Helsinki lupaa korvauksia palkkasotkusta kärsineille työntekijöille

Kaupunki tiedotti keskiviikkona keinoista, joilla palkkaongelmista koitunutta haittaa korvataan työntekijöille. Korvausten aikataulusta ei ole kuitenkaan vielä tietoa.

Helsingin kaupungintalon aula marraskuussa 2020.

10.8. 14:32 | Päivitetty 10.8. 16:46

Helsingin kaupunki ryhtyy selvittämään miten se voisi korvata palkkasotkusta koituneita ongelmia työntekijöille. Kaupunki järjesti keskiviikkona tiedotustilaisuuden palkkasotkusta ensin työntekijöille, sen jälkeen medialle.

Pormestari Juhana Vartiainen (kok) pahoitteli kaupungin epäonnistumista asiassa.

Kaupungin palkanmaksuongelmat ovat jatkuneet huhtikuusta saakka, ja maanantaina kaupunki tiedotti, että ne jatkuvat vielä koko syyskauden ajan.

Helsingin poliisi tiedotti keskiviikkona, että se aloittaa selvityksen palkkasotkusta.

Lue lisää: Poliisi on aloittanut selvityksen Helsingin kaupungin palkkasotkusta

Lue lisää: Helsingin palkan­maksutilanteen vakauttaminen voi kestää koko syyskauden

Lisäksi kaupunki aikoo tilata sotkusta ulkoisen selvityksen.

”On tärkeää, että saamme riippumattoman arvion omasta organisaatiostamme, sen toiminnasta ja rakenteista”, Vartiainen sanoo.

Kaupungin henkilöstöjohtaja Nina Gros lupaa, että kaupunki maksaa työntekijöille koituneita viivästyskorkoja automaattisesti. Tosin niitä aletaan maksaa vasta kun virheet on saatu kuriin. Liikaa palkkaa saaneet joutuvat maksamaan palkkansa takaisin.

Vasta syksyllä tullaan suunnittelemaan, koska viivästyskorkojen maksu toteutetaan.

Vahingonkorvausvaatimukset työntekijöiden tulee tehdä itse oman tapauksensa perusteella. Kaupunki lupaa ohjeistaa työntekijöitä vahingonkorvauksien tekemisestä.

Kaupungin mukaan korvattavia vahinkoja ovat esimerkiksi lainojen perustamis-, käsittely- ja korkokulut sekä maksuhuomautus-, maksumuistutus- ja perintäkulut.

”Tästä on ollut meille valtava mainehaitta”, Gros sanoo.

Hän myöntää, että kaupunki on ”mokannut pahasti”.

Luottamuksen parantamiseksi pyritään kehittämään jonkinlainen ylimääräinen hyvitys työntekijöille.

”Emme ole onnistuneet isossa järjestelmänmuutosprosessissa. Nyt aiomme kuroa umpeen luottamuspulaa, jota tilanne on aiheuttanut”, Vartiainen sanoo.

Keskeisin syy epäonnistumiselle on Vartiaisen mukaan, että riskit tiedostettiin, mutta niiden laajuus ja henkilöstön lisätarve aliarvioitiin.

Lue lisää: Helsinkiläisestä rehtorista tehtiin lähes ilman koulutusta ”palkanlaskija” – Uupui sairauslomalle

Lisäksi palkkakuittien sekavuus on vaivannut työntekijöitä. Palkkakuitteja pyritään selkeyttämään sekä toimittamaan ne myös verkkopankkiin Sarastia-järjestelmän lisäksi.

Kaupunki kertoo tekevänsä yhteistyötä Kevan ja Kelan kanssa, jotta virheelliset tulorekisteritiedot eivät vaikuttaisi henkilölle kuuluviin etuuksiin.

Gros sanoo, että tulorekisteritietojen korjaamista suunnitellaan, mutta virheiden korjaamisen aikataulua ei ole vielä selvillä.

Gros on aiemmin kertonut HS:lle, että kaupunki aikoo kouluttaa lisää palkanlaskijoita itse.

”Aiomme käynnistää harjoitteluohjelman, jossa koulutetaan palkanlaskijoita oppisopimuksella.”

Vartiaiselta kysytään, miksi tiedotustilaisuus järjestetään vasta nyt, vaikka ongelmat ovat jatkuneet jo pitkään.

Hänen mukaansa tilanteesta on nyt parempi tilannekuva. Hän sanoo, että kertoo asioista mielellään vasta sitten, kun on ehtinyt perehtyä aiheeseen.

Vartiaiselta kysytään myös, miksi hän on pysynyt sosiaalisessa mediassa hiljaa aiheesta ja ollut useilla matkoilla kesken palkkakriisin.

Vartiainen sanoo, että jos hän olisi voinut edesauttaa ongelmien korjaamista matkojensa perumisella, hän olisi tehnyt niin.

Kaupunki lupaa, että järjestelmän suorituskykyä ja käytettävyyttä pyritään parantamaan. Samalla tarkastusautomatiikkaa ja virheitä ehkäisevää raportointia kehitetään.

”Tämä järjestelmä ei ole vielä valmis, me kehitämme sitä jatkuvasti järjestelmätoimittajan kanssa”, Gros sanoo.

Kaupungista tehtyjä rikosilmoituksia Vartiainen ei toistaiseksi halua kommentoida.

”Olen jokseenkin varma, että kaikki tämän asian parissa toimineet ovat tehneet parhaansa. Olisin yllättynyt, jos täältä sellaista tuottamuksellista löytyisi”, hän sanoo.

Oikaisu 10. elokuuta kello 16.46: Juhana Vartiainen on Helsingin pormestari, ei kaupunginjohtaja, kuten jutussa virheellisesti kirjoitettiin.

Lue lisää: ”Musertava tieto” –  Osa Helsingin työntekijöistä kertoo menettäneensä luottamuksensa kaupunkiin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat