Tapiolan uimahallin tuhosi ilmiö, jonka korjaaminen on mahdotonta - Nyt remonttiin ei löydy tekijää

Heinäkuussa päättyneeseen ensimmäiseen kierrokseen ei tullut yhtään tarjousta.

Tapiolan uimahalli on ollut käyttökiellossa liki kuusi vuotta sisäilmaongelmien vuoksi

13.9. 11:01 | Päivitetty 13.9. 12:05

Espoo on joutunut avaamaan toisen tarjouskierroksen Tapiolan uimahallin mittavasta peruskorjauksesta, koska heinäkuussa päättyneeseen tarjouskilpaan ei tullut yhtään tarjousta.

Viime viikolla avatun toisen tarjouskisan määräaika on lokakuun 10. päivänä.

Ensimmäisen tarjouskierroksen tuloksettomuudesta kertoi ensimmäisenä Länsiväylä.

Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo on luottavainen, että uusi kierros tuottaa tulosta. Hänen mukaansa urakka on teknisesti erittäin vaativa, ja urakoitsijoilta edellytetään poikkeuksellisen tiukkoja referenssejä eli näyttöä yhtä vaativan urakan onnistuneesta toteutuksesta.

”Meille tuli ensimmäisen kierroksen aikana muutamia kyselyitä, mutta näytti siltä, että hyvillä tiimeillä tilauskirjat olivat aika täynnä”, Isotalo sanoo.

Espoon kaupunki ei halua tällä peruskorjauskierroksella epäonnistua, koska edellinen vuonna 2005 valmistunut peruskorjaus epäonnistui. Tämän jälkeen hallia yritettiin korjata vuosien ajan, mutta yhtä vaikeimmista ongelmista, altaan vuotoa, ei saatu korjattua.

Uimahallin allastilasta tehtyjen tutkimusten perusteella uima-altaita ja osin muita tiloja tuhosi erittäin syvälle - perustuksiin ja alapohjarakenteisiin - edennyt alkalikivireaktio, jota ei voi korjata, kaupungin tutkimuksissa selvisi.

Alkalikivireaktio aiheuttaa betonin halkeilemista ja rapautumista ja on hyvin yleinen vanhoja uimahalleja vaivaava ongelma.

Reaktion vuoksi allastilan alapohjarakenteet, kellaritilat, perustukset ja allasrakenteet pitää purkaa ja rakentaa uudelleen, jotta uimahalli saadaan jälleen käyttöön.

Halli on ollut käyttökiellossa liki kuusi vuotta. Tänä aikana uimahallin säilyttämisestä tai purkamisesta on käyty kiivasta keskustelua.

Lue lisää: Tapiolan uima­hallin tuhosi ilmiö, jonka korjaaminen on mahdotonta – Arvo­rakennus aiotaan uusia perustuksia myöten

Lue lisää: Ulkopuolinen arvio Tapiolan surullisenkuuluisasta uimahallista valmistui: ”Peruskorjaus, jossa jotain suojellaan, tulee olemaan kalliimpi kuin uusi halli”

Peruskorjauksen hinnaksi on arvioitu 42–46 miljoonaa euroa. Kokonaan uusi uimahalli eli tänä vuonna valmistunut Matinkylän uimahalli maksoi noin 33 miljoonaa euroa.

Hankesuunnitelmassa uimahallin rakentaminen on ajoitettu vuosille 2023–2025. Uimaan hallissa olisi tarkoitus päästä loppuvuodesta 2025. Isotalo uskoo, että aikataulu pitää.

Arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema Tapiolan uimahalli valmistui vuonna 1965, ja se on suojeltu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat