Suositun uimalammen pohjasta nostettiin kaksi autoa heli­kopterilla Vantaalla – Katso video näyttävästä operaatiosta

Viranomaiset nostivat Vantaan Ruskeasannan lammesta kaksi autoa, joista ainakin toinen oli ollut lammen pohjassa vuosikymmeniä.

14.8. 14:13

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos ja Rajavartiolaitos nostivat kaksi autoa helikopterilla lammesta näyttävässä yhteisoperaatiossa Vantaalla lauantaina.

Autot olivat Vantaan Ruskeasannan lammessa. Entinen kaivoskuoppa on suosittu epävirallinen uimapaikka.

Autoista ainakin toinen ehti olla lammen pohjassa vuosikymmeniä. Vantaan kaupunki ei nähnyt auton nostamiselle aiemmin akuuttia tarvetta. Elokuussa kaupungille selvisi, että autoissa oli yhä nesteet sisällä ja toinen niistä valutti lampeen öljyä. Lampi on pohjavesialuetta. Pyyntö nostaa autot tuli kaupungille ympäristöviranomaiselta.

Lue lisää: Öljyä valuttava auto on ollut suositun uima­lammen pohjassa jo vuosi­kymmeniä

Operaatio suunniteltiin yhteistyössä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ja Rajavartiolaitoksen välillä. Siihen osallistui Rajavartiolaitoksen vartiolentolaivueen helikopteri, Rajavartiolaitoksen pintapelastajia ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen sukeltajia.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen paloesimies Sami Sohkanen sanoo, että autojen nostaminen helikopterilla osoittautui operaatiota suunnitellessa järkevimmäksi vaihto­ehdoksi.

”Autot olivat sen verran hankalassa paikassa. Siinä on syvä ja jyrkkäreunainen ranta, ja sinne on hankala suurella nosturikalustolla päästä.”

Helikopteri kuljetti autot kuivalle maalle vähän matkan päähän lammesta.

Pelastuslaitoksen sukeltajat kiinnittivät lauantaina aamupäivällä nostoliinat autoihin. Iltapäivällä Rajavartiolaitoksen helikopteri lensi paikalle, ja sukeltajat ja pintapelastajat kiinnittivät liinat autosta neljästä kohdasta helikopterin alla roikkuneeseen ketjuun. Helikopteri nosti ketjulla autot lammen pohjasta ja kuljetti ne kuivalle maalle vähän matkan päähän lammesta.

Eräs riski operaatiossa oli se, kestäisikö pitkään lammen pohjassa olleen auton runko nostamista hajoamatta kesken matkan, kertoo Rajavartiolaitoksen helikopterin päällikkö, kapteeni Jan Malmgren.

Toinen huoli liittyi kiinnityksen kestävyyteen.

Malmgren lensi operaatiossa nostohelikopteria. Hän kertoo, että haasteita autojen nostamisessa aiheutti niiden paino. Pitkään lammen pohjassa maanneet autot olivat normaalia painavampia, sillä ne olivat täynnä vettä ja kaikenlaista rojua.

Pitkään lammen pohjassa maanneet autot olivat normaalia painavampia.

Autot on tarkoitus noutaa paikalta ensi viikon alussa.

Kopterilla voi nostaa kyseisillä asetuksilla korkeintaan 2 000 kilogramman painoisia kuormia.

”Tarkoitus oli nostaa autot pintaan ja valuttaa niistä vedet ulos, jotta paino laskee. Autonrungot olivat sen verran reikäisiä, että ne tyhjenivät nopeasti. 1 800 kiloa taisi olla suurin piirtein paino autoa kohden.”

Lopulta operaatio onnistui hyvin ja molemmat autot saatiin nostettua ilman suurempia ongelmia.

”Olemme joskus tehneet tällaisia operaatioita, jossa on esimerkiksi nostettu jäihin vajonneita autoja”, Malmgren kertoo.

Nostetut autot on tarkoitus noutaa paikalta ensi viikon alussa. Pohjassa ollut mopo jäi vielä toistaiseksi lammen pohjaan.

Oikaisu 14.8. klo 15.39: Korjattu virheellinen tieto jutussa käytetyn kuvan ottajasta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat