Helenillä ja Vantaan Energialla ei ole akuuttia tarvetta hallituksen esittämälle hätärahoitukselle

Hallituksen esittämälle kymmenen miljardin hätärahoitukselle ei ole heti ottajia Helsingissä tai Vantaalla, mutta toimenpide nähdään välttämättömänä sähkömarkkinoiden vakauttamiseksi.

Energiayhtiöille kaavailtu hätärahoitus on saanut myönteisen vastaanoton sähköyhtiöiltä.

4.9. 19:58

Suomalaisille energiayhtiöille kaavailtu hätärahoitus on saanut myönteisen vastaanoton sähköyhtiöiltä.

Fortum reagoi hallituksen ilmoitukseen lyhyellä tiedotteella. On tärkeää, että yhtiöiden toimintaedellytykset säilyvät heilunnan keskellä, tiedotteessa todettiin.

Helenin talousjohtaja Timo Rajalan mukaan toimenpide on tässä tilanteessa välttämätön. Rajalan mukaan isojen toimijoiden likviditeettiongelmat saattaisivat eskaloitua rahoitusmarkkinoille.

Vantaan Energian puheenjohtaja Tommi Valtonen kertoo, että hätärahoitusta oli osattu odottaa Ruotsin esimerkin jälkeen.

”Pidän hyvänä tätä valtion reagointia. Se oli oikeasuhtainen ja tervetullut”, Valtonen sanoo.

Lue lisää: Tämä sähkö­yhtiöiden kymmenen miljardin euron hätä­rahoituksesta kerrottiin: ”Valtion riskit on suojattu kattavasti”

Hallituksen arvion mukaan rahoituspaketti koskisi noin kolmeakymmentä sähköyhtiötä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) totesi tiedotustilaisuudessa, että potentiaalinen kassakriisi on nähty mahdolliseksi useamman toimijan kohdalla.

”Helenin osalta emme näe valtion hätärahoitusta tarpeellisena tällä hetkellä. Olemme sähkömarkkinoilla sekä myyjänä että ostajana, ja se tasapainottaa tilannettamme”, Timo Rajala sanoo.

Tommi Valtonen kertoo, ettei Vantaan Energian näköpiirissä ole juuri tällä hetkellä tarvetta valtion tukipaketilla. Mutta kukaan ei tiedä, miten markkina aukeaa ensi viikolla, Valtonen lisää.

”Olemme ennakoineet rahoitustarvetta monin eri tavoin, mutta onhan tilanne poikkeuksellisen haastava. Aiheesta on keskusteltu omistajien, rahoitusyhtiöiden ja pankkien kanssa”, Valtonen kertoo.

Hallituksen tiedotustilaisuudessa korostettiin hätärahoituksen olevan viimesijainen vaihtoehto. Kuntien ja kuntarahoituksen vastuuta korostettiin.

”Me emme ole lahjoittamassa rahaa. Me olemme antamassa lainaa, jos kaikki muut kanavat on jo tutkittu läpi”, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) korosti.

Tiedotustilaisuudessa ei tullut ilmi, kuinka paljon omistajien tulisi osallistua rahoitukseen ennen kuin valtio tulee apuun.

Timo Rajalan mukaan Helenin tilanne on toistaiseksi hyvin hallinnassa yhtiössä eikä tarvetta erityisille keskusteluille omistajan kanssa ole ollut. Helsingin kaupunki on Helenin ainoa omistaja.

Vantaa omistaa Vantaan Energiasta 60 prosenttia, Helsinki 40 prosenttia. Valtosen mukaan molempien omistajien kanssa käytyjen keskustelujen perusteella on varauduttu siihen, että omistajilta tulisi rahoitusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat