Helsinki suunnittelee 17 miljoonan euron säästöjä kouluihinsa ja päiväkoteihinsa

Säästöjä voitaisiin hakea suurentamalla oppilasryhmiä kouluissa, karsimalla opetusta ja leikkaamalla tiloista.

Koululaisia Helsingissä elokuussa.

5.9. 15:14

Helsingissä kouluja ja päiväkoteja uhkaavat ensi vuonna taas kerran miljoonien säästöt.

Ensi vuoden talousarvioesityksessä lasketaan, että säästöjä pitäisi löytää 17 miljoonan euron edestä.

Tarkat kohteet päätettäisiin vasta loppuvuodesta, mutta joitain tuttuja konsteja esityksessä luetellaan jo nyt.

Rahaa voitaisiin säästää kasvattamalla opetusryhmien kokoa sekä karsimalla opetuksen tarjontaa. Jälkimmäinen tarkoittaa yleensä budjetin yhteydessä, että esimerkiksi harvinaisten vieraiden kielten tai valinnaisaineiden opetusta karsitaan. Kolmantena isona keinona on, että säästetään päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten tiloista.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta käsittelee talousarvioesitystä tiistain kokouksessaan.

Varsinaisesti budjetista päättää valtuusto, ja sen jälkeen yksityiskohdista linjataan tarkemmin vielä toimialan tulosbudjetissa lähellä vuodenvaihdetta. Vaadittujen säästöjen määrä voi muuttua myös siksi, että nykyisessä maailmantilanteessa inflaation täsmällisiä vaikutuksia on vaikea arvioida.

Toimialan menoihin ensi vuodelle esitetään 1 381 miljoonaa euroa.

Koko potti on edellistä vuotta suurempi. Toisin kuin monina vuosina aikaisemmin, käytettävissä oleva rahamäärä lasta tai nuorta kohden kasvaa myös hivenen, vaikka koululaisia ja toisen asteen opiskelijoita on edelleen enemmän kuin edellisenä vuonna.

Tästä huolimatta viranhaltijat laskevat, että on pakko säästää. Tätä selittävät etenkin vilkkaana laukkaava inflaatio ja vuokrien nousu.

Kaupunki on tilannut varhaiskasvatuksesta ja tilaamassa muista palveluista ja hallinnosta ulkoisen selvityksen, jossa listataan mahdollisia uusia säästökohteita ennen vuodenvaihdetta.

Helsinki on valtuustostrategiassa linjannut, että kaupunki haluaa parantaa erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointia.

Budjettiesityksessä ensimmäistä tavoitetta varten peruskouluihin tuodaan aiempaa systemaattisempaa tunnetaitojen opetusta. Sitä pitäisi järjestää vuoden päästä syksyllä 80 prosentissa Helsingin peruskouluista kerran alakoulun ja kerran yläkoulun aikana.

Lukioihin taas luvataan yhteisöllisyyttä tukevaa toimintaa, jotta etenkin pandemia-aikana lisääntynyt yksinäisyys ja ulkopuolisuuden kokemus vähenisi.

Koulujen ja päiväkotien alueelliseen eriytymiseen luvataan puuttua uudistamalla vaikeimmille alueille enemmän rahaa antava rahoitusmalli.

Henkilöstötilannetta budjetissa kuvaillaan kriittiseksi. Se on ollut sitä pitkään, mutta kaupungin palkanmaksuongelmat tänä vuonna ovat pahentaneet tilannetta entisestään. Samaan aikaan etenkin varhaiskasvatukseen haluttaisiin edelleen entistä suurempi osa lapsista.

Konkreettisin uusi ehdotus parantaa tilannetta on kasvattaa oppisopimuksella lastenhoitajaksi opiskelevien määrää ammatillisessa koulutuksessa noin viidenneksellä.

Kaupunki tukee myös pätevöitymistä varhaiskasvatuksen sosionomiksi, opettajaksi tai erityisopettajaksi, samoin luokanopettajan pätevöitymistä erityisopettajaksi.

Lue lisää: Helsingin kouluissa on valtavia opetusryhmiä – Kartta näyttää merkittävät alueelliset erot

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat