Vaippa­ikäinen lapsi unohdettiin vessaan itkemään päivä­kodissa – Näin Helsingin päivä­hoidon kriisi näkyy perheissä

Tällaista on arki Helsingin päiväkodeissa. Vanhemmat kertovat vessaan unohdetuista lapsesta ja ruudusta, jolla rauhoitetaan kokonainen lapsiryhmä. Ongelmat johtuvat osin työvoimapulasta, jota Helsinki yrittää ratkoa sulkemalla leikkipuistoja ja siirtämällä henkilökuntaa päivähoidon puolelle.

Ruoholahden leikkipuisto on suljettavien listalla. Heidi Auvisen (vas.) ja Martina Westmanin perheille sulku tietää hankaluuksia arkeen. ”Todella surullista on, että jos henkilöstövaje on syy sille, ettei voida pitää palveluita auki. En tiedä yhtään, miten nyt järjestän isomman lapseni iltapäivähoidon”, Auvinen sanoo. Kuvassa myös Auvisen lapsi Alya Traore sekä Westmanin lapsi Emma Westman.

13.9. 16:42 | Päivitetty 13.9. 18:19

Lapset karkailevat, lääkäriä vaativia tapaturmia, lasten välistä väkivaltaa. Näin kuvailee eräs äiti oman lapsensa päiväkotiarkea Helsingin Sanomien kyselyssä.

Helsinki tiedotti tiistaina ottavansa jälleen poikkeukselliset keinot käyttöön päiväkotien työvoimapulan aiheuttamassa kriisissä: leikkipuistoja suljetaan ja niistä siirretään henkilökuntaa päivähoidon puolelle.

Osa Helsingin leikkipuistoista sulkee porttinsa 19. syyskuuta ja 21. lokakuuta väliseksi ajaksi. Näiden henkilökunta siirretään päiväkoteihin.

Suljettavat leikkipuistot ja perhetalot ovat: Ruoholahti, Lahnalahti, Nuoli, Trumpetti, Ulvila, Viiri, Laurinniitty, Tullinpuomi, Vallila, Kimmo, Torpparinmäki, Salpausselkä, Unikko, Kurranummi, Rudolf, Tuorinniemi, Puuskakulma, Mellunmäki sekä perhetalot Betania ja Sahrami.

HS uutisoi helsinkiläisten päiväkotien entistä pahemmasta henkilöstöpulasta viime viikolla.

Lue lisää: Helsingin päiväkodit vajosivat yhä syvempään kriisiin: ”Ei ole tarjota muuta kuin tilat”

Päiväkotien pahentunut työvoimapula näkyy myös vanhemmille.

HS kysyi perheiltä, miten henkilökunnan väheneminen näkyy heille ja miten se vaikuttaa perheiden arkeen. Vastauksia tuli yli 200. Vastauksia käsitellään nimettöminä, mutta vastaajien henkilöydet ovat toimituksen tiedossa.

Vastaajat kertoivat kiusaamisesta, levottomuudesta, itkuisuudesta ja jopa todellisista vaaratilanteista. Vaarallisia tilanteita on syntynyt, kun vaihtuva henkilökunta ei ole ollut tietoinen lapsen allergioista, erikoisruokavaliosta tai lääkityksestä.

Useimmille päiväkotien arki näyttäytyy lähinnä rutiininomaisena hoitona, josta on riisuttu pois ohjattu, suunnitelmallinen toiminta. Monet vanhemmat kertoivat myös ruudulla pyörivistä lastenohjelmista, joilla suuria lapsiryhmiä onnistumaan pitämään aloillaan.

Ei varhaiskasvatusta tai suunnitelmia, pelkästään rutiinihoitoa, tiivistää eräs vastaaja tilanteen Helsingissä. Eikä sen puoleen vanhempainiltoja tai varhaiskasvatuskeskustelujakaan, toinen vastaaja kertoo.

Tilanne on ainakin Helsingissä niin katastrofaalinen, etten enää edes odota pedagogiikkaa tai minkäänlaista varhaiskasvatusta tai suunniteltua, ohjattua toimintaa. Mutta että perushoiva tai turvallisuuskaan ei ole taattua. Se on vanhemman painajainen!

Marin lapsen päiväkotia päätettiin vaihtaa, koska kunnallisessa päiväkodissa päivät kuluivat lähinnä videoita katsellen.

Ennen päiväkodin vaihtoa lapsen päivät kuluivat pitkälti lastenohjelmia katsoen tai piirrellen. Ikätasoista toimintaa ei ollut tarjolla, joten vaihtuvat aikuiset yrittivät pitää tilannetta hallinnassa esimerkiksi näyttämällä puhelimelta Youtube-videoita lapsille.

”Ulkoillessa 3-vuotiaat pukivat itse, minkä vuoksi lapset lähtivät ulos ilman kunnollista vaatetusta. Sadesäällä lapsi saattoi olla todella kevyessä vaatetuksessa ulkona, kun sijaiset eivät löytäneet nimikoituja sadevarusteita naulakoista”, Mari kertoo.

Lopulta Marin lapsi vaihtoi yksityiseen päiväkotiin. Tilanne helpotti Marin mukaan heti.

Alkusyksy on ollut todella vaikeaa perheellemme, koska lapsi reagoi voimakkaasti päiväkodissa vaihtuvaan henkilökuntaan ja stressaavaan ilmapiiriin, jonka ainakin itse aamuisin ja iltapäivisin aistin. Epävarmaa kuka on päiväkodissa vastassa vai onko kukaan tai kukaan oman talon väkeä. Neljävuotias lapsemme itkee usein illalla tai aamulla päiväkotiin lähtiessä ettei tahdo mennä.

Henkilökunnan puute näkyy vanhemmille kotona lasten levottomuutena, itkuisuutena sekä taitojen taantumisena.

Useissa vastauksissa nousi esille, kuinka kuivaksi harjoittelu ottaa päivähoidossa takapakkia, kun lapset eivät uskalla kertoa vessahädästä vieraille aikuisille tai aikuiset eivät yksinkertaisesti ehdi käyttää taaperoita tarpeeksi usein vessassa.

Näin huolestuttavan tilanteen joutui helsinkiläisen vanhemman mukaan kokemaan perheen vaippaikäinen lapsi päiväkodissaan:

Lapsen ryhmän vakituinen hoitaja oli unohtanut aamupäivällä lapseni vessaan muiden ryhmäläisten mennessä ulkoilemaan. Lapsi oli huutanut siellä turhaan aikuisten perään ja itkenyt. Tämä tilanne oli jäänyt vahvasti lapsen mieleen ja hän ihmetteli paljon vielä illallakin sitä, miksi hänet jätettiin yksin.

Pissavahinkoja vakavampiakin tilanteita oli nähty. Eräs vastaaja kertoi, kuinka lapsi oli päiväkotipäivän päätteeksi ruhjeilla, mutta kukaan aikuinen ei ole osannut selittää, mistä jäljet olivat tulleet. Toinen vastaaja kertoi, että lapselle sattuu päiväkodissa jatkuvasti haavereita.

Myös vanhemmilta on pyydetty apua henkilöstöpulan kanssa pärjäämiseen. Päiväkotien aukioloaikoja on rajoitettu ja pyydetty hakemaan lapsia etuajassa. Lapsia on siirrelty päiväkodin sisällä ryhmästä toiseen, samoin henkilökuntaa.

Laskin, että ryhmässä on ollut varhaiskasvatuslain mukaan keskimäärin neljä lasta ilman hoitoa. Otin lapseni pois päivähoidosta, kun vastassa oli joka aamu uudet tyypit, joka eivät tienneet lasten nimiä puhumattakaan erityistarpeista. Ja heitäkin oli liian vähän lasten määrään nähden.

Eräässä päiväkodissa myös lasten vanhemmilta pyydettiin vinkkejä työntekijöiden löytämiseen. Jennyllä on kaksi pientä lasta ruotsinkielisessä päiväkodissa, jonka johtaja oli kääntynyt vanhempien puoleen.

”Arvostan johtajaa, joka tekee kaikkensa, että lapsille olisi riittävästi aikuisia. Hän kysyi vanhemmilta, tunnemmeko ketään, joka sopisi sijaiseksi”, Jenny kertoo.

Rivien välistä Jenny ymmärsi, ettei kielitaidolla tai työkokemuksella hankalassa tilanteessa olisi väliä.

Jenny itse olisi pitänyt lapset vielä mielellään kotona. Kuitenkin kotihoidontuen Helsinki-lisän poisto yli 1-vuotiailta oli ratkaiseva tekijä, kun perheen budjettia laskettiin. Lapset aloittivat päivähoidossa, ja nyt perheessä jännitetään päivittäin, kuka lapsia hoitaa.

Helsingin ratkaisua siirtää leikkipuistojen henkilökuntaa päiväkoteihin pahoitellaan tiedotteessa.

Kaupunki on tiedotteen mukaan tehnyt toimenpiteitä työvoiman lisäämiseksi. Keinoina mainitaan muun muassa palkkauksen korottaminen, palkitsemisen tehostaminen, täydennyskoulutuksen lisäämisen ja perehdytyksen kehittäminen.

”Olen erittäin pahoillani, että joudumme tekemään tämän ratkaisun”, kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas toteaa tiedotteessa.

Jo tehdyt toimenpiteet eivät ole johtaneet toivottuun lopputulokseen ja Helsingissä on edelleen alueita ja yksikköjä, joissa ei ole riittävästi hoitohenkilökuntaa päivähoidossa olevien lasten hoitamiseksi.

”Kaupunki ei täysin yksin pysty ratkaisemaan henkilöstöpulaa, joka näkyy jo yli kaupunkimme”, Järvenkallas toteaa tiedotteessa.

Lue lisää: Varhais­kasvatuksessa on pulaa jo sijaisistakin – Asian­tuntijat listasivat viisi keinoa, joilla työ­voima­pulaa voisi helpottaa

Oikaisu 13.9.2022 klo 18.20: Toisin kuin artikkelin ingressissä aiemmin kerrottiin Helsinki ei aio työvoimapulan vuoksi sulkea päiväkoteja vaan leikkipuistoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat