Poliisi lopettaa tankkaamisen Teboililla

EU:n tuorein pakoteasetus antaa mahdollisuuden katkaista sopimus Teboilin kanssa.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen auto tankkasi Vantaan Koivukylän Teboililla tiistaina.

7.9. 12:52

Vaikka suomalaiset ovat joukolla pyrkineet eroon venäläisestä öljystä, HS:n lukija huomasi tiistaina Vantaan Koivukylässä, miten poliisiauto kävi tankkaamassa paikallisella Teboililla.

Asiointi Teboil-huoltoasemilla on ollut kovan kansalaiskritiikin kohteena, siitä lähtien, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa. Teboil on venäläisen Lukoilin tytäryhtiö.

Esimerkiksi Tampereen Sähkölaitos lopetti elokuussa toimitussopimuksen Teboilin kanssa asiakaspalautteen vuoksi.

Itä-Uudenmaan apulaispoliisipäällikkö Tapio Lakasen mukaan valtion hankintayhtiö Hanselin tekemä kilpailuttama sopimus on tähän mennessä sitonut kaikkien paikallisten poliisiasemien käsiä. Ensisijaisena tankkauspaikkana on näihin päiviin asti säilynyt Teboil.

”Tästä on tullut jonkin verran palautetta meille”, Lakanen sanoo.

Muutos on kuitenkin tulossa. Ylitarkastaja Jarmo Ollikainen poliisihallituksesta vahvistaa, että poliisi lopettaa Teboililla tankkaamisen lokakuun 9. päivänä.

Teboil-sopimuksen katkaisu on mahdollista EU:n tuoreimman pakoteasetuksen perusteella. Valtion hankintayhtiö Hansel on nyt lähettänyt eri toimijoille viestiä siitä, että polttoainekilpailutuksen ensisijaista voittajaa ei enää jatkossa käytetä.

Lokakuun 10. päivästä alkaen tankkauksia voi tehdä vain sopimukseen jäävien Nesteen ja ST1:n jakeluasemilta.

Hanselin ohje koskee koko valtionhallintoa. Liikennepolttoaineiden tankkauksen lisäksi pakoteasetus ulottuu myös lämmityspolttoaineisiin ja meriliikenteen polttoaineisiin, jotka Hansel kilpailuttaa uudestaan.

EU:n pakoteasetus kieltää julkisten hankintojen täytäntöönpanon jatkamisen, jos sopimuksen toisena osapuolena on oikeushenkilö, yhteisö tai elin, jonka omistuksesta yli 50 prosenttia on venäläistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat