Työntekijä avautui Helsingin Kruunusiltojen "sietämättömästä" melusta

Viestintäasiantuntija Lauri Hänninen kehotti asukkaita muuttamaan maalle, koska ”eipä me oikein paljon voida tehdä melulle”.

Kruununhaan asukkaiden kotikulmat ovat muuttuneet työmaaksi.

1.9. 10:05

Helsingin Kruunusiltojen työntekijä avautui sosiaalisessa mediassa työmaan aiheuttamasta metelistä.

Etenkin Kruununhaan asukkaita on piinannut jo pitkään työmaan aiheuttama kova meteli, kun uusia siltoja, raitiotietä ja kunnallistekniikkaa rakennetaan asuinalueen kupeessa.

Työmaasta kantautuva meteli koettelee useiden asuinalueiden hermoja, ja siitä tulee tekijöille viikoittain palautetta.

Lue lisää: Kruununhaassa alkaa aamuisin sietämätön pauke – Meteli on niin kova, että asukkaille on alettu jakaa korvatulppia

Kruunusiltojen raitiotiehankkeen viestintäasiantuntija Lauri Hänninen kertoo, että palautemäärä on alkanut ”vähän nousta tässä viime aikoina”. Hän päätti kirjoittaa Facebookiin pitkän tilityksen, jonka otsikoi sanoin ”Rehellisesti melusta”.

”Ajattelin, että tähän pitää jotenkin reagoida, kertoa suoraan, että eipä me oikein paljon voida tehdä melulle. Ihailen asukkaita, jotka siellä kestävät ja pärjäävät.”

Kirjoitus on kerännyt yli tuhat tykkäystä ja satoja kommentteja. Siinä Hänninen kertoo asiat niin kuin ne ovat: suoraan ja sanoja säästelemättä, pilke silmäkulmassa. Muun muassa näin:

Olemme saaneet palautetta sietämättömästä melusta. Sietämätöntä se on varmasti ollut: itse olisin jo muuttanut pois Kruununhaan pohjoisrannalta tai Merihaasta.

Melua varten työmaan lähistöllä asuville on jaettu jopa korvatulppia.

Hänninen on eräässä radiohaastattelussa omien sanojensa mukaan ”puoliksi leikillään” kehottanut ihmisiä pakenemaan maaseudulle ja palaamaan viiden vuoden kuluttua.

Antaisin siis – ihan tosissani – yhä saman muuttoneuvon, enkä enää edes ole varma riittääkö viisi vuotta. Ei siksi, että epäilisin omaa aikatauluamme, vaan siksi, että kun me lähdemme ratikan kulkiessa vuonna 2027, Siltavuorensalmen rannoilla voi jatkua muiden toimesta niin puiston, venesataman kuin talojen rakentaminen.

Hyvä uutinen on Hännisen mukaan se, että viikkoja jatkunut yhtäjaksoinen suurten perustuspaalujen pystyttäminen uuden Hakaniemensillan työmaalla päättyy syyskuussa.

Pienempien paalujen asettaminen paikoilleen jatkuu, mutta myös äänen pitäisi olla pienempi. Tosin loppusyksystä Merihaan ja Sompasaaren välisen uuden Merihaansillan paalutukset kiihtyvät.

Hänninen toteaa, ettei kukaan saa teräspaalua maan sisään ilman kovaa ääntä. Aikataulu taas on pitkä, koska ”Suomessa kunnioitetaan ympäristölupia ja työturvallisuussäädöksiä”.

Ympäristöviranomainen määrää, että meluisimmat työvaiheet on tehtävä arkisin aamuseitsemän ja iltakuuden välillä.

Tässä ei viranomainen huomioi päivällä nukkumista yrittäviä vuorotyöläisiä.

Joskus kuulee sanottavan, miksei asukkaita kuunnella. Hänninen muistuttaa, että rakentamisesta on päättänyt kaupunginvaltuusto, jonka asukkaat ovat itse valinneet.

Uusilla alueilla asukkaat muuttavat tietoisesti työmaan viereen. Silloin siinä on asukaskin vähintään osasyyllinen.

Millaisen vastaanoton Hänninen on saanut kirjoituksellaan?

”Hirveän hyvän. Toistaiseksi suorapuheisuudestani ei ole tullut sisäistä noottia.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat