Asuminen kallistui Helsingissä rajusti

Helsingissä kiinteistökustannukset nousivat vuodessa eniten suurista kaupungeista, noin 17 prosenttia.

Helenin kaukolämpöä ja sähköä tuottava Salmisaaren hiilivoimala sulkeutuu ensi keväänä.

12.9. 10:43

Pääkaupunkiseudun kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna edellisvuotta voimakkaammin, kertoo Kiinteistöliitto.

Liiton vuosittain toteuttaman indeksitaloselvityksen mukaan asuminen kallistui etenkin Helsingissä kalliin kaukolämmön ja kiinteistöveron takia.

Helsingissä kustannukset nousivat vuodessa 17,1 prosenttia, Espoossa 16 prosenttia ja Vantaalla 9,8 prosenttia, ilmenee indeksitaloselvityksestä.

Koko maan keskiarvo oli 12,7 prosenttia.

Helsingissä kustannukset ovat Kiinteistöliiton mukaan nousseet viidessä vuodessa 29,4 prosenttia, kun keskimääräinen nousu Suomessa on ollut 19,8 prosenttia.

Pelkästään Helsingin kaukolämmön hinta on noussut viidessä vuodessa 41 prosenttia. Muualla Suomessa nousu oli samaan aikaan keskimäärin 12 prosenttia.

Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä paheksuu kovia hinnankorotuksia.

”Erityisesti Helsingin lämmitysenergian hinnat ovat nousseet aivan liikaa viime vuosina.”

Heikkilän mielestä aikataulua päästötavoitteiden saavuttamiseksi pitäisi harkita uudelleen, koska hintojen nousu uhkaa karata käsistä.

Kiinteistövero on niin ikään noussut pääkaupunkiseudulla muuta maata nopeammin.

Heikkilän mielestä sopii kysyä, onko ihmisillä pian enää varaa asua pääkaupunkiseudulla, jossa on entuudestaan maan kalleimmat asuineliöt ja suuret elinkustannukset.

Helsingin kaupungin omistama energiayhtiö Helen kertoi elokuussa tuntuvista kaukolämmön hinnankorotuksista. Korotukset tulevat voimaan kolmessa erässä. Ensimmäinen korotus on luvassa lokakuussa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat