Husia vuosia johtanut poliitikko teki kantelun Husin säästöistä lainvastaisina

Ulla-Marja Urhon mukaan Helsinki ja hyvinvointialueet antavat tarkoituksella yliopistosairaalalle vähemmän kuin se välttämättä tarvitsee.

Meilahden sairaalassa valmistaudutaan elinsiirtoleikkaukseen 2021.

13.9. 14:40

Kokenut poliitikko Ulla-Marja Urho (kok) katsoo, että Hus-yhtymän ensi vuoden budjettiluonnos rikkoo perustuslakia vastaan. Hän on jättänyt eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun.

Urho ei enää toimi politiikassa, mutta hän johti vuosia Husin hallitusta.

Husin johto on laskenut, että 2023 budjetista puuttuu jopa 95 miljoonaa.

Päätökset tehdään vuoden lopussa, mutta Helsinkiä ja Uudenmaan hyvinvointialueita edustava yhtymäkokous linjasi budjetin raameista jo alustavasti. Ne eivät luvanneet lisää rahaa.

Toimitusjohtaja Matti Bergendahl arvioi tämän tarkoittavan palvelujen karsimista. Hän mainitsi esimerkkeinä Lohjan synnytysosaston lopettamisen ja päivystysten yhdistämisen.

Lue lisää: Hus: Ensi vuodelta uupuu lähes sata miljoonaa euroa – Pöytä­kirjaan jätettiin eriävä mielipide ”tuhoisista” seurauksista

Sote-uudistuksen vuoksi palvelujen rahoitus muuttuu ensi vuonna. Valtio antaa Helsingille ja hyvinvointialueille tietyn summan, ne antavat siitä osan Husille.

Helsingin ja alueiden omat sote-budjetit ovat myös tiukkoja. Urhon mukaan näiden alueiden päättäjien pitäisi kuitenkin luvata Husille sen välttämättä tarvitsemat rahat ja sitten anoa valtiolta lisärahoitusta omiin tarpeisiinsa. Hus-yhtymällä tällaista mahdollisuutta ei ole.

Urhon mielestä Husin budjetista ollaan tietoisesti tekemässä liian pientä. Samat poliitikot ensin linjaavat näin ja sitten valittavat säästöistä omilla alueillaan.

”Näin ei saa toimia. Ei ole otettu huomioon, että Husin vastuulla on 40 prosenttia suomalaisista.”

Hus siis kantaa vastuuta paljon Uuttamaata suuremmista alueesta, kun tarvitaan kaikkein vaativinta hoitoa.

Urhon mukaan Hus toimii jo nykyisin yliopistosairaaloista tehokkaimmin taloudellisesti ja on silti lääketieteessä huipulla. Säästöt tarkoittaisivat puuttumista perusoikeuksiin.

Budjetista päätetään joulukuussa, mutta silloin Urhon mukaan on myöhäistä vaikuttaa. Säästöjä valmistellaan jo.

HS:n tietojen mukaan Helsinki ja muutamat muut ovat saamassa hallitukselta lisää rahaa sote-palveluihinsa.

Lue lisää: Hus: Ensi vuodelta uupuu lähes sata miljoonaa euroa – Pöytä­kirjaan jätettiin eriävä mielipide ”tuhoisista” seurauksista

Lue lisää: HS:n tiedot: Helsinki on saamassa lisää rahaa sote-uudistukseen

Tässä muutoksessa on kysymys siitä miten soten rahoitus lasketaan tulevaisuudessa ja etenkin vuonna 2029 päättyvän siirtymä-ajan jälkeen. Ensi vuotta tiistain uutinen ei siis välttämättä pelasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat