pihaa”, isä Mirko Leskinen sanoo.

Max Saarelle on koulun pihan monien kiipeilytelineiden joukossa jo oma suosikkinsa.

Koulut alkoivat normaalisti lähiopetuksessa, vaikka koronaviruksen herkästi tarttuvat variantit kiertävät myös Suomessa.

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan Satu Järvenkallaksen mukaan kouluissa huolehditaan edelleen tehostetusti esimerkiksi käsihygieniasta sekä tilojen ja pintojen puhtaudesta ja ilmanvaihdosta.

Liikenneturva kehottaa autoilijoita erityiseen tarkkaavaisuuteen, kun liikenteessä on nyt paljon pieniä lapsia.

Se myös muistuttaa, että suojatien kohdalla autoilijan velvollisuudet ovat yksiselitteiset: kuljettajan pitää antaa tietä jalankulkijalle.

Huolellisen havainnoinnin lisäksi selkeät signaalit auttavat tietä ylittävää lasta, joka kokee tien ylittämisen yleensä haastavammaksi kuin aikuinen.

”Nopeusrajoitusten noudattaminen, liikennevalojen kunnioittaminen ja keskittyminen liikenteeseen eikä esimerkiksi kännykkään ovat yksinkertaisia tekoja, joilla jokainen meistä voi osaltaan lisätä suojateiden turvallisuutta”, sanoo Liikenne­turvan yhteys­päällikkö Tarja Korhonen tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat