Isä löysi teini-ikäisen tyttärensä Helsingistä miesten seurasta ja ampui häntä jalkaan

35-vuotias mies ampui teini-ikäistä tytärtään jalkaan tämän karattua sijoituspaikastaan miesseuraan.

12.9. 14:49

Mies ampui teini-ikäistä tytärtään jalkaan tahallaan.

Helsingin hovioikeus vahvisti käräjäoikeuden tuomion, jossa 35-vuotias mies tuomittiin yli kahden vuoden vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä. HS ei poikkeuksellisesti, uhrin suojelemiseksi, julkaise tuomitun nimeä.

Rikos tapahtui 23. joulukuuta 2021. Miehen 16-vuotias tytär oli karannut sijoituspaikastaan ja tullut Helsinkiin siskonsa luokse.

Tyttären entinen poikaystävä tuli tapaamaan tyttöä Jakomäkeen ja pakotti hänet autoon, jossa oli ainakin yksi ennestään tuntematon nuori mies. Tytär kertoi siskolleen, ettei halunnut lähteä poikien mukaan, ja sisko soitti tyttöjen isän apuun.

Kun isä saapui paikalle ja löysi tyttärensä poikien kyydistä, hän vaati tytärtään tulemaan kotiin. Isä ja pojat keskustelivat auton ulkopuolella tyttären ollessa auton takapenkillä. Tytär ei seurannut tilannetta, sillä hän oli kääntänyt katseensa pois osoittaakseen kunnioitusta isälleen.

Riideltyään poikien kanssa mies laukaisi aseensa kahdesti maata kohti. Luoti osui takapenkillä istuvan tyttären jalkapöytään lävistäen sen.

Tuomittu väitti, ettei tarkoittanut ampua tytärtään, vaan halusi pelotella paikalla olleita nuoria miehiä. Käräjäoikeudessa mies kertoi kiivastuneensa poikien ylimielisestä käytöksestä. Lisäksi mies väitti aseen lauenneen kahdesti vahingossa.

Käräjäoikeus ja hovioikeus eivät pitäneet miehen selitystä uskottavana. Käräjäoikeuden mukaan uskottavampaa olisi ollut, jos mies olisi ampunut esimerkiksi ilmaan tuntiessaan pakottavaa tarvetta laukaista aseensa.

Hovioikeus päätteli miehen ymmärtäneen, että auton ahtaaseen jalkatilaan ampuminen todennäköisesti vahingoittaisi tytärtä, joka istui autossa. Hovioikeus piti oman alaikäisen tyttärensä ampumista julmana ja poikkeuksellinen.

Myös tytär sanoi oikeudessa, että kyseessä oli vahinko. Kuitenkin sairaalassa häntä kuulustelleelle poliisille tytär sanoi ampumisen olleen tahallinen teko. Poliisille tytär kertoi, että isä ei hyväksynyt poikaystäväehdokasta.

Syyttäjän mukaan mies on saattanut ampua tyttärensä jalkoihin pelottelutarkoituksessa, mutta hän on joka tapauksessa suhtautunut täysin hyväksyvästi tai välinpitämättömästi siihen, että luoti voi osua hänen lapsensa jalkoihin.

Mies tuomittiin käräjäoikeudessa törkeästä pahoinpitelystä sekä ampuma-aserikoksesta kahden vuoden, 10 kuukauden ja 10 päivän vankeuteen. Osa rangaistuksesta on jäännösrangaistusta, sillä mies oli ehdonalaisessa vapaudessa rikoksen tapahtumahetkellä.

Mies määrättiin maksamaan tyttärelleen 4 000 euroa kivusta, särystä sekä muusta tilapäisestä haitasta.

Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen ja vaati sen lieventämistä, sillä miehen mukaan on jo lähtökohtaisesti poissuljettua, että isä ampuisi tahallaan tytärtään jalkaan.

Hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion ennallaan. Hovioikeus katsoi, että miehen rikoshistorialla on rangaistusta korostava vaikutus. Hänet on viimeisen 10 vuoden sisällä tuomittu muun muassa tapon yrityksestä, useista ampuma-aserikoksista sekä törkeästä vammantuottamuksesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat