”Hävettää” – Helsingin valtuuston puheenjohtaja Fatim Diarra jyrähtää poliitikkojen erikoisesta kulttuurista

Helsingin kaupunginvaltuutetut ovat innokkaita toivomusponsien esittäjiä. Se kertoo enemmän koko poliittisesta järjestelmästä kuin päälle päin näyttää.

Valtuustosalissa naurettiin keskiviikkona.

9.9. 10:33 | Päivitetty 9.9. 12:47

On tässä valtuustossa varmasti turhempiakin ponsia hyväksytty, tuhahti kaupunginvaltuutettu Ville Jalovaara (sd) kesken Helsingin valtuuston kokouksen keskiviikkoiltana.

Seurauksena oli naurunremakka. Poliitikot tulkitsivat, että Jalovaara teki kaikkien aikaa vievän esityksen, jota ei itsekään pitänyt tärkeänä.

Kaupunginvaltuuston syyskauden toisessa kokouksessa valtuusto hyväksyi kaavaratkaisun, joka tuo itähelsinkiläiselle Uutelan virkistysalueelle esimerkiksi uuden kahvilan. Vuosaarelainen Jalovaara vastusti virkistysalueelle suunniteltuja uudistuksia ja ehdotti koko kaavan palauttamista valmisteluprosessiin.

Jalovaara jätti valtuustossa myös toivomusponnen, joka rajoittaisi Uutelan alueen autoliikennettä tontti- ja huoltoajoon.

Sitä mukaan kun päivät keväällä järjestettäviin eduskuntavaaleihin vähenevät, Helsingin valtuuston ilma alkaa taas tihentyä toivomusponsista. Ponsi on poliitikon toivomus, jolla vaaditaan esimerkiksi lisäselvityksiä jostain asiasta.

Kaikki kuntapolitiikkaa pitempään seuranneet tietävät, että ponsien tulva saapuu vaalien lähestyessä varmasti kuin aurinko. Usein sääilmiö turhauttaa poliitikkoja itseäänkin. Vihreiden Amanda Pasanen twiittasi keskiviikkona, että Helsingin valtuustossa tehdään muuhun poliittiseen kenttään verrattuna jopa poikkeuksellisen paljon ponsiesityksiä.

Silti harva malttaa jättää tilaisuuden käyttämättä, kun kielen päälle nousee ponnen maku. Huomio on poliitikon polttoaine, mutta se tuppaa jakautumaan varsinkin mediassa hyvin epätasaisesti painottuen puolueiden johtohahmoille. Ponnella tai esimerkiksi valtuustoaloitteella tavallinen rivivaltuutettukin saa käännettyä huomion itseensä.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Fatim Diarra (vihr) ei ota kantaa yksittäisiin toivomusponsiin. Mutta osa ponsista on ihan oikeasti täysin turhia, Diarra sanoo.

Fatim Diarra (vihr)

Haittapuolena on, että jos turha ponsi menee läpi, sen edellyttämä selvitys maksaa rahaa. Ja vaikka se ei menisikään läpi, ponnesta käytävä keskustelu vie aikaa ja estää näin kaupungin kannalta oleellisten asioiden käsittelyn.

”Välillä itseäni hävettää äänestää joitain ponsia. Rivivaltuutettuna olen monesti äänestänyt tyhjää turhanpäiväisissä ponsissa”, Diarra sanoo.

Diarra kuitenkin korostaa, että kaikki ponnet eivät ole turhaa politikointia. Joskus ponsi tuo esimerkiksi valtuustoaloitteeseen aidosti jotain lisää.

Diarra muistuttaa, että ponsissa on joka tapauksessa lopulta kyse pelkästä toivomuksesta. Edes sen hyväksyminen ei johda maailman muuttumiseen.

Diarra sanoo, että vaalien lisäksi toivomusponsien taustalla vaikuttaa usein hänen mielestään usein valtuutetun postinumero. Ponsia tehdään usein oman alueen asioista. Näin tapahtui myös itähelsinkiläisen Jalovaaran tapauksessa.

HS tavoitti ponsipuheillaan valtuustoa naurattaneen Jalovaaran.

Hän sanoo pyrkineensä korostamaan sitä, että Uutelasta tehty ponsi nimenomaan on erittäin tärkeä. Valtuuston tulkinta siitä, että Jalovaara piti omaa ponttaan turhana, oli siis hänen mukaansa väärä.

Ville Jalovaara (Sd)

"Sanoin näin, koska olin turhautunut keskusteluun”, Jalovaara sanoo.

Jalovaaran mukaan valtuustosalissa päätösten yhteydessä esitetyt toivomusponnet ovat niitä harvoja keinoja, joilla yksittäinen valtuutettu voi lautakuntien tai kaupunginhallituksen ulkopuolella oikeasti vaikuttaa.

”Onhan se vähän erikoinen käytäntö, eikä muissa valtuustoissa ponsia tehdä käsittääkseni niin paljon kuin meillä Helsingissä”, Jalovaara sanoo.

Entä kuinka valtuutettu Jalovaaran toivomusponnen kanssa kävi?

Huonosti.

Aihetta käsiteltiin valtuustossa yli kymmenen minuutin ajan.

Läsnäolijat oppivat muun muassa sen tärkeän tiedon, että apulaispormestari Paavo Arhinmäellä (vas) oli alueelta rakkaita lapsuusmuistoja. Olihan Arhinmäen suku on 1920-luvulla pitänyt hevosia Skatan tilalla Uutelassa.

Perussuomalaisten Laura Korpinen taas piti puheenvuoron, jonka aikana hän kävi läpi HSL:n Reittioppaan reittiehdotusta Uutelaan. 37 minuutin kävelymatka lähimmältä bussipysäkiltä virkistysalueelle, Korpinen valisti muita valtuutettuja.

Jalovaaran toivomuspontta kannatti äänestyksessä 11 valtuutettu. Läpimenoon ääniä olisi tarvittu 43.

Lopulta Jalovaaran heitto turhista toivomusponsista taisi saada paremman vastaanoton kuin itse ponsi.

Oikaisu 9.9. kello 12.50: Toisin kuin jutussa alun perin kirjoitettiin, Jalovaara halusi palauttaa kaavan, ei aloitteen, takaisin valmisteluprosessiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat