Isännöintiliitto varoittaa: Taloyhtiöiden vastikkeet nousevat Helsingissä merkittävästi

Energiayhtiö Helen kertoi keskiviikkona tuntuvista korotuksista kaukolämmön hintoihin. Isännöintiliiton vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaan mukaan korotukset tulevat näkymään taloyhtiöiden hoitovastikkeiden nousuna.

Helenin Salmisaaren voimala kuvattuna lokakuussa vuonna 2021.

2.9. 13:34 | Päivitetty 2.9. 17:36

Energiayhtiö Helenin päätös nostaa kaukolämmön hintoja tulee hyvin toden­näköisesti näkymään taloyhtiöiden hoitovastikkeiden nousuna, arvioi Isännöintiliiton vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa.

Helen kertoi keskiviikkona korottavansa hintoja kolmessa erässä. Ensimmäinen korotus on luvassa lokakuussa.

Viljamaan mukaan korotukset tulevat näkymään taloyhtiöiden vastikkeissa mahdollisesti jo tänä vuonna.

”Kyse ei ole oikeastaan enää edes paineesta nostaa vastikkeita, vaan on melkein itsestäänselvyys, että vastikkeet tulevat nousemaan”, hän sanoo.

Viljamaan mukaan syynä ovat osin myös Helenin aiemmin tekemät korotukset energiamaksuihin. Edellisen kerran se ilmoitti nostavansa kaukolämmön hintoja joulukuussa 2021.

”Käytännössä Helenin kaukolämpöverkossa olevien taloyhtiöiden lämmitys­kustannukset ovat nousseet jo tälle vuodelle aika reippaasti. Tämä kun vaan kasvaa ja kertyy, tilanne muuttuu haastavammaksi”, Viljamaa sanoo.

Lue lisää: Helenin energianhintaan roimia korotuksia – HS:n laskuri näyttää, miten kauko­lämpösi hinta nousee

Jos taloyhtiöissä ei ole korotettu vastikkeita vielä tälle vuodelle tai rahaa ei ole muuten budjetoitu energianhintojen nousun varalle, Viljamaa ennakoi, että ne joutuvat perimään ylimääräisiä vastikkeita vielä loppuvuonna.

Jos yhtiökokous ei ole myöntänyt taloyhtiön hallitukselle oikeutta ylimääräisten vastikkeiden perimiseen, asiasta voidaan päättää ylimääräisessä yhtiökokouksessa.

”Jos kassassa ei ole puskureita eikä ole varauduttu siihen, että lämmityskulut ja muut kustannukset nousevat paljon, ollaan väistämättä sen tilanteen edessä, että syksyllä pitää järjestää ylimääräisiä yhtiökokouksia ja todennäköisesti korotetaan vastikkeita.”

Viljamaan mukaan korotusten suuruus riippuu taloyhtiöstä ja muun muassa sen energialuokasta.

”Itse laskeskelin Helenin uutisen jälkeen, että isossa kuvassa korotuksen vaikutus on noin kuukauden tai puolentoista kuukauden vastiketta vastaava määrä”, hän sanoo.

Mikäli taloyhtiöt eivät vielä tänä vuonna reagoi kulujen kasvuun, saatetaan ensi vuoden yhtiökokouksissa päättää vielä mojovammista korotuksista vastikkeisiin.

”Luvassa voi olla 25 prosentin korotuksia, mutta ilmassa on paljon epävarmuuksia, ja korotukset voivat olla jopa suurempia”, Viljamaa sanoo.

”Budjettiriihestä tuli mieleeni, että hyvin monella lapsiperheellä saattaa jouluna saatava ylimääräinen lapsilisä sujahtaa niihin ylimääräisiin hoitovastikkeisiin.”

Hallitus päätti torstaina päättyneissä budjettineuvotteluissaan, että kaikille lapsiperheille maksetaan joulun alla ylimääräinen lapsilisä.

”Moni talo on ottanut kevään yhtiökokouksessa varauksen vastikkeiden perimiseen.”

Isännöintiyhtiö Kiinteistötahkola Helsingin toimitusjohtajan Tuomo Tahkolan mukaan energiamaksujen korotusten vaikutukset tulevat näkymään taloyhtiöiden vastikkeissa todennäköisesti vasta lämmityskauden alkamisen jälkeen.

”Moni talo on ottanut kevään yhtiökokouksessa varauksen vastikkeiden perimiseen. Se varmasti konkretisoituu syksyllä pääosassa taloyhtiöitä”, hän sanoo.

Tahkolan itsensä isännöimissä taloyhtiöissä ei ole vielä tehty päätöksiä ylimääräisten vastikkeiden perimisestä eikä hänen korviinsa ole kantautunut tietoja, että taloyhtiöt suunnittelisivat vielä ylimääräisiä yhtiökokouksia.

Hän kuitenkin uskoo vahvasti, että ylimääräisiä vastikkeita tullaan loppuvuodesta keräämään.

”Taloyhtiöiden on pakko toimia, jos niillä ei ole rahaa jemmassa. Ensi vuonna tilanne konkretisoituu vielä syvemmin. Energiaan käytetyt rahat tuplaantuvat esimerkiksi viime vuoteen verrattuna.”

Myöskään Helsingin seudun isännöitsijöiden isännöitsijän Toni Finellin mukaan hänen isännöimissään taloyhtiöissä ei ole vielä tehty päätöksiä vastikkeiden korottamisesta tai ylimääräisten vastikkeiden keräämisestä.

”Kustannukset tulevat pienellä viiveellä, ja kun lämmityskausi ei ole vielä oikein alkanut, niin toistaiseksi kaukolämpölaskut ovat vielä pieniä”, hän sanoo.

”Jos tulee kylmä syksy, niin taloyhtiöissä saatetaan joutua perimään yksittäisiä yli­määräisiä vastikkeita, jos budjetti on tiukka ja tilillä vähän rahaa. Mutta vastikkeiden korotuspainetta varmasti on.”

Finell kertoo pyrkivänsä korostamaan isännöimilleen taloyhtiöille, että ne pitäisivät aina tilillään muutaman kuukauden hoitovastikkeen pahan päivän varalle. Yhtiön isännöitsijät ovat myös ennakoineet energiahintojen nousua ja sisällyttäneet taloyhtiön ensimmäiseen budjettiversioon myös energiayhtiöiden ennusteet kulutus- ja kustannusarvioista.

”Tiedän, että joissain tapauksissa lukuja on yhtiökokouksissa pyöritelty alaspäin, kun on kauhisteltu, että onpas isot kulut. Nyt on sitten jännittävä tilanne, että millainen syksy ja talvi tulee.”

Finellin mukaan taloyhtiöissä keskustellaan tällä hetkellä paljon eri tavoista säästää energiaa.

”Esimerkiksi maalämpöön siirtymiseen on hyvin paljon kiinnostusta.”

Taloyhtiöissä kannattaakin nyt selvittää kaikki mahdollisuudet lämpö­kustannuksissa säästämiseksi.

Viljamaan mukaan kannattaa tarkastella esimerkiksi taloyhtiöiden saunojen käyttöä ja sitä, onko huoneistojen lämmitys säädetty oikein.

”Yhden asteen huonelämpötilan laskemisella voi saada paljonkin säästöä. Kaikki kivet kannattaa kääntää”, hän sanoo.

Vaikka taloyhtiöiden kannattaa seurata omaa talouttaan ja reagoida sen mukaan, hätiköiminen ei kuitenkaan tässäkään tilanteessa kannata, Viljamaa muistuttaa.

”Jos ja kun taloyhtiön asiat on hoidettu suunnitelmallisesti ja järkevästi ja kassassa on puskureita, suurempaa hätää ei tule. Mutta siihen kannattaa varautua joka paikassa, että hoitovastikkeet nousevat.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat