HSL iloitsee hallituksen toimista: ”Se on käyttäjälle tuleva etu”

Henkilökuljetusten arvonlisävero laskee nollaan tammi–huhtikuussa.

HSL ei vielä osaa arvioida, mikä vaikutus arvonlisäveron laskemisella on matkustajille eli joukkoliikenteen lippujen hintoihin.

1.9. 15:38

Vaikeassa taloustilanteessa painiskelevassa Helsingin seudun liikenteessä otetaan hallituksen tuore päätös arvonlisäverosta tyytyväisesti vastaan.

Hallitus esitti torstaina, että henkilökuljetusten arvonlisävero lasketaan nykyisestä 10 prosentista nollaan ensi vuoden tammi–huhtikuussa.

”Hinnoittelupaine on joukkoliikenteessä tosi iso, koska kustannukset ovat nousseet todella paljon. Jo tänä vuonna polttoaineen- ja energian hinnan nousu ovat tarkoittaneet HSL:lle 25 miljoonan euron ylimääräisiä kustannuksia”, sanoo Helsingin seudun liikenteen toimitusjohtaja Mika Nykänen

Lue lisää: Tässä ovat budjettiriihen keskeiset päätökset

HSL:n käyttää kulkuneuvoissaan dieseliä, biodieseliä ja sähköä.

”Kaikki tämänkaltaiset toimenpiteet, joilla tuetaan joukkoliikenteen houkuttelevuutta ja kilpailukykyisyyttä ovat tärkeitä ja tervetulleita.”

Tilanne on hankala HSL:llä, Nykänen sanoo.

Kustannukset nousevat ensi vuonna 100 miljoonalla eurolla 750 miljoonasta eurosta 850 miljoonaan euroon. Kustannusten nousu johtuu ennen kaikkea Infra- ja operointikustannusten noususta. Lisäksi HSL:n pitää arvioida polttoaineen hinnan nousun vaikutus tulevaan budjettiinsa.

”Meillä on tarkoitus ihan normaalissa aikataulussa HSL:n hallituksessa syksyllä keskustella ensi vuoteen liittyvistä hinnoitteluratkaisuista. Hallituksen esityshän ei tuo meille rahaa, vaan se on joukkoliikenteen käyttäjille tuleva etu.”

HS kertoi aiemmin korotuspaineista lippujen hintoihin.

Lue lisää: HSL vaipui talousahdinkoon, ja se näkyy luultavasti taas pian matkalippujen hinnoissa: ”Korotuksilta ei voi kokonaan välttyä”

HSL:n toimitusjohtaja Mika Nykänen kertoo, että jo tänä vuonna HSL:lle on tullut polttoaineen ja energian hinnan noususta 25 miljoonan euron ylimääräiset kustannukset.

Nykänen sanoo, että ei osaa vielä nyt arvioida, mitä hallituksen esitys tarkoittaa joukkoliikenteen matkustajille eli mikä on sen vaikutus lipun hintoihin.

Korona-aikaa edeltäviin matkustajamääriin HSL ei ole vielä yltänyt. HSL:n kokonaismatkustajamäärä oli Nykäsen mukaan tammi–heinäkuussa 28 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019.

”Kesäkuukausina matkustajamäärät ovat nousseet ja alustavien tietojen mukaan piristyminen on ollut elokuussakin hyvää. Koko vuoden tasolla ollaan edelleen reilusti perässä vuoden 2019 tasosta”, Nykänen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat