Vantaa ja Helsinki syyttävät hallitusta lupausten rikkomisesta

Helsinki ennustaa lisää säästöjä sosiaali- ja terveyspalveluihin, jos valtio muuttaa koronakorvaustensa maksutapaa.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd) ja pääministeri Sanna Marin (sd).

29.8. 11:30

Vantaa ja Helsinki vaativat molemmat valtiota maksamaan koronakorvaukset luvatun suuruisina.

Molemmat kaupungit laskevat jäävänsä miljoonia vaille, jos korvausten laskutapaa muutetaan esitetyllä tavalla.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd) ärähti perjantaina, että kuntien on saatava korvaukset kuten pääministeri Sanna Marin (sd) on luvannut.

Vantaa laskee, että valtion maksupolitiikkaan suunniteltujen muutosten takia siltä jää tänä vuonna saamatta 16 miljoonaa euroa, joiden varaan on jo laskettu. Tulevina vuosina muutos vaikuttaisi Vantaalla noin viiden miljoonan verran vuodessa.

Valtio on laatimassa asetusta, joka muuttaisi tapaa, jolla koronakorvaukset maksetaan. Vantaalla lasketaan, että uusi kesken vuoden tullut laskutapa tarkoittaisi käytännössä, että tämän vuoden korvausrahat olisi jo syöty.

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee maanantaina kaupungin lausuntoa samaan asetusluonnokseen.

Poliitikoille esitetään hyvin samanhenkistä lausuntoa kuin Vantaalla. Helsinginkin logiikan mukaan hallitus rikkoo lupaustaan korvata koronasta johtuvat välittömät kustannukset kokonaan.

Helsinki arvioi, että odotettavissa olisi nyt lisää säästöjä muualta sote-palveluista, jos valtiolta saadaan arvioitua vähemmän rahaa. Kaupunki laskee, että sen saamat rahat ovat tähänkin asti kattaneet vain siivun koronan suoraan tekemistä kuluista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat