Golfpallon kokoiset rakeet jättivät jälkeensä tuhoa Helsingissä

Suuret rakeet pieksivät pääkaupunkiseutua sunnuntaina.

29.8. 15:41

Sunnuntain voimakas raekuuro pääkaupunkiseudulla sai aikaan vahinkoja, joista ihmiset ovat hakeneet korvauksia.

Suomen suurimmasta vakuutusyhtiöstä, OP-ryhmään kuuluvasta Pohjola Vakuutuksesta kerrotaan, että sille on tehty rakeiden aiheuttamista vahingoista korvaushakemuksia ”jonkin verran”.

Esimerkiksi rakeisiin liittyviä omaisuusvahinkoja oli maanantai-iltapäivään mennessä ilmoitettu joitakin kymmeniä.

”Tarkkaa lukua on tässä vaiheessa mahdoton antaa, koska vahinkoilmoituksia tehdään myös viiveellä”, sanoo omaisuusvahinkojen korvauspäällikkö Sini Kujala.

Suuret, jopa useiden senttien kokoiset rakeet moukaroivat autojen peltejä ja pihojen istutuksia. Millaisia vahinkoja raekuurot ovat aiheuttaneet tai voivat aiheuttaa?

Ajoneuvovakuuttamisen korvauspäällikkö Sami Reinikka Pohjola Vakuutuksesta sanoo, että rakeet voivat saada autojen peltiosia lommoille ja rikkoa laseja.

”Esimerkiksi ajoneuvojen tuulilasit, takalasit sekä lasikatot voivat vahingoittua isojen rakeiden johdosta.”

Omaisuusvahingoista valtaosa on terassien valokatteille ja kevytrakenteisille katoksille aiheutuneita vahinkoja, Kujala kertoo.

Helsingin Myllypurossa rakeet tukkivat hetkellisesti sadevesijärjestelmiä.

Ainakin Helsingin Myllypurossa rakeet myös tukkivat hetkellisesti talojen sadevesijärjestelmiä.

Korvaako vakuutus raekuurojen aiheuttamat vahingot?

”Poikkeuksellisen voimakkaasta raekuurosta aiheutuvat vahingot ovat korvattavia kotivakuutuksen palo- ja luonnonilmiöturvasta”, Kujala sanoo.

Ajoneuvojen osalta raekuurojen aiheuttamat vahingot taas korvataan vapaaehtoisista kaskovakuutuksista.

HS kysyi maanantaina myös lukijoilta, millaista tuhoa rakeet ovat saaneet aikaan. Vastausten perusteella rakeet ovat jättäneet jälkiä esimerkiksi auton katolle ja konepellille.

Raekuuro valkaisi pihan Espoossa sunnuntaina.

Rakeiden katkomia raparpereja Marjo Nevalan pihalla Espoon Nöykkiössä.

Espoon Nöykkiössä rakeet katkoivat HS:n lukijan Marjo Nevalan kertoman mukaan perennoja ja pudotti puista lehtiä pihan täydeltä.

”Raparperit ovat risoja, rakeet katkoivat varret ja rei’ittivät lehdet. Mangoldisato on mennyttä. Perennat ovat poikki tai muuten mäskänä.”

Nevala kertoo löytäneensä rakeita vaahteranlehtien alta vielä maanantaina.

”Olimme ajamassa juuri kaupasta kotiin, kun auton tuulilasiin kolahti yksi isompi rae. Lapsikin hätkähti kovaa ääntä. Kotipihalla selvisi, että lasiin tuli pieni reikä”, kertoo toinen espoolaislukija.

Itäkeskuksessa sataneista rakeista suurimmat olivat lukijan mukaan golfpallon kokoisia. Kuvanottohetkellä rakeet olivat jo osittain sulaneet.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat