Helsingin kirkko irtisanoo työntekijöitään

Helsingin seurakuntayhtymä irtisanoo tai tarjoaa toista työtä 23 työntekijälle. Säästöjä on määrä saada lähes viisi miljoonaa euroa vuoteen 2025 mennessä.

Helsingin tuomiokirkko keskustassa.

9.9. 9:40

Helsingin seurakuntayhtymä irtisanoo tai tarjoaa vaihtoehtoista työtä 23 työntekijälleen. Säästöjä on päätetty tavoitella käyttötaloudesta 4,8 miljoonalla eurolla vuoteen 2025 mennessä.

Seurakuntayhtymässä on käyty yt-neuvottelut eli muutosneuvottelut touko-kesäkuussa. Sen jälkeen on pidetty taukoa kesän ajan. Yhteinen kirkkoneuvosto päätti säästötoimista torstaina.

Luterilaisen kirkon taloutta on erityisesti Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla rasittanut pitkään jäsenkato. Sen seurauksena kirkollisverotulot ovat laskeneet. Nyt Helsingin seurakuntayhtymä on päätynyt irtisanomisiin tuotannollisten ja taloudellisten syiden perusteella.

Lue lisää: Kirkon jäsen­kadon ankarat seuraukset: jopa kuusi kirkkoa aiotaan sulkea Helsingissä

Yhteisistä palveluista on määrä vähentää noin 45 henkilötyövuotta. Irtisanottavien tai toisiin tehtäviin siirrettävien 23 työntekijän lisäksi 21 virkaa tai tehtävää jätetään täyttämättä ihmisten eläköityessä tai määräaikaisten työsuhteiden päättyessä.

Muutosneuvottelut koskivat lähes 500:tä työntekijää. Alun perin seurakuntayhtymässä arvioitiin vähennettävien henkilötyövuosien määräksi jopa 90.

”Irtisanomiset ja muut henkilöstövähennykset ovat säästöohjelmamme raskain osuus. Ne ovat silti välttämättömiä, jotta pystymme turvamaan tulevaisuuden toimintaedellytykset. Luopuminen ei-välttämättömistä ja päällekkäisistä toiminnoista on vastuullista verotulojen käyttöä”, arvioi yhtymänjohtaja Juha Rintamäki seurakuntayhtymän tiedotteessa.

Säästöistä neljännes eli noin 1,2 miljoonaa euroa muodostuu juustohöylämäisistä toimista. Suurin osa leikkauksista eli 2,9 miljoonaa euroa on tarkoitus toteuttaa rakenteellisilla ja muilla ratkaisuilla.

Helsingissä on 20 luterilaista seurakuntaa, joista kolme on ruotsinkielisiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat