”Kunnon bikinikuvaa” alaiseltaan pyytänyt pankin esimies sai potkut Helsingissä

Lähes 30 vuotta Nordealle työskennellyt mies sai potkut ahdisteltuaan alaisiaan. Hovioikeus vahvisti irtisanomisen lailliseksi.

30.8. 14:58

Nordea irtisanoi 60-vuotiaan miehen ilman varoitusta tämän ahdisteltua naispuolisia alaisiaan. Mies piti irtisanomista perusteettomana ja työsopimuslain vastaisena.

Mies oli kommentoinut alaistensa ulkonäköä suoraan sekä viestein.

Käräjäoikeus asettui miehen puolelle ja määräsi Nordean korvauksiin laittomasta irtisanomisesta, mutta hovioikeus kumosi miehen kanteen. Mies määrättiin maksamaan Nordealla yli 26 000 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Mies irtisanottiin vuonna 2017, kun hänen epäasiallinen käytöksensä tuli miehen esihenkilön tietoon.

Miehen esihenkilö kertoo kiinnittäneensä aiemmin huomiota siihen, että miehen tiimissä oli alhainen työtyytyväisyys ja paljon sairauspoissaoloja sekä heikot tulokset. Kun häirintäväitteet tulivat ilmi, esihenkilö kertoi ymmärtäneensä paremmin mistä oli kyse. Mies työskenteli Helsingin Vallilan konttorissa.

Naisvaltaisen tiimin esihenkilönä toiminut mies oli muun muassa todennut yhdelle alaiselleen “hitto, sä oot niin hyvännäköinen nyt”. Alaisen ollessa ulkomailla lomalla mies oli Whatsapp-viestipalvelun kautta pyytänyt alaiseltaan ”yksinoikeudella kunnon bikinikuvaa”.

Miehen mukaan hänen tarkoituksensa oli ollut nostaa alaisensa itsetuntoa. Hän kuvasi työyhteisönsä huumoria roisiksi.

Samaiselle alaiselle mies oli alaisen mukaan todennut, että mikäli he olisivat Yhdysvalloissa, hän olisi jo saanut potkut käytöksensä vuoksi.

Toiselle alaiselleen mies oli muun muassa sanonut, että ”voitaisiinko ensi kerralla olla yli 5 minuuttia täällä huoneessa niin kukaan ei luule, että olen liian nopea”.

Miehen alaiset pitivät myös tämän koskettelua epäasiallisena. Miehen käytös oli aiheuttanut alaisille muun muassa ahdistusta.

Mies vetosi hovioikeudessa ennen kaikkea siihen, ettei työsuhdetta olisi saanut päättää antamatta varoitusta tai selvittämättä, voidaanko hänet siirtää toisiin tehtäviin.

Mies kertoi, ettei ollut ymmärtänyt toimineensa ajattelemattomasti. Miehen alaiset kertoivat huomauttaneensa miehelle suoraan tämän käytöksestä.

Miehen pitkän ja moitteettoman työuran vuoksi Nordea oli tarjonnut tälle mahdollisuutta irtisanoutua ja saada kuuden kuukauden palkka. Mies oli kieltäytynyt.

Käräjäoikeudessa Nordea tuomittiin maksamaan miehelle vuoden palkka. Käräjäoikeuden arvion mukaan kysymys oli ennemmin tökeröstä vitsailusta tai flirttailusta, jotka osoittivat tilannetajun puuttumista.

Hovioikeus kuitenkin kumosi käräjäoikeuden päätöksen. Hovioikeuden mukaan miehen asema, menettelyn jatkuvuus sekä käytöksen vaikutukset työyhteisöön puolsivat Nordean ratkaisua irtisanoa mies ilman varoitusta, vaikka miehen toiminta satunnaisina yksittäistapauksina ei olisi ollut itsessään peruste irtisanomiseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat