Helenin energianhintaan roimia korotuksia – HS:n laskuri näyttää, miten kauko­lämpösi hinta nousee

Energiamaksu maaliskuussa on kaksinkertainen verrattuna nykyiseen.

Hanasaaren voimala kesällä 2021.

31.8. 12:08 | Päivitetty 31.8. 16:46

Energiayhtiö Helen nostaa kaukolämmön hintoja tuntuvasti. Korotukset tulevat voimaan kolmessa erässä parin kuukauden välein.

Ensimmäinen korotus on luvassa lokakuussa, mutta myös tammikuun ja maaliskuun alussa kertovista hinnankorotuksista kerrottiin keskiviikkona tarkempaa tietoa.

Lokakuun alussa kaukolämmön kokonaishinta kuluttajalle nousee noin 20 prosenttia keskimääräisessä omakotitalossa. Tammikuun alussa on tulossa 23 prosentin korotus ja maaliskuun alussa 22 prosentin korotus verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan.

Kyseessä ei ole korotus korotuksen päälle, huomauttaa Helenin myynti- ja asiakaspalvelun johtajan Anu-Elina Hintsa.

”Korotusta verrataan edellisen vuoden vastaavaan aikaan.”

Kesällä energianhinta on tavallisesti talvi- ja syyskautta alhaisempi.

Kaukolämmön hinta muodostuu kiinteästä sopimusvesivirtamaksusta ja kausittain vaihtuvasta energiamaksusta. Helen julkaisi seuraavienkin kausien tiedot jo nyt siksi, että kuluttajien olisi helpompi varautua.

Korotukset kohdistuvat siis pelkästään energiamaksuun. Siitä Helenin asiakkaat maksavat nykyisin 4,58/kwh ja maaliskuussa 11,99 c/kwh. Tämän vuoden maaliskuussa hinta oli 9,2 c/kwh.

Helen ilmoittaa tiedotteessaan, että vaikka se joutuu korottamaan kaukolämmön energiahintaa, se ei siirrä kaikkia kustannuksia asiakkaiden maksettavaksi. Helenin mukaan se on pehmentänyt merkittävästi poikkeuksellisen korkeita hintavaikutuksia.

Hintavaikutusten pehmentäminen tarkoittaa Hintsan mukaan, että Helen on tekemässä tänä vuonna kaukolämmössä negatiivisen tuloksen.

75 prosenttia energianhinnasta perustuu Hintsan mukaan Helenin ulkopuolisiin tekijöihin eli neljään raaka-aineeseen.

”Raaka-aineiden hinnat ovat nousseet 70–500 prosentin välillä vuoden takaisesta. Kun kustannukset nousevat keskimääräisesti 250 prosenttia ja me nostamme hintoja 30 prosenttia seitsemältä kuukaudelta edellisvuoteen verrattuna, niin otamme itse kannettavaksemme kustannusten noususta merkittävän osan.”

Hinnankorotusta perustellaan sillä, että raaka-aineiden hinta on Venäjän aloittaman hyökkäyssodan vuoksi noussut merkittävästi.

Helen kuvaa hintojen kehitystä kaukolämmönkin osalta sanalla poikkeustila.

Tilannetta tulevaisuudessa kuitenkin parantaa se, että Helsinkiä oli muutenkin tarkoitus alkaa lämmittää koko ajan enemmän hiilineutraaleilla tavoilla. Hanasaaren hiilivoimala suljetaan ensi vuonna, Salmisaari vuotta myöhemmin.

Lähitulevaisuudessa kaukolämmöllä tuotetaan hajautetusti useasta eri lähteestä kuten esimerkiksi hukkalämmöstä ja merivedestä, mikä lisää Helenin omavaraisuutta ja vähentää sen riippuvuutta raaka-aineiden hinnoista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat