Helsingin Vallilan puukotus: Mukana ollut nuori sai vuosien rangaistuksen

Pieleen mennyt huumeryöstö johti 21-vuotiaan miehen kuolemaan lokakuussa 2020.

Puukotus tapahtui Vallilan Alepan edustalla.

8.9. 11:18

Helsingin Valillassa lokakuussa 2020 tapahtunut puukotus johti 21-vuotiaan nuoren miehen kuolemaan.

Helsingin hovioikeus tuomitsi torstaina toisen tekoaikaan 16-vuotiaan nuoren miehen seitsemän vuoden vankeusrangaistukseen taposta.

Miehen tuomio koveni hovioikeudessa kahdella ja puolella. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi hänet aiemmin törkeästä ryöstöstä sekä avunannosta tappoon. Hovioikeus kuitenkin katsoi, että tuomitun osuus puukotuksessa on ollut olennainen ja hän on osallistunut tappoon yksituumaisesti aiemmin tuomitun nuoren miehen kanssa.

Käräjäoikeus tuomitsi aiemmin tekoaikaan 16-vuotiaan nuoren miehen yhdeksän vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistukseen taposta ja törkeästä ryöstöstä. Hänen osaltaan asiaa ei käsitelty uudestaan hovioikeudessa, vaan käräjäoikeuden tuomio jäi lainvoimaiseksi.

HS ei julkaise tuomittujen nimiä, sillä he olivat alaikäisiä teon aikaan.

Lue lisää: Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 16-vuotiaan pojan yhdeksän vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen Vallilan taposta

Oikeuden mukaan teossa oli kyse suunnitellusta huumeryöstöstä. Tilanne eskaloitui puukotukseksi, kun uhri ei luovuttanut reppuaan pojille.

16-vuotias poika löi tilanteessa uhria puukolla ympäri vartaloa ainakin 20 kertaa. Sen jälkeen pojat ottivat uhrin laukun mukaan ja pakenivat.

21-vuotiaan miehen kuolemaan johtanut puukotus tapahtui Vallilan Alepan ulkopuolella Mäkelänkadun ja Päijänteentien risteyksessä.

Vallilan tapon selvittelyssä tapahtui käänne keväällä 2021, kun poliisi avasi esitutkinnan uudelleen. Tuolloin kävi ilmi, että yksi teosta epäilty alaikäinen saattaakin olla todellisuudessa ilmoittamaansa ikää vanhempi.

Nuori oli esitutkinnan aikaan kertonut olevansa 14-vuotias. Koska Suomessa alle 15-vuotiasta ei voi saattaa rikosoikeudelliseen vastuuseen, häntä ei syytetty oikeudessa rikoksista.

Lue lisää: Vallilan henki­rikoksesta epäilty 14-vuotias paljastuikin vanhemmaksi – Suomen rikos­historiassa täysin poikkeuksellista käännettä saatetaan ratkoa oikeudessa saakka

Helsingin käräjäoikeus käsittelee asian uudestaan hänen osaltaan syyskuun puolivälissä alkavassa oikeudenkäynnissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat