Hus: Ensi vuodelta uupuu lähes sata miljoonaa euroa – Pöytä­kirjaan jätettiin eriävä mielipide ”tuhoisista” seurauksista

Husin johto ja valtio ovat myös satojen miljoonien päästä toisistaan siinä, paljonko sairaalarakennuksiin sopii investoida.

Meilahden sairaala-aluetta huhtikuussa.

29.8. 13:50 | Päivitetty 29.8. 14:58

Helsingin ja Uudenmaan erikoissairaanhoitoa uhkaavat ensi vuonna mittavat säästöt. Husin johto laskee, että palveluihin on käytettävissä pahimmillaan 95 miljoonaa euroa liian vähän.

”Sellaista summaa ei säästetä juustohöylällä, vaan on pakko miettiä, mitä palveluja voimme tuottaa vähemmän”, sanoo toimitusjohtaja Matti Bergendahl.

Palvelujen karsiminen voisi tarkoittaa esimerkiksi päivystysten keskittämistä. Tai synnytysten lopettamista Lohjalla niin, että Helsingin Naistenklinikalla synnytysten määrä kasvaisi.

Nämä ovat siis Bergendahlin käyttämiä esimerkkejä kokoluokasta, eivät suoria ehdotuksia päätöksiksi.

”Kukaan ei halua huonontaa palveluita, varsinkaan kun hoitoonpääsy on valmiiksi vaikeutunut ja jonot pitkiä. Mutta ei meillä oikein ole muita vaihtoehtoja”, hän sanoo.

Kun sote-uudistus vuodenvaihteessa toteutuu, kaikkien julkisten sotepalvelujen rahoitus muuttuu.

Palveluihin käytetyt eurot tulevat kuntaveron sijasta valtiolta Helsingille ja Uudenmaan neljälle hyvinvointialueelle. Muualla maassa hyvinvointialueet järjestävät suoraan myös erikoissairaanhoidon, Uudellamaalla ne sen sijaan siirtävät osan valtiolta saamistaan rahoista uudelle Hus-yhtymälle.

Hus-yhtymän ensimmäisen budjetin raameista sovittiin juuri yhtymäkokouksessa. Summa on 2,09 miljardia euroa, tosin sillä varauksella, että valtion rahoitukseen tulee vielä syksyllä pieniä tarkennuksia.

Husin johto laskee, että se ei millään riitä. Husin hallintojohtaja ehdotti budjettiin merkittävää korotusta. Helsingin ja neljän hyvinvointialueen edustajat eivät suostuneet nostoon.

Hallintojohtaja Lauri Tanner jätti päätökseen eriävän mielipiteensä, jossa hän arvioi seurauksia ”tuhoisiksi” hoidon saatavuuden kannalta ja johtavan väistämättä henkilöstöön kohdistuviin vähennyksiin. Tämä siis tilanteessa, jossa ammattilaisista on valtava pula.

Helsingin ja hyvinvointialueiden budjettikurin tiukkuutta selittää se, että niiden omakin sote-talous on tiukka. Sote-uudistuksen haaveillaan lisäksi muuttavan vähitellen rahoituksen painopistettä niin, että peruspalvelut saataisiin kuntoon.

”Tässä pyritään nyt jakamaan niukkuutta oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti”, sanoo Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialajohtaja Juha Jolkkonen.

Husin kannalta tilanne on vaikea myös siksi, että nykyisen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin talous on jo tänä vuonna kymmeniä miljoonia alijäämäinen menossa olevasta säästöohjelmasta huolimatta.

Koska sairaanhoitopiiri lakkaa uuden Hus-yhtymän aloittaessa olemasta, alijäämää ei voi jättää olemaan. Sairaanhoitopiirin omistajille eli Helsingille ja muille kunnille tulee siitä vielä lasku.

Uuden Hus-yhtymän pitäisi jatkossa päästä nollatulokseen, koska sen pitää lähivuosina edelleen kyetä saamaan lainaa ja tekemään investointeja esimerkiksi sairaaloiden rakentamiseen.

Myös investointeihin liittyy isoja kysymyksiä, joista Hus pyrkii neuvottelemaan valtion kanssa.

Husilla on ensi vuonna oikeus ottaa investointeihin lainaa 288,9 miljoonaa euroa, mikä riittäisikin alkaviin isoihin hankkeisiin. Uuden ohjeen mukaan valtion valtuuksia pitäisi kuitenkin olla myös jo menossa oleviin isoihin rakennustöihin vuoteen 2026 asti, mikä Husin laskelmien mukaan nostaisi sen tarpeen noin miljardiin euroon. Helsingissä on rakenteilla useita isoja sairaaloita.

Haussa rohkea hoitaja. Koska emme koronarajoitusten vuoksi pääse katsomaan tilannetta paikan päälle, etsimme silminnäkijöitä. HS etsii haastateltavaksi ammattilaisia, jotka tekevät pääkaupunkiseudulla töitä kiireisimmillä osastoilla ja päivystyksissä. Ota yhteyttä, maija.aalto@hs.fi

Lue lisää: Uudenmaan jättiläinen Hus rakennetaan uudelleen perustuksia myöten – Nämä viisi asiaa selittävät, miten valta ja miljardit jaetaan

Lue lisää: Hus valmistelee mittavaa säästö­ohjelmaa

Lue lisää: Aivoverenvuodosta kärsinyt mies odotti lääkärille pääsyä yli kuusi tuntia päivystyksessä –  Husin ruuhkat ovat nyt ennennäkemättömät

Lue lisää: Työntekijät kertovat, mistä Husin katastrofaaliset ruuhkat johtuvat: ”Koko terveyden­hoito­järjestelmä on sakkautunut”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat