Sipoon edustalta myydään kokonainen saari

Vantaan tavoitteena päästä eroon omaisuudesta, jota kaupunki ei tarvitse omissa toiminnoissaan.

Tallholmenin saari sijaitsee noin puolen tunnin venematkan päässä Vuosaaresta. Vantaan kaupunki on vuokrannut saaren huvilaa kesäkaudella. Saaressa on myös voinut telttailla.

5.9. 15:18 | Päivitetty 6.9. 10:08

Vantaan kaupunki valmistelee isoa myyntioperaatiota. Kaupunki on laittamassa myyntiin kymmeniä kiinteistöjä ja asuntoja, joita se ei tarvitse omissa toiminnoissaan.

Myytävien kohteiden joukossa on 84 yksiötä, 67 muuta asuntoa, kaksi matkailuvaunualuetta Vihdissä, kaksi ulkoilualuetta Sipoon saaristossa, leirintäalue Inkoossa ja lukuisia sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen kiinteistöjä.

Ostajia voivat kenties houkutella Vantaan kokonaan omistama, idyllisessä maisemassa sijaitseva liki viiden hehtaarin kokoinen Tallholmenin saari tai mökkipalstat Sipoon Mölandetin ja Krokholmenin saarissa.

Tallholmen ja Krokholmenin kiinteistöt ovat olleet Vantaan liikuntatoimen hallinnassa. Kävijöitä on niissä ollut vuosittain 2 000–2 500.

Kiinteistöpotille ei ole asetettu euromääräisiä tavoitteita. Ajatuksena on, että ylimääräisten kiinteistöjen myynti tasapainottaa kaupungin taloutta kahdella tavalla: myyntitulot lisääntyvät ja kunnossapitovelka pienenee.

Monia kohteita ollaan myymässä yleishyödyllisille toimijoille kuten Uudenmaan virkistysalueyhdistykselle tai kaupungin omalle vuokrataloyhtiölle VAV:lle. VAV:n kanssa neuvotellaan muun muassa asunto-osakeyhtiö Vantaan Sepänpuistosta Kuninkaalassa.

Mutta julkiseen myyntiin voisi tulla kokonaisia asuintaloja kuten asunto-osakeyhtiö Vantaan Katriinanrinne Seutulassa, Knaapinkuja 8 Kivistössä ja Kielotie 42 Tikkurilassa.

Asuintalot ovat pääosin valmistuneet 1980-90-luvuilla paitsi Kielotie 42, joka valmistui vuonna 1952.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa vuodenvaihteessa kaikki sosiaali- ja terveystoimen toimitilat vuokrataan ensin hyvinvointialueelle, mutta lopullisena tavoitteena on niiden myynti kaupungin talous- ja tuottavuusohjelman mukaisesti.

Kiinteistöjohtaja Antti Karin mukaan lainsäädäntö ei anna kaupungille mahdollisuuksia jatkaa hyvinvointialueen vuokranantajana enää vuoden 2025 jälkeen.

”Ehdotamme, että kohteet myydään ulkopuolisille, mutta mahdollisia ostajia voivat olla myös kaupungin tytäryhtiö tai kenties perustettavat yhtiöt riippuen mitä päättäjämme linjaavat”, Kari listaa.

Esimerkiksi Espoo on jo myynyt omistamansa Espoon sairaalan tarjouskilpailun perusteella vakuutusyhtiö Lähi-Tapiolalle ja sen yhteistyökumppaneille. Kaupunki sai vuonna 2017 valmistuneesta sairaalasta enemmän kuin, mitä sen rakentaminen maksoi.

”Näiden sote-kiinteistöjen tontit on ehdotettu pidettäväksi kaupungin omistuksessa, jotta ne säilyvät yhteiskunnan ohjauksessa”, Kari sanoo.

Kiinteistöjen myynti puhuttaa poliitikkoja. Lautakuntavaiheessa myyntilistauksesta äänestettiin.

Esimerkiksi kaupunkitilalautakunnassa sosiaalidemokraatit, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset kirjauttivat lausuman, jonka mukaan kaupungin tulee varmistaa työsuhdeasuntoja erityisesti pienituloisimmille kaupungin työntekijäryhmille.

Nykyisissä työsuhdeasunnoissa asuville on työsuhdeasunto jatkossakin olemassa.

Vasemmistoliitto, vihreät ja sosiaalidemokraatit taas haluavat varmistua, että virkistyskäytössä olevat alueet ulkokunnissa säilyvät edelleen virkistyskäytössä.

Vantaan kaupunginhallitus käsittelee myyntilistaa maanantaina.

Oikaisu 6.9. kello 10.07: Lisätty toiseksi viimeiseen kappaleeseen vasemmistoliitto.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat