Kun kaukolämmön hinta nousee, Vantaasta tulee pääkaupunkiseudun voittaja

Tällä hetkellä kaukolämpö on Helsingissä yli puolet kalliimpaa kuin Vantaalla. Vantaalaisille on tiedossa korkeintaan maltillisia hinnankorotuksia.

Vuonna 2014 käyttöön otettu Långmossebergin jätevoimalaitos Vantaalla polttaa pääkaupunkiseudun asukkaiden sekajätettä.

4.9. 15:07

Tulevan talven aikana kaukolämmön hinta nousee Helsingissä huomattavasti. Vantaalla sen sijaan luvassa on korkeintaan maltillisia korotuksia.

Syy Helsingin energiayhtiön Helenin ja Vantaan Energian yhä kasvaviin hintaeroihin on lämmöntuotannon tavoissa.

Lue lisää: Helenin energianhintaan roimia korotuksia – HS:n laskuri näyttää, miten kauko­lämpösi hinta nousee

Vantaan Energia on panostanut voimakkaasti kotimaisen polttoaineen hyödyntämiseen. Vuonna 2014 käyttöön otettu Långmossebergenin jätevoimala polttaa 1,5 miljoonan pääkaupunkiseudun asukkaan jätteet. Tämän syksyn aikana Långmossabergenissa aloitetaan myös teollisuuden ja kaupan kierrätykseen kelpaamattoman jätteen polttaminen jätevoimalan laajennuksessa.

Sen lisäksi vuonna 2019 käyttöön otetussa Martinlaakson biovoimalaitoksessa alettiin polttaa kotimaista haketta, kierrätyspuuta ja vaneriteollisuuden hukkapaloja.

”Nämä laitokset yhdessä tulevien investointien kanssa mahdollistavat sen, että talviaikanakaan meidän ei tarvitse käyttää fossiilisia polttoaineita”, kertoo Vantaan Energian hallituksen puheenjohtaja Tommi Valtonen.

Tulevilla investoinneilla Valtonen viittaa Långmossabergeniin suunniteltuun kuumakäsittelylaitokseen sekä Vantaan Kuusikonmäkeen rakennettavaan lämmön kausivarastoon.

Molemmat hankkeet ovat suunnitteluvaiheessa. Tulevana talvena on vielä varauduttu polttamaan kivihiiltä.

”Emme osaa vielä ennustaa, millainen talvi on tulossa, mutta vaikka hiiltä jouduttaisiin polttamaan, Vantaan Energian lämpö olisi silti alueen halvinta”, Valtonen sanoo.

Maltillisia korotuksia saattaa olla Valtosen mukaan luvassa inflaation ja yleisen maailmantilanteen vuoksi. Vantaalla kuitenkin tarve fossiiliselle polttoaineelle sekä sen käytön edellyttämille päästöoikeuksille on silti pienempi kuin naapurikaupungissa Helsingissä.

”Vantaalla esimerkiksi tyypillisen kerrostalon kaukolämmön arvonlisäverollinen kokonaishinta on noin 76 euroa megawattitunnilta, kun Helenillä vastaava hinta on noin 125 euroa”, Valtonen kertoo.

Tilanteen voittajia ovat vantaalaiset kuluttaja-asiakkaat. Vantaan Energian lämpöä jaetaan kaupungin sisäisessä verkossa. Ylikapasiteettia, jota syntyy etenkin kesäaikaan tapahtuvasta jätteenpoltosta, voidaan myydä lämmön tukkukaupassa esimerkiksi Helenille.

Helenin hallituksen puheenjohtaja Osmo Soininvaara myöntää, että tilanne on tällä hetkellä Vantaalle edullinen.

”Aikanaan Helsingin kaupunginhallitus kielsi Heleniä tekemästä tarjousta jätteenpoltosta, jonka seurauksena pääkaupunkiseudun jätteet poltetaan Vantaalla”, Soininvaara kertoo.

Vaikka kivihiilen hinta on Soininvaaran mukaan noussut tolkuttomasti, pitää Soininvaara uutisointia kaukolämmön hinnannoususta liioiteltuna.

”Kaukolämpöasiakkaat ovat onnellisessa asemassa suhteessa sähkölämmittäjiin. Kaukolämmön hintaa nostetaan 20 prosenttia, sähkön hinta on viisinkertaistunut”, Soininvaara sanoo.

Soininvaaran mukaan ongelma on tilapäinen, sillä kivihiilen polttamisesta päästään eroon viimeistään vuonna 2024.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat