Helsingin poliitikot tyrmäävät 17 miljoonan euron säästöt kouluihin ja päiväkoteihin

Kukaan ei innostu ryhmäkokojen kasvattamisesta, mutta kokoomus hakisi säästöjä toisilla tavoilla.

Reppuja helsinkiläiskoulun käytävällä syksyllä 2018.

6.9. 15:43 | Päivitetty 6.9. 16:57

Helsingin ensi vuoden budjettiin esitetään 17 miljoonan leikkauksia kouluihin ja päiväkoteihin.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta käsittelee asiaa ensimmäisen kerran tiistain kokouksessaan, lopulliset päätökset tekee valtuusto myöhemmin. Esityksessä säästökeinoina mainitaan koulujen ja päiväkotien tilat sekä ryhmäkokojen kasvattaminen.

Lue lisää: Helsinki suunnittelee 17 miljoonan euron säästöjä kouluihinsa ja päiväkoteihinsa

Helsingissä on useina syksyinä käynyt niin, että ensimmäisissä luonnoksissa kouluille esitetään kovempia säästöjä kuin myöhemmin syksyllä. Osa säästöistä saatetaan silti toteuttaa ja tänä vuonna tilanteen tekee erityisen epävarmaksi hurjana laukkaava inflaatio.

HS soitti neljän suurimman poliittisen ryhmän edustajille valtuustossa ja lautakunnassa. Kaikki tyrmäsivät säästöt ehdotetulla tavalla: itse opetukseen tai ryhmäkokoihin ei pitäisi ainakaan puuttua.

Kokoomuksen Sini Korpinen sanoo, että tehostaminen tekemällä jotain järkevämmin kuin ennen olisi hyväksi. Esimerkkinä tällaisesta hän mainitsee kaupungin aiemman päätöksen muuttaa leikkipuistojen iltapäivätoimintaa.

Lue lisää: Helsingin leikkipuistojen ilmaiset iltapäiväkerhot lakkautetaan – Syy löytyy perheistä

Sen sijaan esimerkiksi ryhmäkokoja kasvattamalla hänestä ei voida säästää.

”Niin ei voida tehdä. Se heikentäisi opettajien ja muiden ammattilaisten työoloja varhaiskasvatuksessa ja koulussa sekä lasten palvelujen laatua.”

Myös vihreiden Ozan Yanar lähtee liikkeelle koulujen ja päiväkotien opettajapulasta. Hän sanoo, että ammattilaisten työoloja ei missään nimessä ole varaa huonontaa lisää.

”Me emme hyväksy ehdotettuja leikkauksia ja teemme kaikkemme, että kouluille ja päiväkodeille saadaan lisää rahaa.”

Apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) sanoo, että leikkausten sijasta budjettia pitäisi kasvattaa nykyistä enemmän.

Ensiksikin kaupunki on sitoutunut parantamaan lasten ja nuorten hyvinvointia.

Toiseksi pitää ottaa huomioon henkilöstöpula. Sarastia-järjestelmän käyttöönoton jälkeisiä palkanmaksuongelmia Razmyar kuvailee häpeällisiksi.

”Koulutusleikkaukset tässä tilanteessa ovat aivan absurdi ajatus. Pikemminkin pitää tehdä uusia toimia pätevien ammattilaisten saamiseksi varhaiskasvatukseen ja niilläkin on tietenkin hintalappu.”

Vasemmistoliiton Petra Malin pitää säästöesitystä todella ongelmallisena erityisesti koronavuosien jälkeen.

”Kouluissa ei ole minkäänlaista löysää. Esimerkiksi tiloista tai oppilasryhmien koosta ei ole mitä ottaa, tekemättä vahinkoa lapsille ja nuorille.”

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat