Vantaalla täydellisessä peruskoulussa on 600–1 000 lasta, linjaa poliitikoille esiteltävä suunnitelma

Vantaan uusi palveluverkkosuunnitelma lupaa uusia suuria päiväkoti- ja koulurakennuksia.

Opiskelijoita Tikkurilan lukiossa vuonna 2019. Lukiolaisia oli tuolloin 1 300.

11.9. 13:47

Ihanteellisessa uudessa vantaalaisessa peruskoulussa on 600–1 000 lasta – tai enemmän, jos sopivia koulutontteja ei alueelta muuten löydy. Uuden päiväkodin kooksi toivotaan 168–210 lasta.

Näin linjaa luonnos Vantaan palvelu­verkko­suunnitelmaksi. Kasvatuksen ja oppimisen lautakunta käsittelee sitä maanantaina toista kertaa, lopulliset päätökset tekee valtuusto.

Suunnitelma ei ole lakkautuslista vaan se lupaa päinvastoin paljon uusia rakennuksia ja peruskorjauksia päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin etenkin Vantaan isoihin keskuksiin.

Monen rakennuksen toteutuminen tällaisessa muodossa on kiinni siitä, hyväksyvätkö poliitikot ensin suunnitelmat valtavan oppimiskampuksen toteuttamisesta Tikkurilaan.

Vuoteen 2031 asti ulottuva suunnitelma linjaa kaupungin eri palveluista yleisellä tasolla. Jokaisen hankkeen toteuttamisesta, kaavoituksesta ja rahoittamisesta tarvitaan aikanaan erillinen poliittinen päätös.

Päiväkodit pyritään Vantaalla sijoittamaan niin, että useimmilla lapsilla olisi niihin kotoa alle puolitoista kilometriä tai alle puoli tuntia julkisella liikenteellä. Ruotsinkielistä varhaiskasvatusta keskitetään suomenkielistä enemmän.

Ihannekoko koskee uusia rakennuksia.

Suunnitelmassa nostetaan erikseen esille päiväkotien pihat. Esimerkiksi pihojen maaperän laaduilla muistutetaan olevan merkitystä myös lasten vastustuskykyyn. Pihoilla jo olevaa kasvillisuutta luvataan vaalia, kun tehdään kunnostustöitä.

Peruskoulut taas ovat jo Vantaalla keskimääräistä suurempia. Suunnitelmassa sanotaan, että koulujen tilojen tehokkuudesta ei monella alueella voida enää tinkiä lisää.

Kouluilla pikemminkin tarvitaan lisää varsinkin pienryhmille sopivia tiloja. Koulumatkojen pitäisi pysyä useimmilla alle kolmen kilometrin.

Uutta tilaa peruskouluille tarvitaan väestönkasvun vuoksi etenkin Kivistön, Tikkurilan ja Myyrmäen suuralueille.

Tässä taas toisen asteen oppilaitosten suunnitelmat vaikuttavat suoraan pienempiin koululaisiin.

Vantaa on jo päättänyt rakentaa Aviapolikseen uuden lukion. Ammatillisella puolella Varian olisi tulevaisuudessa tarkoitus toimia vain Vehkalassa sekä Tikkurilan uudella oppimiskampuksella ja Hiekkaharjussa.

Oppimiskampuksesta ei siis vielä ole tehty poliittisia päätöksiä, mutta sinne olisi tarkoitus tulla myös lisää tilaa Tikkurilan lukiolle.

Samalla esimerkiksi Myyrmäen suuralueella saataisiin sopiva paikka uudelle suurelle yläkoululle Varian nykyisin tarvitsemalta tontilta Ojahaantieltä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat