Hus: Helsingin kiireettömiä laboratorio-asiakkaita kehotetaan siirtämään käyntiään

Husin laboratorioissa siivottiin vahingossa tietojärjestelmästä voimassa olevia lähetteitä näkymättömiin.

Husin laboratorio Meilahdessa vuonna 2020.

30.8. 13:58 | Päivitetty 30.8. 15:10

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) laboratorioissa on parhaillaan menossa tekninen vika, jonka vuoksi suuri osa helsinkiläisten lähetteistä ei toimi.

Hus tiedotti iltapäivällä, että vika koskee 5 000–10 000 lähetettä.

Kiireelliset näytteet pyritään ottamaan, kertoo toimialajohtaja Petri Haapalahti.

Jos oma asia voi odottaa, laboratorioon ei kannata mennä tiistaina eikä ehkä keskiviikkonakaan. Vika koskee nimenomaan Helsingin kaupungin palveluista laboratorioon lähetettyjä potilaita.

Ongelma syntyi, kun yhdessä laboratorioiden tietojärjestelmässä tehtiin rutiininomaista huoltoa. Kyse ei ole Apotista vaan toisesta järjestelmästä.

Tarkoitus oli muuttaa järjestelmässä passiivisiksi ikivanhoja lähetteitä vuosien takaa, Helsingissä käytetyn edellisen tietojärjestelmän ajalta. Kukaan ei vain tajunnut etukäteen, että järjestelmä samalla siivoaisi passiiviseksi lukuisia uusia ja edelleen ajankohtaisia lähetteitä.

Passiivinen lähete ei näy laboratorion järjestelmässä, kun ihminen tulee laboratorioon näytteen ottamista varten.

”Mikään tieto ei ole järjestelmästä kadonnut, mutta pahoittelemme tilannetta. Tämä aiheuttaa paljon ruuhkaa ja mielipahaa laboratorioihin”, Haapalahti arvelee.

Haapalahti sanoo, että passiiviset lähetteet pystytään palauttamaan aktiivisiksi pian. Korjaus saattaa valmistua jopa ensi yönä tai ainakin lähipäivinä.

Sitä odotellessa kiireellä tarvittavien näytteiden kanssa toimitaan laboratoriossa niin, että laboratoriosta soitetaan esimerkiksi terveyskeskukseen ja pyydetään tekemään uusi lähete järjestelmään saman tien.

Jos asialla ei ole hätä, helsinkiläistä pyydetään tulemaan uudelleen viikon kuluttua.

Jos lähete laboratorioon on tehty Helsingissä vasta vian havaitsemisen jälkeen, sen pitäisi toimia hyvin. Laboratorioon voi siis lähteä, jos oma lähete on tehty kello 10.42 jälkeen maanantaina aamupäivällä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat