”Pyöränraatoja ynnä muuta” –  Helsingin rantavesiä puhdistetaan roskasta

Stara kerää toistasataa kuutiota roskia sulan veden aikana.

Helsingin rantavesistä nostetaan vuosittain noin 130 kuutiota roskia. Ruoholahden kanavasta löytyi vuoden 2020 huhtikuussa muoviroskaa ja tölkkejä.

26.8. 11:06

Roskan määrä Helsingin rantavesissä on pysynyt vakaana.

Viime vuonna kaupungin rakentamispalveluista vastaava Stara kokosi rantavesistä 130 kuutiometriä roskaa, ja tahti on sama tänä vuonna.

”Tänä vuonna päästiin liikkeelle pitkän talven jälkeen hieman myöhemmin kuin viime vuonna. Meriroskaa on kerätty toukokuusta lähtien, ja sitä tulee yhtä paljon kuin viime vuonna”, sanoo Staran työnjohtaja Lassi Ruth.

Staralla on kuusi venettä partioimassa Helsingin edustalla jäiden tuloon asti.

Ruthin mukaan vedestä nostetaan lähinnä pikaruoan kääreitä, makkarapaketteja ja pohjasta jopa lasia. Sähköpotkulaudat ja ostoskärryt ovat roskina isoimmasta päästä.

Vakituisia puhdistuskohteita on esimerkiksi Ruoholahden kanava, johon ihmiset heittelevät tavaroita silloilta ja rannoilta.

”Ruoholahden kanavan pohjassa on pyöränraatoja ynnä muuta. Siellä lapset hyppivät sillalta veteen, vaikka pohjassa voi olla vaikka mitä.”

Ruth muistuttaa, että jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa Itämeren puhtauteen sekä kierrättämällä oikein että keräämällä roskia luonnosta. Kansallista Itämeripäivää vietettiin torstaina.

Lue lisää: ”Ajattelin, että nopeiten saan aikaan, kun teen itse” – Neuropsykologi, opiskelija ja rikosoikeuden professori keräävät roskia vapaa-ehtoisesti, koska Suomi on niin törkyinen maa

Lue lisää: Roskaantuminen lisääntyi Helsingissä selvästi korona-aikana

Lue lisää: Perheen rantapäivä muuttui siivous­operaatioksi, kun taapero alkoi kerätä maasta tupakan­tumppeja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat