Helsinki onnistui suututtamaan työntekijäpuolen jälleen: Korvauksesta ilmoitettiin jo ennen neuvotteluja

Helsingin JHL on jättänyt taistelutoimista hakemuksen omalle liitolleen.

JHL ja opettajien ammattijärjestö OAJ järjestivät mielenosoituksen kaupungin palkkasotkun vuoksi elokuussa.

8.9. 12:53

Helsingin toiminta työnantajana saa yhä kovempaa kritiikkiä työntekijäpuolen ammattijärjestöiltä.

Ärtymys huipentui keskiviikkona, kun kaupungin johto ilmoitti oman päätöksensä henkilöstölle maksettavista korvauksista, vaikka asiasta oli sovittu neuvottelu järjestöjen kanssa keskiviikkona iltapäivällä.

”Ihan rehellisesti sanottuna iltapäivän tilaisuudessa saattoi allekirjoittaneella olla aika punaiset posket. Onhan tämä kuin märkä rätti työntekijäjärjestöjen naamalle”, luonnehtii Julkisten ja hyvinvointialojen järjestön (JHL) Helsingin osaston puheenjohtaja Stefan Loman.

Järjestöt eli JHL, Tehy, Super, Juko ja Jyty olivat pyytäneet neuvottelua työnantajan kanssa jo heinäkuussa. Ensimmäinen neuvottelu oli ennätetty käydä, ja asiaa oli tarkoitus puida keskiviikkona iltapäivällä. Lomanin mukaan mitään neuvottelutulosta ei näissä olosuhteissa syntynyt.

”Eihän tämmöinen ole aitoa neuvottelutoimintaa ja luottamusta rakentavaa”, Loman sanoo.

Lomanin mukaan keskiviikosta jäi käteen vain suuri pettymys.

”Eikö Helsinki pysty parempaan.”

Asiaa ei suinkaan paranna, että Helsingin linjaamat korvaukset eivät järjestöjen mielestä ole linjassa ihmisille koituneiden haittojen ja kärsimysten kanssa.

Helsingin kaupunki on päättänyt maksaa työntekijöilleen kertaluonteisen vähintään 50 euron viivästysmaksun palkanmaksuvirheiden johdosta. Ylimääräisen maksun lisäksi kaupunki maksaa viivästyskorkoa palkkasaatavalle.

Viivästyskorot kuitenkin ovat usein nimellisiä eurojen tai korkeintaan kymmenen euron luokkaa olevia korvauksia.

Työntekijöille maksetaan myös vahingonkorvauksia palkanmaksun ongelmista aiheutuneista taloudellisista vahingoista. Muut mahdolliset koko henkilöstölle kohdennettavat hyvitykset ovat vielä valmistelussa.

Kaupungin uuden palkanmaksujärjestelmä Sarastian ongelmia ei ole saatu vieläkään selätettyä. Syyskuun 1. päivänä kokonaan puuttuvia palkkoja oli 115, osittain puuttuvia palkkoja 3 947.

Kaupunki pyrkii maksamaan kokonaan puuttuvan palkan pyritään noin kahdessa arkipäivässä siitä, kun tieto puuttuvasta palkasta on tullut palkanlaskennan asiakaspalveluun.

JHL:n Helsingin yhteisjärjestön hallitus kokoontuu pohtimaan kokonaistilannetta perjantaina.

Järjestö on jo jättänyt omalle liitolleen työtaisteluhakemuksen. Loman ei lähde ennakoimaan, millaisia työtaistelutoimia voisi olla luvassa. JHL:llä on noin 10 000 jäsentä Helsingin palveluksessa.

”Kaikki keinot ovat käytössä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat