Helsinki aikoo jatkaa lumen kaatamista mereen Hernesaaressa

Helsinki etsii vaihtoehtoisia ratkaisuja, joilla kaupunkiin talvisin kertyvästä lumesta päästään eroon.

Kuorma-autot kaatavat lunta mereen Hernesaaressa tammikuussa 2021.

12.9. 15:15

Helsingin kaupunki jatkaa lumen kaatamista mereen Hernesaaressa myös tulevana talvena. Tätä varten se hakee ympäristölupaa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta (ely).

Tavoitteena on, että lumen kaatamisesta mereen voitaisiin luopua. Aikataulu on toistaiseksi epävarma.

Ennen kuin korvaava lumenkaatopaikka tai muu ratkaisu löytyy, kaupunki katsoo, että lumen kippaaminen mereen on välttämätöntä, jotta se voi turvata kantakaupungin talviliikenteen sujuvuuden.

Kaupungin tiedotteen mukaan lumen kuljettaminen kauemmille kaatopaikoille ei ole ratkaisu, koska se lisäisi hiilidioksidipäästöjä, ruuhkauttaisi kantakaupungin katuja ja hidastaisi niiden puhdistusta.

Toisaalta uudet ratkaisut lumen poistoon ovat tarpeen myös muualla: lumenkaatopaikkojen määrä vähenee, kun kaupunkiin rakennetaan uusia asuinalueita.

Hernesaari on Helsingin suurin lumenkaatopaikka. Viime talvena sinne kuljetettiin noin 26 000 kuormallista lunta, mikä vastasi noin kahtakymmentä prosenttia kaikista Helsingissä kuljetetuista lumikuormista.

Hernesaarta käyttää lumenkaatopaikkana kaupungin lisäksi taloyhtiöt ja muut kiinteistöt, jotka vastaavat suurilta osin kantakaupungin jalkakäytävien talvikunnossapidosta.

Toissa talvena tehdyn selvityksen mukaan Hernesaareen tuodun lumen mukana mereen päätyy muun muassa roskaa, mikromuovia ja kiintoainesta, kuten hiekoitussepeliä.

Lue lisää: Helsinki kippaa edelleen likaista lunta mereen päätösten vastaisesti – ”Pysäköinti­paikoista luopuminen olisi yksi keino”

Helsinki kertoo tutkivansa edelleen korvaavia ratkaisuja nykyiseen lumiongelmaan. Vaihtoehtoina on esimerkiksi maaläjityksen kehittäminen, asukaspysäköintipaikkojen käyttö lumen varastointiin ja sulatusratkaisut.

HS uutisoi jo yli kymmenen vuotta sitten, että Hernesaaren lumenkaatopaikka pullistelee äärirajoilla.

Myös maalla sijaitsevia lumenkaatopaikkoja on pidetty ongelmallisina, sillä myös niistä useimmissa sulamisvedet ohjataan jätevesien purkuputken kautta merelle. Maalle jäävät vain suurimmat jätteet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat