Taloyhtiössä Helsingin Kumpulassa varaudutaan kalliiseen talveen: ”Kausikortti uimahalliin ja peseydytään siellä”

Helsingin taloyhtiössä pohditaan nyt kiivaasti tapoja säästää energialaskussa. Taloyhtiössä Kumpulassa on otettu kaikki keinot käyttöön.

Olli Wilkman esittelee pannuhuonetta. Vielä 1960-luvulla paikalla oli taloyhtiön sauna, sen jälkeen öljykattila ja viimeiset 20 vuotta kaasukattila ja talon lämmitysjärjestelmät.

23.9. 14:12

Kumpulassa Limingantiellä sijaitsevassa punaisessa pienkerrostalossa valmistaudutaan tulevaan talveen. Taloyhtiön pihalle on ilmestynyt useampi motti polttopuuta.

Seitsemän asunnon taloyhtiössä neljässä kodissa on kakluuni. Niitä lämmitetään tulevana talvena talkoohengessä, sillä korkeista hinnoista huolimatta klapit ovat edullisempi vaihtoehto kuin talon kaasulämmitys.

”Ollaan me heitetty ilmoille sellaistakin ideaa, että hankittaisiin kaikille asukkaille kausikortit Mäkelänrinteen uimahalliin ja peseydyttäisiin siellä”, sanoo talossa yli 30 vuotta asunut Tuomo Heikkola.

Heikkola sekä hänen naapurinsa Olli Wilkman naurahtavat ehdotukselle. Mutta se on laskettu, että kausikortit uimahalliin ihan oikeasti tulisivat halvemmaksi kuin kaasulla lämmitetty vesi, miehet lisäävät vakavina.

Wilkmanin ja Heikkolan mukaan taloyhtiössä ei ole ainakaan vielä sovittu mitään alarajaa sille, kuinka kylmäksi huonelämpötilan voi päästää.

”Mutta ei voi valittaa, kaikilla muillakin on sama juttu. Ei auta kuin toivoa kohtuullista talvea”, Heikkola toteaa.

Tuomo Heikkola ja Olli Wilkman asettelevat pressua polttopuiden päälle, sillä sääennuste on luvannut lähipäiville sadetta.

HS uutisoi syyskuun alussa taloyhtiöiden hoitovastikkeiden todennäköisistä nousuista. Isännöintiliitto varoitti kasvavista kuluista energiayhtiö Helenin kerrottua kaukolämpöhintojen korotuksista.

”Kyse ei ole oikeastaan enää edes paineesta nostaa vastikkeita, vaan on melkein itsestäänselvyys, että vastikkeet tulevat nousemaan”, kommentoi Isännöintiliiton vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa.

Myös Kiinteistöliiton tuore selvitys kertoo taloyhtiöiden energiakustannusten jyrkästä noususta. Kiinteistöliiton vertailussa kustannukset olivat kohonneet Helsingissä yli 14 prosenttia vuodesta 2021.

Selvityksen perusteella Helsingissä on maan korkeimmat kuntakohtaiset kiinteistökustannukset. Tänä vuonna Helsingin kiinteistökustannukset ovat 3,63 euroa neliöltä, kun vuotta aiemmin ne olivat 3,11 euroa.

Lue lisää: Isännöintiliitto varoittaa: Taloyhtiöiden vastikkeet nousevat Helsingissä merkittävästi

Lue lisää: Näin säästät sähkö­laskuissa, lämmitys­kuluissa tai valitset uuden auton – HS:n kokosi vinkkijutut kriisitalven oppaaksi

HS kysyi lukijoilta, onko heidän taloyhtiöissään vastikkeiden korotuspaineita.

Monen HS:n kyselyyn vastanneen taloyhtiössä hoitovastiketta on vuoden sisällä nostettu. Korotukset vaihtelivat muutamista senteistä useampiin euroihin neliöltä.

Kyselyyn vastanneet kertoivat myös, millaisia energiansäästötoimia heidän taloyhtiöissään oli jo tehty.

Monet vastaajat mainitsivat huonelämpötilojen laskun. Erääseen helsinkiläiseen taloyhtiöön on tilattu kokonaisvaltainen energiakartoitus, toisessa on päätetty vaihtaa maakaasu maalämpöön.

Porilaisessa taloyhtiössä saunavuorot aiotaan keskittää yhdelle päivälle. Vaasalaisessa taloyhtiössä päädyttiin sammuttamaan pihavalot yöksi. Taloyhtiö Kotkassa ottaa syksyllä käyttöön oman aurinkovoimalan.

Tuomo Heikkola on laskenut, että lokakuisilla kaasun hinnoilla jo yksi motti koivuja säästää 500 euroa lämmityskuluja. Heikkola toivoo, että taloyhtiön käyttämän biokaasun hinta irrotettaisiin maakaasun hinnasta.

Lue lisää: Ville Luotolaa uhkasi järjetön sähkölasku – Sitten hän alkoi käydä hengästyttävällä hartaudella läpi kodin yllättäviä sähkösyöppöjä

Helsingin kaupunki ehti ottaa etumatkan energiansäästöneuvonnassa jo ennen kuluneen vuoden tapahtumia.

Kaupunki perusti alkuvuodesta 2021 asiantuntijatiimin, joka tarjoaa taloyhtiöille maksutonta neuvontaa energiatehokkuuskysymyksissä.

”Tilanteen taloudelliset vaikutukset ihmisille ovat ikävä asia, mutta jos jotain positiivista haluaa sanoa, niin ainakin energiatehokkuudesta puhutaan nyt paljon”, tiimipäällikkö Aleksi Heikkilä sanoo.

Heikkilä kertoo taloyhtiöiden yhteydenottojen lisääntyneen selvästi viime kuukausien aikana. Aiemmin neuvoja kysyttiin erityisesti pitkän tähtäimen investointien suunnitteluun, nyt taloyhtiöiden edustajia kiinnostaa, mitä tulevana talvena voi tehdä.

Heikkilän luotsaama insinööritiimi koostaa parhaillaan listaa taloyhtiöille. Siinä luetellaan toimenpiteitä, joilla energiatehokkuutta saa parannettua nopeasti.

”Mitään varsinaisia taikakeinoja ei ole, mutta kannustamme laittamaan nykyiset järjestelmät kuntoon”, Heikkilä sanoo.

Nopeimmiksi säästökeinoiksi Heikkilä listaa rapun, autotallien ja huoneistojen sisälämpötilojen tarkastamisen, rappukäytävän ikkunoiden ja ulko-ovien tiivistämisen sekä vedenkulutuksen vähentämisen.

Olli Wilkman (oik.) nappasi pihan omenapuusta naposteltavaa pihatöiden ohessa. Vasemmalla naapuri Tuomo Heikkola.

Limingantien pienessä puukerrostalossa on säästökohteita rajallisesti. Wilkman kertoo, että asukkaat tekevät ikkunatiivisteiden osalta omavalvontaa, ja ullakon eristeitä tarkastellaan.

”Meillä ei ole juuri mitään, mistä tinkiä. Kaikki nykyiset kulut ovat pakollisia”, Wilkman kertoo.

Huonelämpötilan laskun lisäksi lämpimän käyttöveden lämpötila laskettiin kesällä 55 asteeseen. Sitä alemmas lämpötilaa ei bakteeririskin vuoksi edes voi laskea.

Vastikkeita korotettiin jo alkuvuodesta kolmesta eurosta viiteen per neliö, ja talossa varaudutaan henkisesti uusiin korotuksiin.

Taloyhtiön tili on tyhjentynyt samaa tahtia kuin kaasun hinta on noussut.

Lue lisää: Pelkkää yövuoroa tästä eteenpäin – Kallis sähkö siirsi kokonaisen talo­tehtaan tuotannon yö­töiksi

Lue lisää: Kylpyhuoneen lattia­lämmitystä voi käyttää väärin, ja hinta on kova – HS:n laskuri näyttää, kuinka lämpö­tilaa laskemalla voi säästää merkittävästi

Olli Wilkmanin ja Tuomo Heikkolan kotitalon kaasulämmitys on harvinaisuus. Kaasulla lämpeneviä pientaloja on Suomessa vain muutamia tuhansia.

Siksi Heikkola kokee, että kaukolämmön ja sähkön hintojen noustessa kaasusta riippuvaisten asukkaiden tilanne ei ole saanut suuresti huomiota.

”Kaasun hinta viisinkertaistuu, mutta toisaalta joillain sähkölämmittäjillä asiat ovat vielä huonommin”, Heikkola sanoo.

Limingantiellä ennustetaan tulevalle talvelle pahimmillaan 6 000 euron kuukausittaisia lämmityslaskuja. Nousu on ollut tasaisen jyrkkää: alkuvuodesta laskut olivat jo 2 600 euroa kuussa, kun sitä ennen ennätyslaskut oli alle 1 800 euroa.

Lokakuussa 2021 Kumpulassa käytetyn biokaasun kokonaishinta oli 9,40 senttiä kilowattitunnilta. Vuotta myöhemmin hinta nousee jo 40,60 senttiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat