Myrkkyä pessyttä siivoojaa unohdettiin varoittaa vaarallisesta aineesta Espoossa

Käräjäoikeus on tuominnut yrityksen ja sen johdon työturvallisuusrikoksesta, koska tapaturmasta alkoi sekoilun ketju.

30.8. 9:17

Espoolainen yritys ja sen johto on tuomittu sakkoihin työturvallisuusrikoksesta Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Yrityksessä käsiteltiin vaarallisia kemikaaleja, mutta kellään ei silti ollut kunnon käsitystä oikeista tavoista toimia vahingon sattuessa.

Helmikuussa 2019 työntekijä valmisti laboratoriossa erittäin vaarallista liuosta ja roiskutti sitä vahingossa päälleen ja lattialle.

Työntekijällä oli päällään auki oleva laboratoriotakki ja suojakäsineet, mutta jalassa tavalliset housut eikä mitään silmäsuojausta. Tapaturman jälkeen hän pesi itseään ja vaihtoi paitansa, mutta palasi töihin samat edelleen tahriintuneet housut yllään.

Toinen työntekijä siivosi lattiaa liinalla ja laittoi sen sitten tavalliseen roskikseen eikä ongelmajätteisiin. Siivooja pyydettiin puhdistamaan lattia kunnolla eikä hänelle kerrottu, että sille on päätynyt erittäin vaarallista kemikaalia.

Tunti tapaturman jälkeen liuosta päälleen saanut työntekijä alkoi oireilla. Tällöin yhtiöstä soitettiin hätäkeskukseen, mutta paikalle saapuville pelastuslaitoksen työntekijöille ei edelleenkään kerrottu kemikaalin vaarallisuudesta tarkasti.

Syytteen mukaan yrityksessä ei ollut arvioitu järjestelmällisesti vaaroja tai tehty kattavia ohjeita niiden varalle. Henkilökohtaisia suojavarusteita ei ollut eikä varusteiden käyttöä valvottu.

Yrityksen johto kiisti syytteet. Sen mukaan kaikki johtui siitä, että työntekijä ei noudattanut saamiaan ohjeita.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus piti tapahtunutta työturvallisuusrikoksena. Oikeuden mukaan työnantaja oli tosiaan lyönyt laimin vaarojen arvioinnin eikä laatinut kattavia ohjeita, niin että kokeneetkaan työntekijät eivät toimineet turmassa oikein.

Jokaiselle omia henkilökohtaisia suojavarusteita oikeus ei edellyttänyt, mutta oikeuden mukaan työnantajan olisi tullut valvoa suojavarusteiden käyttöä.

Oikeus määräsi tuomiossaan 25. elokuuta yrityksen toimitusjohtajalle ja operatiiviselle johtajalle 25 ja tuotantopäällikölle 20 päiväsakkoa.

Lisäksi yritys sai 40 000 euron yhteisösakon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat