Helsingissä on havaittu neljä erityisen vilkasta punkki­aluetta: punkkeja on myös hyvin hoidetuissa puistoissa

Helteiden väistyessä punkit lähtevät joukoittain liikkeelle. Eteläisessä Suomessa punkkeja on eniten juuri elo–syyskuussa.

Elo–syyskuu on sekä punkkien että puutiaisaivokuumeen sesonkiaikaa.

19.8. 18:43 | Päivitetty 19.8. 21:14

Helteellä voi huokaista helpotuksesta, sillä punkit eivät pidä kuumasta ja kuivasta säästä.

Helteiden väistyessä ja kosteuden noustessa punkit kuitenkin lähtevät joukoittain liikkeelle. Eteläisessä Suomessa punkkeja on eniten juuri elo–syyskuussa.

Turun yliopiston ja lääkejätti Pfizerin yhteistyössä kehittämä punkkilive kerää ajantasaista tietoa punkkien esiintymispaikoista. Ihmiset merkkaavat havaintopaikan, ja havainnot lisätään karttaan päivittäin. Helsingin kaupunkialueelta on tänä vuonna ilmoitettu jo satoja punkkihavaintoja.

Viimeisen kuukauden aikana Helsingissä on ollut havaittavissa neljä aktiivisinta punkkialuetta: Paloheinä-Pakila-Maunulanmäki, Herttoniemi, Käpylä-Kumpula-Toukola sekä Pukinmäki ja Malmin eteläosa.

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön puutiaistutkija Jani Sormunen on itse havainnut runsaasti punkkeja erityisesti Keskuspuiston alueelta ja Kumpulasta.

Yllättävää hänen mukaansa on se, ettei havaintoja ole tänäkään vuonna tullut Seurasaaresta suurista kävijämääristä huolimatta. Toinen yllättävä havainto on se, että punkkeja näyttää nyt olevan myös hyvin hoidetuilla puistoalueilla, kuten Kaivopuistossa ja Tähtitorninvuorella.

Punkkilajeista puutiainen ja taigapunkki levittävät puutiaisaivokuumetta ja borrelioosia. Molemmat taudeista yleistyvät.

Puutiainen ja taigapunkki levittävät puutiaisaivokuumetta ja borrelioosia.

Loppukesä on myös puutiaisaivokuumeen eli TBE-viruksen ”sesonkiaikaa”, kertoo virologian dosentti Anu Jääskeläinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (Hus). Puutiaisaivotulehdus on TBE-viruksen aiheuttama tauti, joka voi aiheuttaa vakavia pitkäaikaisia neurologisia oireita.

Lue lisää: ”Kuolema alkoi tuntua hyvältä vaihtoehdolta” – Puutiais­aivokuumeen sairastaneet helsinkiläiset kertovat pelottavasta taudista

Lue lisää: Puutiais­aivo­tulehdusten määrä kasvaa, mutta tautia on aluksi vaikeaa erottaa tavallisesta flunssasta – Lääkäri kertoo, milloin hälytys­kellojen on soitava

”Heinäkuussakin ihmiset lomailee ja käy retkillä ja marjastamassa. Silloin tulee kohtaamisia punkkien kanssa”, Jääskeläinen kertoo.

Ihmisten aktiivisuus vaikuttaakin puutiaisaivokuumeen esiintyvyyteen. Diagnoosit kertovat Jääskeläisen mukaan ”vain jäävuoren huipun” luonnossa esiintyvästä puutiaisaivokuumeviruksesta”.

Tällä hetkellä Husin alueella on havaittu 19 puutiaisaivokuumetapausta, kun taas viime vuoden aikana alueella diagnosoitiin 81 tapausta. Sesonki ei siis ole vielä havaittavissa THL:n tartuntatautirekisteristä. Oireet alkavat vasta muutaman viikon päästä punkin puremasta.

Lue lisää: Puutiaisaivo­tulehdukset lähes kaksin­kertaistuivat Husin alueella – Ilmainen rokotus riskialueilla asuville

Lue lisää: Punkkirokotetta suositellaan nyt jo tietyissä kaupungin­osissa Helsingissä – HS kävi Roihu­vuoressa, jossa näkymätön vaara ryömii ranta­nurmikolla

Tautiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta sitä vastaan voi suojautua rokottautumalla. Rokote ei kuitenkaan suojaa puutiaisista yleisesti tarttuvalta borrelioosilta.

TBE-rokote tarjotaan ilmaiseksi Husin riskialueiden vakituisille tai kesäasukkaille.

Sen lisäksi rokotusta suositellaan luonnossa liikkuville tietyillä kaupunkialueilla. Helsingissä se tarkoittaa Etelä-Laajasaloa, Jollasta, Villinkiä, Kivinokkaa, Länsi-Herttoniemeä sekä juuri Roihuvuorea.

Borrelioosi on selkeästi yleisempi kuin puutiaisaivokuume, eikä siihen ole rokotetta. Tautiin kuitenkin tehoaa antibiootti.

Kun puutiaisaivokuumetta yleensä diagnosoidaan Suomessa noin sata, borrelioosin sairastaa jopa pari tuhatta henkilöä. Tänä vuonna borrelioositapauksia on ollut yli 340.

Borrelioosi tarttuu punkista ihmiseen tuntien tai jopa vuorokauden jälkeen, joten tärkeää on myös irrottaa punkki nopeasti ihosta. Paras keino suojautua borrelioosilta on punkkisyyni.

”Kannattaa hivellä ja silitellä lastaan, kumppaniaan tai kaveriaan ulkoilun jälkeen. Punkki voi olla todella pieni ja ihonvärinen ja sitä voi olla vaikea huomata silmillä”, Jääskeläinen kertoo.

Sen sijaan Jääskeläinen ei usko pitkien lahkeiden ja hihojen varmaan suojaan, sillä pieni punkki pääsee iholle myös vaatteiden välistä.

”Ei kuitenkaan kannata jättää luonnossa liikkumista punkkien pelossa.”

Oikaisu 19.8. klo 19.28: Korjattu Tähtivuorenpuisto Tähtitorninvuoreksi.

Oikaisu 19.8. kello 21.14: Korjattu Maununmäki Maunulanmäeksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat