Avoin huumekauppa rehottaa Helsingin Kaisaniemessä

Huumekauppa Kaisaniemen puistossa rehottaa avoimena. Lisäksi ohikulkijoita häiritään, kertoo puiston laidalla asuva nainen.

Kaisaniemenpuisto on Helsingin keskustan vanhin puisto, jonka kohentamiseen Helsinki on päättänyt investoida yli 18 miljoonaa euroa.

29.8. 8:32

Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevaan Kaisaniemenpuistoon on paikallisen asukkaan mukaan pesiytynyt huumekauppaa pyörittävä porukka, joka häiritsee päivittäin ohikulkijoita ja estää puiston virkistyskäyttöä.

HS:n haastattelema nainen asuu puiston laidalla ja kertoo todistavansa levottomuutta ja huumeiden myyntiä lähes päivittäin. Hän ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään, koska pelkää aiheesta puhumisen altistavan hänet häirinnälle.

”Sääli, että keskeisellä paikalla sijaitseva hieno, vanha puisto on luovutettu tuollaiseen käyttöön. Siellä ei ole miellyttävää viettää aikaa jatkuvan kannabiksen käryn ja vahvempienkin aineiden kaupan keskellä”, nainen kertoo.

Useiden ihmisten porukoita pyörii naisen mukaan etenkin tyhjän vesialtaan ympärillä, Kansallisteatterin työmaa-aitojen lähellä sekä tenniskentän pukukopin katoksessa säällä kuin säällä. Porukoissa on noin 5–10 ihmistä, nainen arvioi.

Puistossa on ollut vastaavia ongelmia naisen mukaan jo vuosia, mutta viimeisen parin vuoden aikana tilanne on hänen kokemuksensa mukaan pahentunut.

”Avoimen huumekaupan lisäksi ohikulkijoita häiritään ja heille huudellaan. Itseäni on muun muassa tartuttu takapuolesta, kun kävelin puiston läpi noin seitsemän aikaan illalla”, nainen kertoo.

”Kyllä poliisi ja Helsingin kaupunki voisivat edes jotain yrittää tälle asialle tehdä.”

Kaisaniemenpuisto on poliisin tiedossa ja tarkkailussa, koska kyseessä on erityisen keskeinen ja vilkas paikka Helsingin keskustassa, kertoo komisario Simo Kauppinen Helsingin poliisista.

Hänen mukaansa puistosta on jo pitkään tullut poliisin tietoon yksittäisiä häiriötehtäviä sekä huumeisiin liittyviä tehtäviä. Paikka ei kuitenkaan ole erityisesti korostunut tilastoissa esimerkiksi kuluneen kesän aikana.

Myös puiston huumekaupasta poliisilla on Kauppisen mukaan jonkin verran havaintoja. Hänellä ei ole antaa tarkempaa tietoa siitä, onko kyse järjestäytyneestä toiminnasta vai yksittäisistä tekijöistä.

”Tällaisiakin tehtäviä poliisille on tullut ja niihin reagoidaan aina tilanteen vaatimalla tavalla. Mitenkään erityisesti Kaisaniemenpuisto ei huumetehtävissä kuitenkaan korostu", hän kertoo.

”Vastaavista vilkkaista ja aseman läheisistä paikoista tulee poliisille perinteisesti kaikenlaisia havaintoja.”

Yleisesti ottaen poliisi pyrkii Kauppisen mukaan koostamaan itselleen mahdollisimman hyvän tilannekuvan Helsingin eri kohteista, jotta valvontaa voidaan kohdentaa ”häiriökohteisiin”. Poliisi on tehnyt tällaista tehovalvontaa hiljattain esimerkiksi Kalliossa.

Kaisaniemessäkin poliisi on Kauppisen mukaan suorittanut normaalia valvontaa, mutta niin sanottuja tehoiskuja sinne ei ole viime aikoina tehty.

Lue lisää: Pahamaineinen Kurvi on jälleen ”villi länsi” – Näin sujuu arki poliisin tehovalvonnan päätyttyä

Nuupahtanut Kaisaniemenpuisto on Helsingin keskustan vanhin puisto, jonka parantamiseen Helsinki on päättänyt investoida yli 18 miljoonaa euroa.

Tarkoitus on muun muassa peruskorjata puiston vesiallas, rakentaa uusi leikkipaikka sekä tuoda rantaan uusi ulkokuntoilupaikka.

Puistoon on myös rakenteilla uusi, 200 huoneen hotelli Ilmatieteen laitoksen Säätalon paikalle. Hotellin on arvioitu valmistuvan kesällä 2023.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat