Liian matalat huoneet piinasivat Ossi Haapalinnaa Espoossa - Lopulta kauppa oli peruttava

Liian matalat huoneet aiheuttivat vaivaa Espooseen muuttaneelle Marko Viuhkolle.

Huonekorkeus osoittautui liian matalaksi rakenteilla olevassa talossa Helsingin Herttoniemessä.

9.9. 14:00 | Päivitetty 9.9. 14:28

Matala huonekorkeus tuli Marko Viuhkoa vastaan, kun uuden keittiön ikkunat kaipasivat pesua.

Vuonna 2010 Viuhko teki kaupat Leppävaarassa sijaitsevasta 84-neliöisestä kolmiosta. Viuhko muistelee, että kaupantekohetkellä uudiskohteen perustukset olivat ehkä paikallaan, mutta muuten rakennustyöt olivat vielä vaiheessa.

Uusi ilmiö rakentamisessa nousi julkisuuteen kuluneella viikolla kun HS uutisoi asuintalosta Helsingissä. Talon huoneet olivat liian matalia.

Lue lisää: Helsinkiläisessä kerrostalossa asuntoihin rakennettiin liian matalat huoneet

HS:n kyselystä ilmenee, että kyse ei ole yksittäistapauksesta. Liian matalat huoneet ovat aiheuttaneet muillekin säätöä, selvitystyötä ja toisinaan turhautumista.

Ensimmäiset vihjeet tulevista ongelmista olivat Viuhkon kohdalla verholaudat, jotka hän oli tilannut Leppävaaran asuntoonsa muutostyönä.

Verholaudat oli asennettu valmiiksi kodin muihin huoneisiin, mutta ei keittiöön: siellä verhoja varten olivat kiskot.

Keittiön ikkunoiden peseminen muodostui vaivalloiseksi tehtäväksi. Katonrajaan yltävä ikkuna ulottui myös niin matalalle, ettei sitä voinut avata, jollei ruokapöytää siirtänyt. Lisäksi ruokapöydän yllä oleva valaisin olisi pitänyt irrottaa, jotta ikkunan saisi auki.

Viuhko alkoi selvittää asiaa sen jälkeen, kun epäilyt heräsivät. Keittiön huonekorkeudeksi paljastui 2,34 metriä.

Ympäristöministeriön asetuksen mukaan asuintilan huonekorkeuden tulisi olla vähintään 2,5 metriä. Huonekorkeus saa olla vähäiseltä osalta matalampi. Pientaloissa vaadittu vähimmäiskorkeus on 2,4 metriä.

Viuhkon kotona keittiön matala huonekorkeus aiheutti haasteita verhojen suhteen. Kaupoissa myytävät standardimittaiset verhot olivat liian pitkät, joten sopivan mittaiset verhot piti teetättää ompelijalla.

Selvisi, että koko katto oli laskettu ilmanvaihtoon liittyvän koteloinnin vuoksi 16 senttiä liian matalalle.

Lopulta kuluttajariitalautakunta ratkaisi tilanteen hinnanalennuksen avulla ja Viuhko sai 4 000 euroa korvausta. Viuhko pitää korvausta kohtuullisena. Asunto meni parin vuoden päästä myyntiin ja sen arvo oli noussut reippaasti parissa vuodessa.

”En koe, että keittiön matalalla huonekorkeudella olisi ollut merkittävää vaikutusta jälleenmyyntihintaan.”

Viuhko pitää huonekorkeusasiaa ongelmallisena juuri uudiskohteiden tapauksessa, sillä asunnon haasteita on vaikea hahmottaa, kun seinät eivät ole vielä paikallaan. Sen sijaan hänen perheensä jälkeen asuntoon muuttavilla tilanne oli eri, sillä ostajilla oli mahdollisuus nähdä valmis asunto.

Olohuoneen mataluus herätti Ossi Haapalinnan huomion muuton yhteydessä. Hänen tarkoituksenaan oli ollut ostaa yhdessä vaimonsa kanssa uunituore ja virheetön asunto, jottei heti tarvitsisi alkaa huolehtia remonteista.

”Halusin päästä helpolla.”

Lopputulos oli kuitenkin täysin toinen. Espoon Suurpellon alueelta vuonna 2018 hankittu asunto aiheuttikin päänvaivaa.

Perheeseen oli syntynyt kaksoset, ja tarkoituksena oli vähitellen muuttaa perheen kanssa isompaan asuntoon.

Muuttopuuhissa Haapalinna mittaili, mahtuisiko kirjahylly olohuoneeseen. Mittanauhan lukemat tyssäsivät kuitenkin outoon lukemaan 239 sentin kohdalle. Vaikka kirjahylly mahtui paikalle, erikoinen lukema jäi vaivaamaan. Vuositarkastukseen olisi merkittävä mahdolliset virheet.

Matalan olohuoneen syyksi paljastui kerrostalohuoneiston katossa olevat viemäriputket ja niiden eristeet.

Haapalinna yritti sopia, että rakennuttaja korjaisi virheet. Asia muuttui kuitenkin monimutkaiseksi, sillä kyse olikin taloyhtiön vastuulla olevasta asiasta. Myös mahdollinen asunnon myyminen tulevaisuudessa alkoi huolettaa, ja säätämisen suhteen alkoi olla mitta täynnä.

”Vajaa kaksi vuotta omistettiin asunto ja siitä meni se vajaa vuosi selvittelyssä. Lopulta halusin koko asunnosta eroon.”

Lopulta kauppa päädyttiin purkamaan, eikä perhe koskaan muuttanut uuteen kotiin. Se toimi parin vuoden ajan ikään kuin varastona. Koti ja uusi asunto olivat vain kolmen kilometrin päässä toisistaan. Kun kaksoset valvottivat, saattoi toinen vanhempi vuorollaan käydä nukkumassa uuden asunnon suomassa hiljaisuudessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat